VH1014Arvonen

Verenpaine laskee metsässä

Metsämieli-menetelmän kehittäjä Sirpa Arvonen kertoo, miten metsä parantaa.

Metsämentori Sirpa Arvonen on kirjoittanut kirjan Metsämieli - Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin (Metsäkustannus 2014).

1. Miten metsä vaikuttaa ihmisen mieleen, Sirpa Arvonen?
"Metsä ja luonto on ihmisen alkuperäinen koti, joten luonto tuntuu turvalliselta, rauhoittaa ja elvyttää. Metsässä liikkuessa tai oleillessa mieliala kohenee ja myönteiset tunteet lisääntyvät. Omien reaktioiden, tunteiden ja ajatusten tunnistamiselle tulee tilaa.

Metsässä voi kokea jatkuvuuden tunnetta ja kytkeytymistä luonnon kokonaisuuteen, jolloin arjen huolet tuntuvat pienemmiltä luonnon mittakaavassa. Metsä auttaa olemaan läsnä, aidosti omana itsenä. Metsä hyväksyy meidän juuri sellaisina kuin olemme.

Elvyttävään luontokokemukseen on todettu liittyvän tuttuuden, turvallisuuden ja rentoutumisen elementtejä sekä luonnon kauneudesta nauttimista. Kun uhkia ei ole aistittavissa, käynnistyy elimistön palautuminen ja huolto sekä parasympaattisen hermoston toiminta automaattisesti.  Luonnon elvyttävät vaikutukset syntyvät osittain tahdosta riippumattomasti, eli niitä ei itse välttämättä tiedosta."

2. Kuinka pitkään metsässä tulisi oleskella, jos haluaa parantaa terveyttään?
"Jo 10 minuutin luonnossa oleilun jälkeen on todettu verenpaineen, hengitystiheyden ja stressihormoneiden laskua.Stressihormonien eli kortisolin ja adrelaniinin määrän on mitattu vähenevän kehossa ja mielihyvää tuottavien hormonien, kuten serotoniinin ja oksitosiinin, lisääntyvän.Lempeä ja rauhallinen metsässä kävely tuottaa jo 20 minuutin jälkeen monenlaisia terveysvaikutuksia.

Metsän ja luonnon terveysvaikutuksia tutkineet tutkijat suosittelevat metsässä käymistä vähintään 5 tuntia kuukaudessa.Metsäympäristöllä on todettu olevan sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä edistävä vaikutus.Vihreän asuinympäristön ja luonnossa liikkumisen on todettu vähentävän verenpainetautiin, syöpään, aikuisiän diabetekseen, lihavuuteen sekä masennukseen sairastumisen riskiä.

Positiiviset tunteet lisääntyvät, jolla on vaikutusta jo sellaisenaan terveyteen ja pitkä- ikäisyyteen.Elimistön puolustusmekanismit vahvistuvat. Syöpää ehkäisevien proteiinien määrä lisääntyy. Stressihormonien määrä vähenee.Veren sokeriarvot tasaantuvat. Kohonnut verenpaine laskee.

Masennuksen ja väsymyksen tunne vähenee. Elinvoimaisuuden tunne lisääntyy."

3. Mitä metsässä tehdään vai ollaanko vain?
"Metsästä kannattaa nauttia itselleen sopivalla tavalla. Metsän reunassa voi pistäytyä hengähtämässä, nuuskimassa ja aistimassa. Metsässä voi liikkua itselle sopivalla tahdilla ja välillä kannattaa pysähtyä katselemaan ympärilleen. Metsäkävelyn alussa voi kysyä itseltään, mitä tämä kävely voisi tänään antaan? Kävellessä voi kysellä kehon ja mielen kuulumisia ja harjoitella oman mielen kanssa seurustelua. Voi tunnistaa juuri tässä hetkessä olemisen mahdollisuuden. Luontoympäristön tutkiskelu, pienten yksityiskohtien ihmettely, sään ja vuodenaikojen seuraaminen auttavat etääntymään hetkeksi arjen haasteista. Toiveikkuus ja kiitollisuus voi herätä juuri hetkessä olemisesta.

Metsä voi tarjota mahdollisuuden pohtia omaa elämänvaihetta, toiveita ja tavoitteita. Suunnitelmiä voi piirtää maahan tai niistä voi kasata käpykekoja. Metsä voi tarjota myös auttamismahdollisuuden. Ystävän ja puolisen voi kutsua metsäretkelle, silloin kun lähimmäinen on jutustelun ja pohdintakumppanin tarpeessa."
 

4. Miten metsään meno on muuttanut sinua?
"Lapsuuden metsäleikeissä opin ihmettelyn ja suunnittelun taitoja. Luovuuteni kumpuaa luonnosta ja niinpä suuntaan metsään suunnittelukävelyille. Haasteellisissa elämänvaiheissa metsä on lohduttanut ja auttanut tekemään päätöksiä- silloinkin kun ne ovat vaikeita. Luonto on auttanut suhteuttamaan omia huolia ja purkamaan stressiä luontaisella tavalla. Metsä muistuttaa minua siitä,mikä on arvokasta ja merkityksellistä. Niinpä nautin suunnattomasti,kun saan retkeillä jo aikuisten lasteni ja lapsenlapseni kanssa."

Osa jutusta on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 10/2014

  • Ilmestynyt lehdessä 10/2014
  • Julkaistu 02.03.2015

Artikkelin avainsanat

metsä, stressi, terveys, verenpaine
  423   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Eivät ihan. Pelaaminen voi päin vastoin kiihdyttää kehon toimintoja ja lisätä sykettä. Omien tunteiden kuuntelulle ei pelatessa juurikaan jää aikaa.

voihyvin
# 9.2.2015 10:35   163   0 X Ilmoita asiaton viesti

Onko hyvää tekevät vaikutukset samat, vaikka metsässä pelaisi airsoftia?

Pelaaja
# 4.2.2015 15:25   162   0 X Ilmoita asiaton viesti

En ole stressannut enää kolmeen vuoteen, kiitos uuden Alkuajatus-nimisen kirjan. Tilanteet, jotka ennen saivat minut stressaamaan, eivät enää vaikuta mielentilaani lainkaan. Myös ujouteni on poissa, pystyn epäröimättä lähestyä tai alkaa puhumaan kenelle tahansa, vaikka ennen puhuin lähinnä kun minua puhuteltiin. Nuo ovat vain joitain tuloksia mielen ja sisäisen kokonaisvaltaisesta selkeyttämisestä, johon Alkuajatus on toimiva väline, eli jos haluat löytää jotain mikä todella toimii, voin ehdottomasti suositella Alkuajatusta. Löytynee googlaamalla.

Vierailija
# 2.2.2015 18:11   162   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...