Treeni ja ravinto

Vähennä lisäaineita

Vähennä lisäaineita

Teksti Pinja Kääriäinen
21.6.2010 Voi hyvin

Kaikki ruokiin näön tai säilyvyyden takia lisättävät keinomakeutus-, väri- ja säilöntäaineet ovat lisäaineita. Lisäaineet ovat kemikaaleja ja ne vaikuttavat suoraan ihmiselimistöön. Ne voivat aiheuttaa esimerkiksi voimattomuutta, väsymystä, turvotusta sekä allergisia reaktioita, kuten ihottumaa. Lisäaineita voi välttää tai vähentää etikettejä tutkimalla.

Ongelmallisia lisäaineita, joita kannattaa välttää:

- Aspartaami - käytetään kalorittomissa juomissa ja ruoissa, voi aiheuttaa pahoinvointia ja pänsärkyä.

- Muuntorasvat eli kovetetut rasvat - käytetään muun muassa perunalastuissa. Kovetetut rasvat ovat keinotekoisesti käsiteltyjä rasvoja, ja niillä on yhteys sydänsairauksiin.

- MSG (natriumglutamaatti) - käytetään ruokajalosteissa ja eineksissä voimistamaan makua, voi aiheuttaa päänsärkyä ja astmakohtauksia.

- Fosforihappo - käytetään poreilevissa juomissa ja voi aiheuttaa luukatoa.

- E621, E220 ja E211 - säilöntä- ja aromiaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

- E104, E133, E110E124 ja E132 - keinoväriaineita, joiden käyttö on kiellettyä joissain maissa, koska niillä on havaittu olevan yhteyksiä erilaisiin terveysongelmiin. Käytetään perunalastuissa, eineksissä, makeisissa ja pikaruoassa.   

Lähde: Naik, Anita: Laiskan Lissun opas ekoelämään. Schildts 2007.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt