Meditaatio
Laajenna tietoisuuttasi ja meditoi – autamme alkuun ja viemme syvemmälle!

Meditaatio on menetelmä, jossa mietiskelyn ja itsetarkkailun avulla voi harjoittaa ja kehittää omaa mieltään ja tietoisuuttaan. Meditaatio ei tutkimusten mukaan sovi vakavista mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille. Meditaatio auttaa kuitenkin ihmisiä hallitsemaan stressiä, kipua ja ahdistustiloja.

Meditaatio vaikuttaa aivoihin siten, että aivoihin muodostuu enemmän harmaita aivosoluja kuin vertailuryhmälle ja aivojen kuori on poimuttuneempi. Kymmeniä vuosia meditoineiden ihmisten aivot ovat 50 vuoden iässä samassa iskussa kuin yli seitsemän vuotta nuorempien ihmisten aivot.

Miten meditaatio sitten tapahtuu? Esimerkiksi näin, tässä sinulle simppeli meditaatioharjoitus.

Rakastavan ystävällisyyden meditaatio mukaeltuna:

  • Aisti hengityksesi. Ole ystävällisesti läsnä, kun hengityksesi liikkuu.
  • Sitten aisti koko keho joka hengittää ja sen erilaiset tuntemukset. Tutki ystävällisellä mielellä tuntemuksiasi.
  • Kun mieli vaeltaa, palaa aina takaisin ystävällisin mielin kehoosi ja hengitykseen.
  • Hengitä ja ole läsnä ystävällisesti kolmen minuutin ajan.

Ohjeen on antanut Leena Pennanen, ja se on julkaistu Voi Hyvin –lehdessä.

Meditaatio-ohje voi olla yksinkertaisimmillaan sellainen, että pysähdyt hetkeksi, suljet silmäsi ja kuulostelet tuntemuksiasi.

Meditaatiota harjoittavat kertovat, että meditaatio nostaa esiin joskus vaikeitakin tunteita, mutta lopulta vertailun tarve muihin vähenee. Nykyisin suosittu mindfulness-tekniikka pohjautuu myös meditaatioon.

Alun perin meditaatio on kehittynyt intialaisen rajajoogan yhteydessä. Myös kristinuskon ja islamin perinteissä on mietiskelyä ja meditaatiota, vaikka sitä ei sillä nimellä välttämättä kutsutakaan. Suuri osa tämän hetken maallisesta, uskonnosta irrallaan olevasta meditaatioperinteestä on saanut alkunsa rajajoogan harjoituksista.

Monilla luonnonkansoilla on vahva meditaatioperinteensä, johon saattaa liittyä samanistisia ominaisuuksia.

Suomalaiset meditaatio- ja mindfulness-ohjaajat kuten Jan-Erik Aarnia, korostavat sitä, että meditoidakseen ei tarvitse tehdä mitään, vain läsnäolo ja mietiskely hetkessä riittävät.

- Meditaatio on läsnä, kun istut saunassa. Lämpö tunnustelee ihoasi. Saatat kuulla tulen rapsahtelun kiukaassa, haistaa kevyesti savun ja katsoa ulos huojuvien puiden iltaan, hän kertoi Kauneus & Terveys -lehden haastattelussa.

Meditaatiota on tutkittu lukuisissa eri lääketieteellisissä tutkimuksissa, ja siitä saa apua niin kivuista toipumiseen, tupakoinnin lopettamiseen, astmaan kuin masennuksen uusiutumiseenkin.

Yhä useampi suomalainen kärsii kiireestä ja stressistä. Mindfulness, jooga ja meditaatio voivat auttaa tässä, mutta vain osaksi. Siitä ei saa tulla yhtä suoritettavaa asiaa lisää ikään kuin jonon jatkoksi. Tietoisuustaidot eivät koskaan voi tehdä ihmiselle huonoa.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt