Hyvinvointi

Taiji on rentoutta liikkeessä

Kokeile taijita! Se voi muuttaa elämäsi!

Teksti Mia Jokiniva
Kuvat Mikko Harma
3.11.2009 Voi hyvin

Yang Chengfu

(1883–1936)

Kotimaa: Kiina

Ammatti: Taiji-opettaja

Kuka?

Tai chi chuania eli taijita on harrastettu Kiinassa vuosisatoja. Lajille on ehtinyt kehittyä monia, eri sukujen perinteeseen perustuvia tyylisuuntia. Yang-tyyli on niistä vanhimpia. Sen kehitti omanlaisekseen Yang Lu-Chan, joka opetti lajia Kiinan prinssillekin. Nykyiselleen Yang-tyylin muotoili Lu-Chanin pojanpoika Yang Chengfu.

Chengfu saavutti jo nuorena maanlaajuisen maineen. Hän oli äärimmäisen lahjakas, mutta silti ammatissaan nöyrä. Tarinan mukaan hän päihitti täydessä miekkavarustuksessa taistelleen kung-fu-mestarin aseenaan pelkkä bambunvarsi. Chengfu pyysi anteeksi, koska satutti vastustajaansa ranteeseen.

Chengfu oli myös ensimmäisiä opettajia, jotka opettivat taijita tavalliselle kansalle. Chengfu painotti taijin terveydellisiä vaikutuksia ja siirsi huomiota pois lajin taisteluominaisuuksista. Hän teki taijista hitaan sarjan ja vähensi räjähtävien voimaliikkeiden määrää. Näin taijista tuli lähestyttävämpi kaikille.

Mitä?

Aloittelijat tekevät taijita ryhmässä. Opettaja johtaa hidastempoista, pehmeitä liikkeitä painottavaa liikesarjaa. Taiji on koko kehon harjoitus. Käsien liikkeitä seurataan katseella, mikä estää mielen harhailun harjoituksen ulkopuolelle. Edistynyt voi harjoitella taijita parilajina. Silloin kamppailuelementit korostuvat.

Taijita kutsutaan usein enemmän mielen kuin ruumiin harjoitukseksi. Lajin taustalla on kiinalainen ajatus yin- ja yang-energioista, jotka harjoittelu harmonisoi kehossa. Kirjaimellisesti tai tarkoittaa suurinta ja ji ääretöntä. ”Suuri ääretön” kuvastaa kaikkeutta ja muutoksen tilaa, jossa maailma on alati.

Keskeistä lajille on rentouden käsite. Harjoituksen energia ei muodostu niinkään lihasvoiman kuin aktiivisen rentouden avulla. Kehoa kuunnellaan ja aistitaan. Vartalon oikean linjauksen seurauksena hengitys helpottuu, nivelet toimivat paremmin ja lihaksisto rentoutuu. Yang-tyylille on tyypillistä liikkeiden tasainen vauhti. Edistymistä ei mitata yhä vaikeammilla liikkeillä, kuten monissa muissa lajeissa.

Miksi?

Taiji parantaa kehon ja mielen tuntemusta. Se treenaa tasapainoa ja koordinaatiokykyä, kohentaa keskittymistä ja nostaa stressinsietoa. Kyky erottaa rentous ja jännitys kasvaa arkielämässäkin. Taijin on todettu vaikuttavan aineenvaihduntaan ja nostavan vastustuskykyä.

Kenelle?

Laji sopii kaikenkuntoisille koululaisista eläkeläisille. Monet urheilijat saattavat hyötyä rentouden löytymisestä liikkumiseen. Joillakin ihmisillä taijin on todettu auttavan nivel- ja selkäkipuihin.

Kokeile

Aloitusliike taiji qi shi

Seiso pienessä haarassa, kädet vartalon sivulla, päälaki ylöspäin kohotettuna. Nosta kädet hitaasti ylös, kämmenet toisiaan kohti suunnattuina, nivelet aavistuksen taivutettuina. Kun kädet ovat rinnan korkeudella, sormet osoittavat suoraan eteen. Laske kädet hitaasti takaisin vartalon sivuille. Alhaalla taivuta ranteet ja suuntaa kämmenet kohti maata ja sormet suoraan eteen. Käytä koko kehon energiaa nostoon, mutta vain juuri sen verran kuin tarvitset. Pidä hartiat ja muu keho rentona.

Asiantuntijana: taiji-opettaja Markko Jantunen

Luettavaa: Robinson, Ronnie: Taiji – Opas aloittelijoille. Schildts 2009.

Julkaistu Voi hyvin -lehdessä 7/09

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt