Treeni ja ravinto

Top 5: Talven parhaat lajit

Anna uusien lajien houkutella sinut kokeilemaan ja liikkumaan.

8.12.2009 Voi hyvin

1. Heittäydy pikkuapinaksi

Miltä tuntuisi kävellä pikkuapinana ympäri kaupunkia? Tai ottaa kaupunki haltuun ylittämällä muurit ja kaiteet eri tekniikoilla?

Parkour on mainio laji, jos kilpaileminen ei ole sinun juttusi. Parkourissa ei mitellä toisia vastaan, vaan hiotaan

omia taitoja. Samalla pidetään hauskaa.

Parkourin tavoitteena on pyrkiä innovatiiviseen ja katkeamattomaan liikkeeseen jokapäiväisessä ympäristössä. Harjoitusratana voi toimia

koko kaupunki. Kaupungin muurit ja kaiteet ovat harrastajalle mahdollisuuksia keksiä jokin uusi tapa ylittää ne sulavasti.

Usein parkouria pidetään nuorten juttuna, mutta ikä ei ole este

lajin aloittamiselle. Jokainen treenaa kuntonsa mukaan. Parkourin voi aloittaa myös, vaikkei harrastaisi mitään muuta liikuntaa. Taidot kehittyvät vähitellen harjoitellessa.

Talvella parkouria voi harrastaa sisäsaleilla eri puolella Suomea.

Hyvä tapa aloittaa laji on osallistua aluksi jollekin Suomen Parkour -yhdistyksen peruskurssille tai mennä VakioJameihin eli parkour-yhdistysten järjestämiin säännöllisiin harjoituksiin.

Treeni on yllättävän tehokasta. Jo muutamassa minuutissa

tulee lämmin. Muurien ylittäminen on myös hauskaa, ja omaa ympäristöään alkaa katsella uusin silmin.

Missä? Missä tahansa Suomessa. Samanhenkistä porukkaa

löydät Suomen Parkourin sivuilta.

Kenelle? Jos leikkimielisyys on sinun juttusi ja tykkäät oppia

käyttämään kehoasi uudella tavalla.

2. Löydä sisäinen samuraisi

Samurai-miekkailulaji forza on mainio ratkaisu kaikille niille ryhmäliikunnan ystäville, jotka ovat kyllästyneet perinteiseen aerobiciin. Se sekoittaa elementtejä kahdesta japanilaisesta miekkataistelulajista, kendosta ja aikijujitsusta. Taustalla soi reipas musiikki, joka antaa lisäpuhtia treeniin.

Tunnilla opitaan perusiskut ja pistot puista miekkaa käyttäen. Perusliikkeitä harjoi-tellaan moneen kertaan. Jäntevyyden saaminen iskuihin on vaikeampaa kuin luulisi.

Forzassa ei ole monimutkaisia koreografioita, vaan miekalla tehtävillä

sarjoilla pyritään puhtaaseen tekniikkaan ja keskittyneen mielentilan luomiseen.

Mieli ei pääse harhailemaan ympäriinsä, sillä sarjat vaativat tiukkaa keskittymistä.

Tunnilla tulee reilusti hiki. Perusjumppaan verrattuna ylävartalo joutuu enem-

män töihin. Myös keskivartaloa tukevat syvät lihakset saavat tehokasta treeniä.

Forzan etuna on myös sen aikaansaama henkinen taistelutahto:

miekka kädessä löytää palan sisäistä samuraitaan.

Missä? Tällä hetkellä lajia voi harrastaa Helsingissä Idealfit Hakaniemessä

ja Kokkolassa Actilife-kuntokeskuksessa.

Kenelle? Perusjumppiin kyllästyneille ja niille, jotka haluavat herättää

sisäistä taistelutahtoaan.

Ohjaaja Katja Keränen, katja@balanssitraining.com

idealfit.fi, actilife.fi

3. Sukella hiljaisuuteen

Mitä hektisempää arkea elää, sitä enemmän tarvitsee vastapainoksi hiljentymistä. Työpäivän jälkeen on hyvä päästää hetkeksi kokonaan irti ja antaa kehon ja mielen sukeltaa rauhaan.

Yinjoogan pitkäkestoiset ja paikallaan pysyvät asennot johdattelevat kehon tyyneyteen. Niiden tavoitteena on saada tietoinen ja tiedostamaton työ loppumaan lihaksissa. Yhdessä asennossa ollaan kerrallaan jopa viisi minuuttia.

Asennot tehdään erilaisten tukien avulla ja maan vetovoimaa hyväksikäyttäen, jotta keho pystyy päästämään irti jännityksistä. Apuna voi käyttää esimerkiksi tukitiiliä, putkityynyä, huopaa tai vyötä. Niiden avulla elimistöön saadaan luotua painetta, joka elvyttää sidekudosten aineenvaihduntaa. Sidekudokset ovat lihasta kireämpää kudosta, johon voidaan vaikuttaa vain pitkäkestoisilla venytyksillä. Jos esimerkiksi olo tuntuu kankealta paljosta syvävenyttelystä huolimatta, syynä voi olla juuri sidekudosten kireys.

Parin tunnin harjoituksen aikana vaipuu matkalle jonnekin syvälle sisäiseen maailmaan. Alkutunnista ajatukset voivat harhailla ympäriinsä, mutta vähitellen kehoon leviää syvä lepo. Vielä pitkään harjoituksen jälkeen keho tuntuu kevyeltä ja ajatukset selkeiltä.

Missä? Yinjoogaa voi harrastaa eri puolilla Suomea.

Kenelle? Kankeudesta kärsiville ja niille, jotka tuntevat välillä käyvänsä ylikierroksilla.

yinyoga.com

4. Vaihtoehto hiihdolle

Valloita talvinen luonto lumikenkäilemällä. Se on luontoystävällinen ja elämyksellinen tapa liikkua erilaisissa maastoissa. Lumikenkäily ei vaadi suuria valmisteluja, koska kengät ovat heti toimintavalmiina, mikä on helppoa verrattuna esimerkiksi suksien huoltoon.

Lumikenkäily kohottaa tehokkaasti kuntoa. Se on noin 60 prosenttia tehokkaampaa kuin tavallinen kävely, riippuen vauhdista ja maastosta. Lumen vastus tehostaa kävelyä, ja vaihteleva maasto sekä sauvojen käyttö lisäävät energiankulutusta. Jos taas tahdot rauhassa nautiskella luonnosta, hidasta tahtia. Tuntuma luontoon on aivan erilainen kuin kävelylenkillä tai hiihtäessä.

Lumi tuo pehmeyttä menoon, ja siksi lumiken-käily sopiikin mainiosti tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville.

Missä? Talvisessa luonnossa missä vain.

Kenelle? Jos haluat nauttia lumesta ja luonnosta,

eikä pieni hikoilu haittaa.

suomenlatu.fi

5. Aivot raksuttamaan

Kehon lisäksi myös aivot kaipaavat liikuntaa. Aivoja kannattaa treenata, sillä se parantaa muun muassa keskittymiskykyä.

Aivobicissa treenataan aivoja porukalla joko paikoillaan istuen tai maaten. Ohjaaja antaa tehtäväksi käydä mielessä läpi erilaisia numerosarjoja, joita noustaan ensin ylöspäin ja sitten palataan takaisin alaspäin. Lämmittelynä voidaan käydä numerot läpi ykkösestä kymppiin ja takaisin, mutta vähitellen tehtävät vaikeutuvat. Lopussa annetaan aivoille lisäpurtavaa. Esimerkiksi sarjassa 1-9, 2-8, 3-7, 4-6, 5-5, 6-4, 7-3, 8-2, 9-1, 8-2, 7-3, 6-4, 5-5, 4-6, 3-7, 2-8, 1-9 joutuu keskittymään tosissaan tai tipahtaa tahdista välittömästi.

Taustalla soi monotoninen jumputus, joka muistuttaa vähän sydänääntä. Samaan tahtiin tiputetaan numerot mielessä.

Harjoitukset vievät nopeasti meditatiiviseen tilaan. Ympärillä oleva hälinä häviää kokonaan, eikä mieli pääse harhailemaan. Jälkeenpäin olo on virkeä.

Missä? Tällä hetkellä aivobic-tunteja järjestetään vain pääkaupunkiseudulla. Tunteja tulee ensi vuonna mahdollisesti myös muihin suuriin kaupunkeihin.

Kenelle? Kaikille, jotka haluavat kehittää keskittymiskykyään. Tehokkaasti rauhoittava laji.

aivobic.fi

Teksti Hanna Vilo Kuva Shutterstock ja A-lehtien kuvatoimitus

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/09

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi