Sairaudet

Miksi verensokeria seurataan?

Verensokerin seuranta on tärkeää, koska ääripäät, liian matala ja liian korkea sokeri- eli glukoosipitoisuus lisäävät sairastelua ja kuolleisuutta.

Teksti Olli-Pekka Piira
19.2.2010 Terve.fi

Verensokerin seuranta on tärkeää, koska ääripäät, liian matala ja liian korkea sokeri- eli glukoosipitoisuus lisäävät sairastelua ja kuolleisuutta. Yleisenä tavoitteena olisi mahdollisimman luonnollinen haiman toiminnan mukainen eli fysiologinen verensokerisäätely, kuten terveessä kehossa.

Erityisryhmänä ovat yleensä vanhukset ja monisairaat, joille sovitaan käytännön elämään soveltuvia tavoitteita, koska liian tiukkaan sokeritasapainoon pyrkiminen voi olla jopa terveydelle haitallista. Hoitava lääkäri sopii yleensä potilaan kanssa yksilöllisen tavoitteen.

Verensokerien omamittausten tarve ja tiheys valitaan yksilöllisesti, mutta insuliinihoito, etenkin monipistoksina, tarvitsee yleensä tiheämmän seurannan.

Miten seurataan?

Diabeetikot seuraavat sokeritason päivittäisiä muutoksia kotimittareilla, ja lääkärit arvioivat sokerihemoglobiinin eli HbA1c:n perusteella viimeisen kahden kuukauden keskimääräistä tasoa.

Etenkin insuliinihoitoisen diabeteksen hoito tarvitsee jatkuvampaa sokerien seurantaa hoitoturvallisuudenkin takia, sen sijaan tablettihoitoisessa diabeteksessa riittävät usein harvemmat mittaukset, 1-2 kertaa viikossa. Elimistön stressitilanteissa, kuten kuumetautien ja raskauden aikana tarvitaan yleensä tiheämpää seurantaa.

Verensokerin mittaamiseen tarvitaan veripisara, joka otetaan yleensä sormenpään reunalta pistämällä ihoon neulalla, jota kutsutaan lansetiksi. Toinen esiin tuleva veripisara ohjataan näytteenottolaitteen liuskaan, josta saadaan biosensoritekniikalla entsyymireaktion avulla verensokerilukema mmol/l yksikköinä. Tämä mittaus vastaa laskimoverinäytteen plasma-arvoa yleensä kymmenen prosentin vaihtelutarkkuudella.

Näytteenottolaitteita eli verensokerimittareita on useita kymmeniä eri malleja, ja oman paikkakunnan diabeteshoitajalta saa yleensä apua laitteen valinnassa. Verensokerimittarin liuskoja saa yleensä terveyskeskuksen hoitovälinejakelusta. Liuskat ovat diabeetikoille ilmaisia tiettyyn määrään asti muun muassa diabetestyypistä riippuen.

Omaseurantatulokset merkitään yleensä seurantavihkoihin, joihin voidaan merkitä myös lääke- ja insuliiniannokset, hiilihydraattimäärät, verenpaineet ja paino. Omamittaukset helpottavat potilasta ymmärtämään elintapojen vaikutusta sokeritasapainoon eri tilanteissa ja toisaalta hoitava lääkäri saa tietoa sokeritasapainosta, mikä helpottaa potilaan hoidon yksilöllistä räätälöintiä ja tavoitteitten asettelua.

Nykyään on olemassa myös useita erilaisia tietoteknisiä sovelluksia diabeteksen seurantaan. On myös kehitetty jatkuvaan verensokeriseurantaan soveltuvia laitteita, joissa sensori asennetaan ihonalaiseen rasvakudokseen. Laitetta käytetään yleensä vain vaikeahoitoisen insuliinidiabeteksen hoitoarviota varten.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi