VH0317 elamanmuutos

"Uskalsin valita oman tieni"

Varpu Rusopuu jätti lääkärin ja tutkijan työt ja kouluttautui kirjansitojaksi.

Käsinsidotut kirjat, huovu­tetut hatut ja kuvioidut paperit tervehtivät tulijaa Kirjavillassa. Se on kirjan­sitojan ja kohta valmiin taideterapeutin Varpu Rusopuun, 48, työtila Tampereella.
Yksi huone on taideterapiaa varten ja kaksi muuta täynnä paperia, villaa, lankoja, värejä, liisteriä, puristimia ja rautalankaa.
Varpu on istuttanut betoniin valettuihin kahvipannuihin pöydän jalat korottaakseen työpistettään. Huumori nykii  tulijaa hihasta.
Ympäristö on ihan toisenlainen kuin silloin, kun Varpu työskenteli lääkärinä psykiatrisessa sairaalassa ja tutkijana yliopistolla.
Kymmenen vuotta sitten tapahtunut elämänmuutos herättää ihmetystä. Vaatii rohkeutta jättää lääkärin turvattu ammatti ja opiskella kolmen lapsen äitinä kirjan­sitojaksi ja taideterapeutiksi.
Varpu itse ei näe muutostaan hyppynä tuntemattomaan. Hän on oivaltanut, että elämässä tulee hetkiä, jolloin pitää valita, kuunteleeko itseään. Niin hän on tehnyt.
– Läheiseni eivät ihmettele. He näkevät, että teen sitä, mitä minun kuuluu tehdä.

Tutustu Varpun muutosohjeisiin!

Usko lujasti, ­kaipaa kiihkeästi
Astrid Lindgrenin sadussa Soiko oma lehmukseni, laulaako satakieleni pieni Mari-tyttö kaipaa kauneutta vaivaistaloon. Ja koska hän uskoo ja kaipaa, kuivasta herneestä kasvaa lehmus.

Unohda ongelma
Kun et osaa päättää, tee jotain muuta. Decentering on ekspressiivisen taideterapian menetelmä. Älä yritä ratkaista ongelmaa vaan jätä se lepoon. Tee jotakin, joka ruokkii luovuutta. Tanssi, laula, kävele, maalaa, kudo, kirjoita – yksin tai yhdessä. Uneksi.

Luota siihen, ­minkä tiedät
Meillä on rationaalisen ajattelun alla ja rinnalla toisenlainen tapa tietää. Se tunnistaa välittömästi jonkin asian, muodon tai tunnelman, joka koskettaa omaa erityisyyttämme. Opi tunnistamaan se.

Valmistaudu
Kysy, miten voit antaa tilaa sille, mitä kaipaat. Ala valmistaa sille tietä.

Jätä hajalleen
Taiteilija Outi Heiskasen lempisana on hajallaan. Sillä tavalla maailma on. Ei tarvitse tietää ja ymmärtää. Kun hetki on oikea, Heiskanen piirtää kuvan, ottaa pöytälaatikosta toisen ja kolmannen, ja asettaa ne rinnakkain samaan kuvaan. Sillä hetkellä kaikki olennainen on paikoillaan. Syntyy uusi maailma.

Löydä ­ihmisesi
Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka arvostavat sinua. Kaikki eivät ymmärrä ratkaisujasi, eikä tarvitse. Mutta tarvitset elämääsi ihmisiä, jotka katsovat sinua ihaillen ja näkevät kauneutesi.

Ole lempeä
Olet kaiken rakkauden arvoinen

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 3/2017

  • Ilmestynyt lehdessä 03/2017
  • Julkaistu 09.05.2017

Artikkelin avainsanat

elämänmuutos, irti päästäminen, kutsumus
  36   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

Tiinan blogi

Onko joidenkin ihmisten vanhemmuus niin heikoissa kantimissa, että yhden juhlapäivän nimi kahdessa päiväkodissa voi ravistella sitä juuriaan myöten?

VH0917 smoothiekisa bosch

Lähetä meille itse kehittelemäsi, herkullinen smoothieresepti 20.12.2017 mennessä.

Kauralese ja valkosipuli puhdistavat verisuonia ja auttavat siten kolesteroliongelmiin. Korkean kolesterolin saa laskemaan...

VH0817west

Toimittaja ja käsikirjoittaja Taina West löysi keitaansa ortodoksisesta kirkosta. Hän ihmettelee, miksi sivistymättömyydestä on tullut hyve.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...