Hyvinvointi

"Ole kiitollinen myös kriiseistä ja vaikeuksista"

Mari Vallemaa jätti opettajan työt ja opiskeli taideterapeutiksi liki 60-vuotiaana.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Paavo Martikainen
26.6.2017 Voi hyvin

Tässä taideterapeutti Mari Vallemaan elämänviisaudet:

1.Katso tarkasti itseäsi ja läheisiäsi.

Kun opit katsomaan avoimesti ja rehellisesti itseäsi vaihtuvissa tilanteissa, tunnistat tilasi. Tutki sisintäsi. Sitä kautta saat myös yhteyden toisiin ja vuorovaikutuksesta tulee aitoa.

Äitini kuoli yllättäen 68-vuotiaana. Hänen elämänsä päättyi vain pari viikkoa syöpädiagnoosin jälkeen. Kuoleman kohtaaminen ravisteli sisäistä maailmaani. Olin tuolloin 47-vuotias.

Siinä tilanteessa todella näin äitini, hänen kaikki puolensa. Hänen ­koko elämänsä. Oma elämäni sai uuden merkityksen osana sukupolvien ketjua. ­Mukana oli paljon myös kauneutta.

Äidin menetystä surressani raivasin kellariin työtilan. Itkin ja maalasin. Taiteen tekeminen lähti sieltä. Tuon kokemuksen jälkeen en ole pelännyt kuolemaa. Vaikka elämää voi valinnoillaan ohjailla, se ei ole hallittavissa. Sitä ei voi määrätä.

2. Kuuntele herkällä korvalla, mitä toinen sanoo.

Jokaisella on oma tiensä. Kuljetko sinä valitsemaasi polkua vai menetkö muiden mukana? Pidä aistit avoimina. Opi kuulemaan, mitä toinen todella sanoo. Lue myös rivien välit. Tarkista, oletko kuullut ­oikein. Selvitä epäselvät tilanteet.

Syvien ystävyyssuhteiden vaaliminen on psyykkisen terveyden kivijalka. Minulla on muutamia läheisiä ystäviä.Vierastan pinnallista suhteiden hoitoa somessa. Jatkuvat päivitykset, seuraamiset ja kommentoinnit ovat sala­kavalia aika- ja energiavarkaita. Vietän mieluiten vuorovaikutteista laatuaikaa tapaamalla ystäviäni kasvotusten.

Uskon, että kaikilla kohtaamisilla on jokin tarkoitus. Ihmissuhteet muuttavat muotoaan, syvenevät ja saattavat päättyäkin. Ystävyyksien päättymiset ovat olleet tärkeitä kasvun paikkoja. On hyvä oppia hyväksymään, että joskus kuljemme eri suuntiin. Kun erosin poikieni isästä vuosia sitten, opin tämän läksyn perinpohjaisesti.

3.Kunnioita itseäsi ja vahvuuksiasi.

Ole kuuliainen omalle persoonallesi ja tavallesi olla tässä maailmassa. Kehitä taipumuksiasi ja vahvuuksiasi. Kun arvostat itseäsi, osaat antaa arvon myös muille ja heidän pyrkimyksilleen.

Jos toimit itseäsi vastaan, huomaat sen. Olo on ristiriitainen ja epämukava. Olet eksynyt sisäiseltä polultasi.

Olen ammatiltani luokanopettaja. Pidän lapsista ja rakastin työtäni. Kun lähestyin kuuttakymppiä, halusin tehdä jotain omaa. Kaipasin taiteen pariin. Tunsin, että oli aika kulkea uuteen suuntaan. Kouluttauduin opetustyön ohessa taideterapeutiksi.

Nykyään aloitan päiväni useimmiten aamu-uinnilla meressä vuoden ympäri. Puuhailen työhuoneella ja ohjaan taideterapiaryhmiä. Elämäni on ­sisältörikasta, innostavaa ja antoisaa. Saan hyödyntää kaikkia taitojani ja ­kokemuksiani sekä suunnitella itse ­aikatauluni. Se on vapautta.

4.Kiitä kaikesta hyvästä, mitä elämässäsi on.

Olen oppinut olemaan kiitollinen myös kriiseistä ja vaikeuksista. Ne ovat helmiä, ­jotka ovat auttaneet kehittymään ­ihmi­senä.

Iän ja elämänkokemuksen myötä ­arvomaailmani on rakentunut vähitellen uudelleen. Viime syksynä alkoi ­arvokas, merkityksellinen aika. ­Minusta tuli mummi. Olen erityisen kiitollinen puolivuotiaasta lapsenlapsestani.

Mari Vallemaa, 63, on helsinkiläinen kuvataiteilija ja ryhmätaideterapeutti. Hänellä on kaksi aikuista poikaa, yksi lapsenlapsi ja avopuoliso.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2017

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt