Treeni ja ravinto

Vesijuoksu vaatii vauhtia

Vesi on mainio kuntosali. Veden vastuksen avulla voi itse säätää harjoituksen voimakkuutta.

27.1.2010 Voi hyvin

Vesiliikuntakouluttaja Eevaliisa Anttila ihastui jo lapsena luonnonvesiin. Tosin ensikosketus järviveteen oli kylmä kylpy.

– Äitini oli innokas avantouimari, ja niinpä hän vippasi minutkin avantoon, kun olin kolmen kuukauden ikäinen. Hänestä näytti siltä, että tykkäsin siitä, joten hän kastoi minut uudestaankin.

Vedestä tuli Anttilalle hyvin luonnollinen elementti. Lukioikäisenä hän näki lehdessä ilmoituksen vauvauintikoulutuksesta ja päätti osallistua.

– Ensin opetin vauvauintia, sitten erikoistuin erityislasten vauvauintiin ja vammaisuintiin.

Vesijuoksu löi itsensä kunnolla läpi vuonna 2003. Anttila oli ensimmäisten joukossa kehittämässä

uutta lajia.

– Vesijuoksu alkoi aluksi urheilijoiden ja kuntoilijoiden liikuntana luonnonvesissä. Vähitellen se alkoi yleistyä myös sisähalleihin tavallisten ihmisten harrastukseksi. Vesiliikunta ei ole missään muualla yhtä suosittua kuin Suomessa.

– Meillä on hyvä suhde veteen. Kasvamme saunakulttuuriin ja vietämme heinäkuun järvessä tai meressä. Harva jaksaa nykyään opetella oikeaa uintitekniikkaa, mutta vesijuoksutekniikan oppiminen

on helppoa.

– Vesi on paljon tehokkaampi kuin tavallinen

kuntosali. Vesi vastustaa joka suuntaan. Samanlaista vaikutusta ei saa muualla.

Miten?

Parhaiten saat vesijuoksusta tehot irti, kun opettelet tekniikan kunnolla ja hankit itsellesi mieluisia lisävälineitä.

Pyri pitämään asento pystyssä pienessä etukenossa. Anna jalan nousta eteen ja ylös, kuopaise vettä ja potkaise syvään taaksepäin. Kauho käsillä läheltä veden pintaa ja pidä kyynärpäät noin 90 asteen kulmassa. Pidä tempo napakkana.

Tempoa vaihtelemalla voit säädellä juoksun tehoa. Jos haluat kunnon treenin, jossa kunto kohoaa, pidä vauhti tarpeeksi nopeana niin, että hengästyt. Kaikkein paras on intervalliharjoitus, jossa vuorottelet hidasta vesikävelyä ja nopeita juoksuspurtteja.

Vedessä pystyt helposti tekemään todella raskaan harjoituksen. Vesi on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma. Sen takia vastus kasvaa nopeasti nopeutta lisäämällä. Vesikuntosalin parhaat ominaisuudet saa irti vain,

jos liikkuu tarpeeksi nopeasti.

Vesijuoksijan tärkein väline on vesijuoksuvyö, joka kelluttaa oikein. Oikein kiinnitetty vesivyö on vyötärön kapeimmalla kohdalla tai vatsan alapuolella riippuen ruumiinrakenteesta.

Vyön lisäksi voi hankkia erilaisia vastuksia. Esimerkiksi HipperSmile-käsivastuksilla tai vesihanskoilla saa vedestä tukevamman otteen ja samalla ylävartaloon tulee enemmän liikettä.

Pelkkiä kellukemateriaalia olevia nilkkavastuksia ei ole järkevää käyttää, sillä ne keikauttavat asennon helposti pystyyn.

Kenelle?

Erityisesti niille, jotka haluavat tehokasta mutta pehmeää treeniä. Nopeutta lisäämällä vedestä saa hyvän vastuksen. Vesijuoksu sopii erityisen hyvin myös ylipainoisille ja niille, joilla on nivelten kanssa ongelmia. Vedessä nivelet eivät rasitu.

Kokeile!

1. Pidä asentosi pystyssä pienessä etukenossa. Ojenna kumpikin jalka vuorollaan potkulla taakse. Pidä kädet 90 asteen kulmassa niin, että kyynärpäät hipovat alhaalla vesivyötä.

2. Saat vesijuoksuun lisää tehoa, jos jalan ojentuessa lyöt vastakkaisella kädellä nyrkkeilyiskun eteenpäin. Pidä hartiat alhaalla ja pyri kohdistamaan isku vartalon keskilinjaa pitkin, jotteivät kädet lähde sivuille. Pidä rytmi napakkana ja selkeänä. Lisää tehoat saat käyttämällä HipperSmile -vesijuoksuvastuksia.

Teksti Hanna Vilo Kuvitus Riikka Sormunen

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2010

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi