Treeni ja ravinto

Väriruokaa kaikille aisteille

Värikäs ruoka maistuu taivaalliselta! Kasvisten kauniit värit ilahduttavat sekä silmää että vatsaa.

Kuvat Riikka Kantinkoski
5.4.2018 Voi hyvin

Värikkäät kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät monipuolisesti tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita. Kun kokoat päivän aterian raaka-aineet koko sateenkaaren väreistä, hoituu monien vitamiinien saanti kuin itsestään.

Samansävyisiä kasviksia on myös hauska yhdistellä keskenään ja luoda näin tunnelmaa ateriaan. Alkuruoaksi voi valmistaa vaaleaa kasviskeittoa ja vihreää ruusukaalisalaattia, pääruoaksi joko punaista tomaatti-paprikapastaa tai purppuranlilaa punajuuripataa ja nauttia päätteeksi auringonkeltaista jälkiruokaa. Samalla kun saamme väreistä elinvoimaa, niiden visuaalisuus piristää mieltä, jolloin ruokailuhetkestä tulee nautinnollinen kokonaisuus.

Terveyttä väreistä

Värikkäät kasvikset sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka ovat terveytemme ja hyvinvointimme kannalta olennaisia. Ne voivat myös ehkäistä monien pitkäaikaissairauksien syntymistä ja auttavat meitä taistelemaan ulkoisia taudinaiheuttajia vastaan.

Vaaleat ja vaaleanvihreät kasvikset (purjo, palsternakka, selleri, sipuli, herkkusieni) sisältävät antioksidantteja, jotka alentavat verenpainetta ja kolesterolia. Ne myös vahvistavat hermostoa.

Vihreiden kasvisten (parsakaali, ruusukaali, vihreät pavut, erilaiset salaatit) antioksidanttien sanotaan vahvistavan meitä muun muassa syöpää vastaan. Ne lisäävät myös stressinsietokykyä.

Punaiset kasvikset (tomaatti, paprika, vesimeloni) voimistavat sydäntä. Tomaatti sisältää lisäksi arvokasta lykopeenia.

Lila-purppurat kasvikset ja marjat (punakaali, punajuuri, vadelma, mustikka) lisäävät sydämemme hyvinvointia ja stressinsietokykyämme.

Kelta-oranssit kasvikset, hedelmät ja marjat (porkkanat, aprikoosit, persikat ja tyrnimarjat) sisältävät runsaasti C-vitamiinia, jolla on suuri vaikutus vastustuskykyymme.

Menu

Oranssi-keltainen:

Aurinkoinen jälkiruokamalja

Vihreä:

Kaali-papusalaatti

Vaalea-vaaleanvihreä:

Lempeä kasviskeitto

Sini-violetti:

Haudutettua punakaalia, punajuurta ja kidneypapuja

Tomaatti-paprikapasta

Teksti: Tuija Ruuska

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt