Hyvinvointi

Sunniva Drake: Haluan räväyttää!

Sunniva Drake on rohkea feministi, ravisteleva kirjastonjohtaja ja epäsovinnainen isoäiti. Tutustu Sunnivan oivalluksiin!

Teksti Ninni Sandelius
Kuvat Kirsi Tuura
2.3.2017 Voi hyvin

Ensimmäinen asia, jonka asiakas näkee ­astuessaan Espoon Sellon kirjastoon, on kirkkaanpunaiseen asuun ja pilkullisiin sukkiin ­pukeutunut nainen. Hän on Sunniva Drake,  kirjaston aluejohtaja, joka ei halua johtaa työhuoneen nurkasta vaan keskeltä kirjastoa.

Sunniva tunnetaan suomalaisen feminismin pioneerina ja kirjastoalan uudistajana. Hän ei pelkää näkyä ja kuulua: hän huudahtelee innostuksesta ja harmistuksesta, nauraa ja kiroilee, kun siltä tuntuu.

Häpeämättömyydestä on hyötyä, kun puolustaa heikompiaan. Hän oppi jo lapsena, ettei kaikkia kohdella yhdenvertaisesti.

Tarve uudistua

Kirjoja rakastava Sunniva päätyi ­kirjastonhoitajaksi. Ala vaikutti kuitenkin vanhoilliselta. Hän halusi muuttaa kirjastoa avoimempaan suuntaan.

– Kirjastot ovat osa suomalaista ­demokratiaa. Kirjasto ei saa olla vain nostalgiaosasto, vaan sen pitää muuttua yhteiskunnan mukana. Minulla on jatkuva tarve uudistua, ja johtamisessa se pääsee esiin.

Sunniva on työskennellyt ­Espoon kirjastoissa 32 vuotta. Kirjastoa vaihtaessaan hän tuo mukanaan muutoksen tuulet. Hän on ollut rakentamassa nuorille ja maahanmuuttajille suunnattua kirjastoa, palkannut alalle lisää miehiä ja laajentanut henkilöstön työnkuvaa.

Johtajan pestissä on auttanut 1970-luvun feministinen radikaaliterapia, jossa ryhmä naisia tuki toisiaan sekä kertoi kokemuksistaan, vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Siellä Sunniva tajusi, millainen hänen persoonansa on.

    – Sain käsitellä perhetaustaani ja tapaani käyttää valtaa. Oivalsin, että olen intomielinen ja pusken asioita eteenpäin voimakkaasti.

Terapiassa ja myöhemmin työn- ja psykodraamaohjaajaksi kouluttautuessaan hän oppi hallitsemaan vahvoja piirteitään toisten ihmisten parissa. Voimakas johtamistapa ja yllättävä persoona jakavat työntekijöiden mielipiteet.

– Jotkut pitävät minusta, toiset inhoavat. Kaikkien ei tarvitse olla kanssani samaa mieltä, mutta kirjaston linjan luominen on velvollisuuteni.

Viimeisin ponnistus oli turvapaikan­hakijoille suunnattu asiointipalvelu. Kirjaston väki auttaa ­kädestä pitäen esimerkiksi perheenyhdistämis­hakemuksen tekemisessä, vaikka se kestäisi tunteja.

Sunniva on mennyt myös kirjastoautolla vastaanottokeskuksiin. Kirjasto on pakolaisiakin varten.

Tällainen kirjastokulttuuri ei ole vielä valtavirtaa. Sunniva on saanut perustella linjaansa sekä työntekijöille että kaupungin johdolle.

– Kun asiakas tulee luoksemme ja tarvitsee apua, me tarjoamme sitä. He ovat hukassa, jos ­emme sitä tee. Kirjastojen ­arvoihin kuuluu yhteiskuntavastuu.

Sunnivan 7 oivallusta:

1. Tutustu itseesi

Toimi sen mukaan, kuka olet. Älä kiellä itseltäsi sinulle tärkeitä asioita. Haasta kuitenkin ajatuksesi silloin tällöin. Itsetuntemus kaipaa toisinaan päivitystä.

2. Kauhusta on hyötyä

Kauhun tunteminen ei ole vaarallista vaan terveellistä. Se paljastaa, että olet muutoksen äärellä.

3. Suojele itseäsi

Jos tunnet todellista pelkoa, puolustaudu tai suojaudu ja hanki tukea.

4. Venytä rajojasi

Kun tunnet henkiset ja fyysiset rajasi, voit myös vähitellen raottaa niitä kohti toista ­ihmistä. Avoimena yhteys toisiin on helpompi saavuttaa.

5. Vaali sivistystä

Sivistykseen kuuluu se, että pohtii kysymyksiä oikeasta ja väärästä.  Sivistynyt ihminen osaa tehdä valintoja ja nähdä, mitä niistä seuraa.

6. Ole rohkeasti erilainen

Erilaisuus on normaalia. Jos annat itsesi olla omalaatuinen tai outo, opit myös suvaitsemaan toisten ihmisten erilaisuutta.

7. Muista solidaarisuus

Kasvata eettistä ­ymmärrystäsi. Solidaarinen ihminen välittää muiden tulevaisuudesta ja heikompien oikeuksista ja haluaa toimia toisten hyväksi.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 1/2017

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt