Treeni ja ravinto

Voimaa viherjauheista

Vihreää lisätään nyt juomiin ja pirtelöihin. Mutta saako jauheista voimaa ja energiaa?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
23.11.2015 Voi hyvin

Moni hyvinvoinnistaan kiinnostunut valmistaa spiruliinasta, klorellasta, vehnänoraasta ja muista viherjauheista juomia ja pirtelöitä. Niihin täytyy siis tutustua!

MITÄ VIHERJAUHEET OVAT?

Viherjauheet ovat mikrolevistä valmistettuja, kuivattuja jauheita. Spiruliinan ja klorellan lisäksi kauppojen valikoimissa on ainakin ohranorasta, vehnänorasta, uutuutena ihmepuusta valmistettua moringaa ja erilaisista viherjauheista tehtyjä sekoituksia.

OIKEA PROTEIINIPOMMI?

Useimpienspiruliinajauheiden suositeltava päiväannos on yksi teelusikallinen (3 grammaa) tai korkeintaan kaksi ruokalusikallista (30 grammaa). Sadassa grammassa spiruliinaa on lähes 60 grammaa proteiinia, mutta kahdesta ruokalusikallisesta spiruliinaa kertyy proteiinia vain runsaat 17 grammaa. Esimerkiksi 60-kiloisen pitäisi saada proteiinia suositusten mukaan 90 grammaa päivässä.

– Spiruliinan proteiinimäärillä ei ehkä ole juuri käytännön merkitystä, sanoo ravitsemustutkija Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Hänestä spiruliinan kalsium- ja seleenipitoisuudet ja B-ryhmän vitamiinien pitoisuudet eivät myöskään ole erityisen korkeita, jos niitä vertaa moniin tavanomaisiin elintarvikkeisiin.

RIITTÄVÄSTI RAUTAA?

Toinen suosittu levä, klorella, sisältää spiruliinan tavoin paljon proteiinia. Yritysten mukaan siinä on paljon myös omega-3-rasvahappoja, folaattia, beetakaroteenia, rautaa ja kalsiumia.

Esimerkiksi 100 grammassa Puhdistamon klorellajauhetta on 220 milligrammaa rautaa. Kahden ruokalusikallisen päiväannoksessa on rautaa 22 milligrammaa. 31–60-vuotiaiden naisten päivittäinen saantisuositus on 15 milligrammaa, eli sen saa klorellasta helposti.

– Kasvikunnan rauta on huonommin hyväksikäytettävää kuin eläinkunnan rauta, mutta jos on vegaani, niin kyllähän tuosta rautaa saa. Jos siis voi syödä kaksi ruokalusikallista päivässä jatkuvasti, Sari Voutilainen toteaa.

OLE TARKKANA PUHTAUDEN JA ALKUPERÄN KANSSA!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Marja-Leena Ovaskaisen mielestä on parempi syödä tuoreita kasviksia kuin kuivattua jauhetta.

– Kuivattujen jauheiden ongelma on, että niiden kohdalla ei voi varmistaa käytettyjen raaka-aineiden alkuperää ja puhtautta. Kuivatun tuotteen antioksidantit ja vitamiinit ovat myös osittain tuhoutuneet kuivatuksessa, Ovaskainen kertoo.Monien viherjauheiden raaka-aineet tulevat Aasianmaista, kuten Intiasta ja Kiinasta.Huonona Ovaskainen pitää myös sitä, että monista netissä myytävistä viherjauhepakkauksista puuttuvat ainesosaluettelot ja ja ravintoainemerkinnät. Sellaiset pitäisi olla kaikissa elintarvikkeissa.

Pitääkö väite paikkansa?

Spiruliina sisältää fykosyaniini-nimistä polypeptidiä, joka auttaa maksaa ja

hermostoa puhdistamaan haitallisia myrkkyjä ja ehkäisee syöpäsolujen muodostumista ja uusiutumista.

– Tästä on lähinnä koeputki- ja eläinkokeita, eikä tuloksia voi yleistää ihmiselimistöön.

Klorella poistaa maksasta alkoholia, ehkäisee krapulaa ja lisää immuniteettia.

– Tietääkseni ei ole keksittyainetta, joka nopeuttaisi alkoholin palamista maksassa. Jos olisi tällainen ihmeaine, joka vielä parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, olisi se varmasti jo laajasti käytössä.

Väitteisiin vastasi kliinisen ravitsemustieteen dosentti Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Mltä jauheet maistuvat?

Spiruliina ei veteen sekoitettuna maistu juuri miltään. Maustamattoman jogurtin ja kaneli-mantelimyslin kanssa jauhetta on helppo syödäPuhdistamon viherjauheesta, banaanista, tammenlehtisalaatista, omenamehusta, toco- ja hamppuproteiinista sekä MCT-jauheesta valmistettu vihersmoothie maistuu erinomaiselta, mutta on työläs tehdä.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 8/2014

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi