Hyvinvointi

Tuula Lukkarinen: Asiat kannattaa sanoa suoraan

Taiteilija Tuula Lukkarinen on oppinut, että mielipiteet pitää sanoa suoraan. Unelmien puolesta kannattaa taistella. Rakkaudessa taas auttaa pehmeys.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
13.1.2016 Voi hyvin

Usko unelmiisi.

Pidä tavoitteesi kristallinkirkkaana. Jos yksi juttu ei toimi, mieti, mitä muuta voisit ­tehdä. Varo, mitä ­toivot. Voit saada sen.

Kesti kauan ennen kuin tajusin, että olen kuvantekijä. Minun piti taistella sukuani vastaan, sillä minuun ei uskottu. Olin kuitenkin päättäväinen. Lopulta minusta tuli taiteilija.

Unelmien saavuttaminen merkitsee myös jostain luopumista. Saan ­herätä ­aamukymmeneltä ja miettiä, mitäs ­kivaa tänään tekisi, mutta se näkyy ­saldossa. Taulujen myynti on herrassa. ­Kuvataiteen opettamisen kautta saan ­olla alalla ja pystyn elättämään itseni.

Tue rakastasi.

Kumppanille pitää olla hyvä kaveri. Häntä pitää kunnioittaa syvästi. ­Kadehtia ei saa. On oltava tunne, että toinen on taistelijapari. Tuolla on maailma, mutta me selviämme siitä. Olen ollut naimisissa 30 vuotta. Miehenikin on taiteilija. On kiva, että ­olemme samalla alalla ja ­aaltopituudella. Olemme toistemme ­hovikriitikoita. En ole koskaan kadehtinut häntä.

Teen kaikkeni, että hän menestyy. ­Välillämme vallitsee syvä kunnioitus. Täytyy pitää huoli, etteivät ulkopuoliset pääse häiritsemään suhdetta. Olen kokenut avoimen avioliiton ansan nuorempana, se ei ollut hyvä juttu. Pelisäännöt pitää sopia.

Älä kerro kaikkea kaikille.

Maailma ei ole ­reilu. Jos paljastat haavoittuvuutesi jokaiselle, se voi kostautua. Kaikille ei pidä olla rehellinen. Vain itselleen ja läheisille. Kerran ennustaja sanoi minulle: ­”Sulla on luonnevika. Sä puhut kaikille omista asioistas.” Siinä oli perää. Nykyisin olen tarkka sen suhteen, mitä näytän itsestäni kenellekin. En paljasta sisintäni helposti. Olen voimakkaasti reviiritietoinen. Se, kenelle kannattaa avautua, pitää vain ottaa itse selville. Se ei ole helppoa.

Ole utelias ja ­peloton.

Pyri vaikuttamaan asioihin ja suhtaudu ­uteliaasti tulevaisuuteen. Ei ole samantekevää, mitä ­maailmassa ­t­apahtuu. Kaikki vaikuttaa meihin, ­vaikka luulisimme olevamme yksin. Uskon, että valinnoillani ja asenteel­lani on merkitystä. Teen kaupparei­ssulla mahdollisimman eettisiä valintoja ja mietin, millaisessa porukassa liikun.

Kriisi on aina mahdollisuus. Kun yksi ovi sulkeutuu, pitää rakentaa jotain uutta. En ole ikinä vältellyt ­kriisejä. Luulen, että kiltit ihmiset pelkäävät niitä.

Pelätä ei saa. Minusta pelkuruus on pahin kuolemansynti. Kaikesta täytyy pystyä keskustelemaan. Ota kantaa, ­sano mielipiteesi ja pidä puoliasi. Asiat kannattaa ­sanoa suoraan. Jos joku on ­minusta väärällä alalla, kerron sen.

Muista silti, että olet ihminen ihmisten joukossa. Jyrätä ei saa. Anna toiselle tilaa ja kysy: mitä mieltä sinä olet? ♥

Kuvataiteilija Tuula Lukkarinen asuu miehensä ja Freija-koiransa kanssa Helsingissä. Hänellä on kolme lasta ja kolme lastenlasta. Ylen Nyt tai ei koskaan -ohjelmassa hän ratkoi tavallisten naisten ongelmia.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 10/2015

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt