Hyvinvointi

Tara Lange: Usko itseesi, toteuta unelmiasi

Entinen marttyyriäiti Tara Lange valaa uskoa naisiin.

Teksti Marikka Bargman
Kuvat Kirsi Tuura
17.11.2014 Voi hyvin

Tara Lange on 40-vuotias doula, äitien ja isien tukihenkilä sekä Babyjoy-yrityksen perustaja. Hänellä on kolme lasta.

Rakkautta Taran oli aina ollut helppoa antaa muille. Sen vastaanottaminen oli mutkallisempaa. Lastensa isän kanssa Tara oli vaipunut syvälle marttyyriäidin rooliin.

— En arvostanut itseäni ollenkaan. Kävelin rätti kädessä, itkeskelin ja yritin pitää kotia siistinä, koska pääni sisällä mikään ei ollut hyvin.

– Syytin puolisoa omasta pahasta olostani. Tosin hänellä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä. Raukka vain joutui todistamaan minulle vuosikaudet kaikkea sitä, mitä uskoin itsestäni.

Ero tuntui Tarasta alkuun helpottavalta.

— Kun luovuin uhriasenteestani ja lopetin eksän syyttelyn, oivalsin itse olevani ainoa, joka voi muuttaa oman käsitykseni itsestäni. Siitä alkoi oman voimani tietoisempi rakentaminen.

Tara etsi ympärilleen vahvan ja tukevan naisverkoston, keskittyi omaan hyvinvointiinsa ja oman voimansa löytämiseen.

Hän ei enää yrittänyt kontrolloida kaikkea – kuten sitä, mitä lapset tekivät isänsä kanssa. Tara nautti aidosti uudesta vapaudestaan, ilman syyllisyyttä. Hän kävi konserteissa, luennoilla ja sisusti uutta kotiaan.

— Meillä kävi lähes päivittäin ystäviäni lastensa kanssa syömässä, ja kotini täyttyi naurusta ja sotkusta. Sotku ei enää häirinnyt minua. Opin ottamaan vastaan apua ja kohteliaisuuksia ja sain tulvan rakkautta osakseni. Sama rakkaus oli ollut tarjolla aina, olin vain itse torjunut sen.

Taran mielestä lapset ovat mitä taidokkaimpia "minä itse"-tyyppejä. Äitien pitäisi alkaa leikkiä samaa leikkiä ja vaatia itselleen kunnioitusta. Kunnioitus alkaa rakkaudesta, ja rakastaakseen itseään pitää alkaa tehdä asioita, joiden avulla itseään on helpompi rakastaa.

Tässä Taran vinkkejä:

1. Kuuntele itseäsi. Et voi kontrolloida muita ihmisiä etkä elämäsi tapahtumia, joten luovuta menneisyydessä vellominen ja tulevaisuudesta huolehtiminen. Ainoa asia, jota voit kontrolloida, ovat ajatuksesi. Jätä pelkoajatukset, valheet ja rajoittavat uskomukset sivuun ja kuuntele sielusi ääntä – se ohjaa sinua aina oikeaan suuntaan.

2. Älä pelkää epäonnistumista. Kaikki kokemukset on tarjottu meille oppiläksyiksi. Älä jää elämän uhriksi, vaan ota vastaan ja syvennä ymmärrystäsi itsestäsi, kun elämä tarjoilee sekä hyvää että huonoa. Elämä ei ole pelkkää iloa.

3. Puhu sydämestäsi käsin. Ole aina rehellinen itsellesi ja muille. Perustele toimintasi tunteella äläkä järjellä, niin sinua ymmärretään.

4. Puhu avoimesti. Älä oleta, että muut lukevat ajatuksiasi. Rohkene pyytää ja ottaa vastaan, mitä tarvitset.

5. Luo tukiverkosto. Kerää ympärillesi ystäviä, jotka uskovat sinuun ja haluavat sinulle parasta. Jätä pois ystävät, jotka eivät tue kasvuasi ja vetävät sinua alaspäin huonolla energiallaan. Ole elämäsi ohjaksissa.

6. Älä odota koko elämääsi, että muut arvostaisivat sinua. Kaikki lähtee itsestä, ja "kaikki pitää itse tehdä" -toteamus on totta. Ihmisillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastata siihen energiaan, jota sinä lähetät.

7. Arvosta hankalia läheisiä. Läheiset ihmiset ovat usein ne suurimmat opettajat. Vastustamalla opetusta, jota he sinulle tarjoilevat, et löydä sitä, mitä sinun pitää itsessäsi vapauttaa.

8. Ole ylpeä siitä, mitä teet. Meillä kaikilla on oma elämäntehtävämme, jokaisella yhtä arvokas.

9. Elä elämääsi kuin lapsi. Ole aina valmis oppimaan ja kokemaan uutta ilman pelkoa. Ole joustava ja uskalla muuttaa uskomuksiasi sen mukaan, minkä koet tällä hetkellä oikeaksi.

10. Älä jaa pahaa oloa. Sinulla on suuri vastuu siitä, mitä ajatuksia ajattelet, mitä sanoja sanot ja mitä energiaa välität. Paras tapa auttaa muita on keskittyä omaan hyvinvointiin. Silloin et levitä omia pelkojasi muihin.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 08/2014

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt