Terveys

Verenpaine kuriin

Muuta elämäntapojasi ja opettele rauhoittumaan. Aloita ruokavaliosta ja liikunnasta.

Teksti Sanna Suokko-Kivistö
Kuvat Johanna Myllymäki
24.2.2012 Voi hyvin

Kun potilaalla todetaan kohonnut verenpaine, lääkäri ryhtyy yleensä miettimään, mikä olisi sopiva lääkitys. Suomalaiset kuuluvatkin verenpaine­lääkkeiden käytön määrässä maailman kärkikaartiin.

– Asiaa on ihmetelty ja selitetty muun muassa sillä, että Suomessa hoidetaan verenpainetautia tehokkaammin kuin muualla.­ Oma näkemykseni on vähän toinen, sanoo ravitsemus- ja antioksidanttihoitoja antava lääkäri Erkki Antila.  

Antilan käsityksen mukaan suomalaisten korkeat verenpaineet selittyvät todennäköisesti sillä, että D-vitamiinitasomme ovat liian alhaiset. Matala D-vitamiinitaso aktivoi munuaisten angiotensiinijärjestelmää, mikä taas on tehokkain verenpainetta­ nostava tekijä.

– Oikein millään ei tahdota uskoa, että D-vitamiini on niin tärkeä vitamiini. Minulla on potilaita, joiden D-vitamiini­tasoa on nostettu. Tämän seurauksena heidän verenpainearvonsa ovat muuttuneet loistaviksi, ja he ovat voineet jättää lääkityksen, Antila sanoo.

Antilan mukaan tämä edellyttää, että kyseessä on suhteellisen tuore verenpaine­tauti, jotta kudosmuutoksia ei ole vielä päässyt syntymään.

Erkki Antila neuvoo tietoisesti hidastamaan menoa.

 – Nykyelämän hektisyys ei ole omiaan verenpaineen taltuttamisessa. Se, että ollaan koko ajan menossa ja valvotaan niin, että vuorokausirytmit ovat sekaisin, ei tee hyvää kenellekään.

Kohtuullinen liikunta hyväksi

Liikunnalla on tärkeä merkitys veren­paineen hoidossa.

– Liikunnan ansiosta verenkiertoelimistö aktivoituu ja lihaksiston aineenvaihdunta­ kiihtyy. Parasta on aivan tavallinen hyöty- ja kuntoliikunta, jossa tulee hiki ja koko veri­suonisto joutuu käyttöön.

Nykyisen maratonbuumin ja kestävyysjuoksuintoilun kannalle Erkki Antila ei silti­ asetu.

 – Olen varoitellut suoraan, että se on tappava laji. Liikunnan ei tarvitse olla mitään rääkkiä, vaan kohtuus kaikessa.

Korkean verenpaineen taustalla saattaa olla myös liikapainoa, liikkumattomuutta ja metabolista oireyhtymää. Painon­pudotus onkin Antilan mukaan hyvä keino kamppailussa kohonnutta verenpainetta vastaan – mitä enemmän rasvakudosta, sitä vähemmän verenkiertoa.

– Ihmiset luulevat, että paino putoaa pelkästään syömistä vähentämällä. Paljon parempia ja ennen muuta pysyviä tuloksia saadaan muuttamalla ruokavalion koostumusta, Antila painottaa.

Verenpainelääkitys on tärkeä osa hoitoa, mutta sen aloittamisessa on arvioitava kokonaisuus. Jos elinvaurioista tai -muutoksista on jo merkkejä, ne on huomioitava lääkityksen valinnassa.

Parasta olisikin Antilan sanoin lähteä liikkeelle ennalta­ehkäisystä.

– Olen tavannut potilaita, jotka syövät viittä eri lääkettä, mutta heidän veren­paineensa ei ole lähelläkään normaalia.

Erkki Antila on Espoossa asuva, funktionaalista lääke-tiedettä harjoittava yleislääkäri, LL sekä biologi, FT.

Jos verenpaineesi on kohonnut

1. Vältä suolaa, opettele maustamaan muuten. Älä lisää suolaa keitinveteen vaan vasta ruokalautasella, jos se on välttämätöntä.

2. Suosi puhdasta perusruokaa: kasviksia, lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia, maanpäällisiä vihanneksia, voita ja maitotuotteita (jos sopivat).

3. Kuituja pitäisi saada 30–35 g päivässä. Kaurakuitu (leseet, kokojyvä) ja ohrakuitu ovat viljoista parhaat.

4. Lisää antioksidantteja: hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, vihanneksia.

5. Käytä kasviöljyjä: rypsi-, kamelina- ja oliiviöljyä.

6. Syö kalaa 2–3 kertaa viikossa.

7. Opettele nauttimaan aterioista. Valmista ruoka mieluiten höyryttämällä vähässä vedessä.

8. Yrttien käyttö ruoanvalmistuksessa on hyväksi, sillä niillä on erilaisia antioksidanttivaikutuksia.

Täydennä ruokavaliota ravintolisillä

1. Nauti 1–2 kalaöljykapselia päivässä. Ota talvisaikaan valmiste, jossa on lisäksi D-vitamiinia vähintään 50 mikrogrammaa eli 2 000 yksikköä

(KY tai IU) vuorokaudessa.

2. Magnesium: miehille 350 mg ja naisille 300 mg vuorokaudessa. Magnesiumia ei ole elintarvikkeissa suuria määriä, ja ruoanjalostuksen vuoksi suurin osa siitä häviää. ­Magnesiumlisä parantaa veren virtausta ja estää kalsiumin saostumista pehmyt­kudoksiin.

3. C-vitamiinilisä 1–2 x 500 mg vuorokaudessa. Vilustumiselta suojautumisen lisäksi C-vitamiini antaa hyvän sydän- ja valtimovahvistuksen.

4. Arginiinia 1–5 g vuorokaudessa. Oleellista on hyvä lysiini-argiini-suhde. Sen hyviä ravintolähteitä ovat kala, kana, naudanliha, lammas, juusto, maito ja pavut.

5. Älä unohda ravintolisiä myöskään lapsesi ruokavaliosta.

Lue koko artikkeli Voi hyvin -lehdestä 2/2012

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt