Hyvinvointi

Valmentaja Marika Borg opastaa: Ole valo muille!

Valmentaja Marika Borgin mukaan ihmissuhteet ovat tärkein hyvän olon lähde elämässä.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Kari Kaipainen
27.4.2015 Voi hyvin

1. Pidä huolta unestasi

Uni on hyvinvoinnin paras mittari. Jos ei ole ­tasapainossa, nukkuu levottomasti. Minullakin on ­ollut univaikeuksia. Aikaisemmin tein ihan liikaa töitä, sillä kuvittelin ­olevani ­korvaamaton. Läheiset saivat minut ­havahtumaan uupumukseeni. Jos nukkuminen on ongelma, on ­kysyttävä rehellisesti, mikä on vialla. ­Tekeekö liikaa töitä tai onko väärällä alalla? Hengittääkö liian pinnallisesti? Syökö turhan raskaasti tai onko juuttunut vatvomaan ikäviä asioita?

Myös ­alkoholi heikentää unen laatua selvästi. Väsyneinä olemme suhteettoman herkkiä ja hermostuneita. Kaikki ­tuntuu olevan muiden vika. Hyvä uni pitää ­ihmisen kunnossa ja rauhallisena.

2. Hengitä syvään

Jos hermostun tai joudun vaikeaan paikkaan, vedän ­syvään henkeä, ­puhallan pitkään ulos ja mietin, mitä hyvää voin tuoda ­tilanteeseen. Lasken neljään hengittäessäni sisään ja ulos. Kuvittelen hengittäväni navan kautta. Suurin osa ihmisistä hengittää vain keuhkojen yläosalla. Silloin keho on paniikkitilassa, valmis karkaamaan tai taistelemaan.

Hengittäminen on helpoin tapa rentoutua. Rentoutunut ihminen osaa käyttää aivoja viisaasti. Silloin teemme ­järkevämpiä tulkintoja tilanteista.

3. Itsestä huolehtiminen on palvelus muille

Voimme ­henkisesti­ hyvin, kun koko ­kehomme voi hyvin. Huolehdin itsestäni, jotta voin olla hyvä muille. Se ei ole itsekkyyttä. Kiinalaiset viisaat sanoivat jo tuhansia vuosia sitten, että jos energia ei kierrä kehossa, se on kuin kevät, ­jona kaikki ­kevätpurot ovat jäätyneet. Ei tulisi mieleenkään, etten ­liikkuisi joka päivä.

Joogaaminen pitää pääni ­kasassa. Olen myös aloittanut paritanssi­kurssin. On tärkeää tehdä asioita, joita ei ole ­kokeillut. Meillä on luontainen taipumus jämähtää, sitä on hyvä välttää. Sama se, miten liikkuu, kunhan liikkuu. Liikunta ei yksin riitä. Myös ­syömisen, unen ja ihmissuhteiden on oltava ­tasapainossa.

Syön ruokaa, joka rakastaa minua takaisin: luonnollista ja kasvis­painotteista ravintoa kohtuudella. Itseään pitää kuunnella, kaikki ei ­toimi kaikille. Minä en esimerkiksi ­pääse salille aamuseitsemältä. Mitään ei ole pakko tehdä. Aivot vastustavat pakkoa, joten kannattaa miettiä, mitä kivaa saa mistäkin irti.

4. Ole valo, älä ympäristö­haitta

Jos emme ­jaksa ­olla ­läsnä­ ­ja hymyillä mutta vaadimme sitä muilta, olemme ympäristöhaitta. ­Onnellisuus nousee tai kaatuu ihmissuhteiden ­mukana. Ne ovat tärkein hyvän olon ­lähde elämässä. Näen ystäviäni ja rakkaitani tosi paljon. Olen oivaltanut heidän tärkeytensä järjettömän kiireisten vuosien jälkeen.

Jos meidän on vaikea puhua ­nätisti lapsillemme tai muille läheisille, ­kannattaa pysähtyä ja miettiä, ­haluaisiko itse elää itsensä kanssa. Lasten kanssa ­vietetty ­aika maksaa itsensä takaisin. Tarkkailen, pystynkö olemaan ystävällinen, kun minulle ei olla ystävällisiä. Ihmiset kohtelevat toisia huonosti, kun heillä on paineita. Sillä on hyvin vähän tekemistä minun kanssani. Se on vain toisen ihmisen ikävää stressin karkailua.

Jokaisessa asuu halu olla lämpimässä kanssakäymisessä muiden kanssa. Hymyilen kaikille ja kaikelle. Päätän olla osa ­ratkaisua enkä osa ongelmaa. Kun ­hymyilen, toinenkin rentoutuu.

Marika Borg, 60, on Voi hyvin -lehden perustaja ja entinen päätoimittaja. Hän on hyvän elämän kouluttaja ja Elämäntaidon valmennusakatemian rehtori. Marikalla on kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Lue lisää: valmennusmaailma.fi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt