Sairaudet

Vihdoin vapaa viinistä

Toimittaja Riitta Castrén lopetti viinin juomisen kokonaan. Alkoholi oli vähällä tuhota elämän.

Teksti Riitta Castrén
Kuvat Kirsi Tuura
11.4.2017 Voi hyvin

Näin toimittaja Riitta Castrén ajattelee nyt:

"Minusta on kasvanut luja optimisti. Piirteeni joutui koetukselle viime vuonna, kun isäni kuoli. ­Surusta huolimatta minulla oli tunne, että hän näkee selviytymiseni. Sen voimalla onnistuin säilyttämään tyyneyteni.

Enää en tarvitse suuria elämyksiä. Kun katson baari­kärpäsiä, tunnen myötätuntoa. He odottavat aina jotakin kuin Tšehovin kolme ­sisarta paluuta Moskovaan. Minä en enää odota. Tahdon elää tässä ja nyt. Kohdata ihmiset ­oikeasti ­enkä vain sumuverhon läpi.

Nyt tajuan, että kaikki on katoavaista. ­Läheisistään ja lahjoistaan kannattaa pitää huolta. Hyväksyn itseni ja menneisyyteni vailla ­katkeruutta. Se on vapauttavaa.

Teen yhä surutyötä viinistä. Kaipaan ­lasillista samppanjaa ennen kuin lentokone nousee ilmaan. Kaipaan ystävien kanssa hulluttelua ja hassuja ­puheita pikkuhiprakassa. Ikävöin jouluaterioita, jolloin avataan laadukas punaviinipullo ruoan kera.

Raittius on silti parempaa kuin entinen. Painoni on ­pudonnut kymmenen kiloa, veriarvoni ovat lähes normaalit, ja unenlaatuni on parantunut. Olen saanut pitää vanhat ystäväni ja tutustunut uusiinkin. Lapseni ovat ­antaneet anteeksi. Läheiset iloitsevat muutoksestani.

Olen oppinut nauttimaan kävelyistä meren­rannalla, savusaunan tuoksusta, kasvisruoasta, tuoreista marjoista, syvältä kumpuavasta naurusta. Pienistä asioista.

Unelmoin matkoista maailmalle. Tahtoisin palata New Yorkiin, keinua Karibian aalloilla ja nauttia Andalusian yöstä ilman sumuverhoa. Haluan kirjoittaa kirjan kokemuksistani ja valaa uskoa kohtalotovereihini.

Kadunko? Kyllä ja en. Ilman kokemuksiani en olisi se, joka nyt olen. Uskon johdatukseen. Kysyn kyllä nöyrästi, miksi piti oppia näin kovien kokemusten kautta. Vähempikin olisi riittänyt."

Huolestuttaako alkoholin käyttö? Tässä Riitan neuvot:

Montako annosta

Turvallinen määrä alkoholia on 0–2 annosta päivässä. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

Asenne ratkaisee

­Annosmääriä ­merkittävämpi asia on asenteesi alkoholiin. Jos mietit juomista koko ajan ja olet eristäytynyt, hälytyskellojen tulisi soida. Jos voit fyysisesti huonosti ja olet masentunut, on korkea aika hakea apua.

Puutu varoen

Jos huomaat ystäväsi tai työ­toverisi juovan liikaa, ­kerro omista paheis­tasi ja heikkouksistasi ­ennen kuin otat asian ­puheeksi. Sano, että sinulle voi soittaa, jos tulee paha hetki. Ole läsnä aidosti. Osoita myötätuntosi.

Älä katkeroidu

Jos alkoholista tulee sinulle ­ongelma, muista, että kaikki ­ihmiset ovat erehtyväisiä. Sinäkin saat olla. Älä juutu ­suruun. Olet ainutlaatuinen ja arvokas.

Etene vähitellen

Tee ­ensin pieniä muutoksia arjessasi. Osta vaikka uusi pipo! Älä jää paikallesi. Jos tuntuu, ettet pääse eteenpäin, vaihda maisemaa.

Huolla itseäsi

Hoida terveytesi kuntoon. Nuku hyvin. Hae henkisiä kokemuksia sieltä, missä tunnet olosi kotoisaksi.

Vältä stressiä. Etsi energiaa

Karta ihmisiä, jotka haavoittavat sinua. Kunnioita itsesuojelu­vaistoasi. Tunnista tilanteet, joissa energia virtaa ja sinun on hyvä olla. Mene sinne.

Naura ja itke

Iloitse iloitsevien kanssa ja itke itkevien kanssa. Myötätunto paran-taa antajaa ja vas-taanottajaa. Se tuntuu solutasolla asti.

Koko juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2016

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt