Hyvinvointi

Stressi vaihtui tehokkuuteen

Veli-Matti Toivonen on käyttäytymismalleja muokkaavan NLP:n pioneeri Suomessa.- NLP on muuttanut elämässäni kaiken ja monta kertaa, hän sanoo.

Teksti Miia Savaspuro
Kuvat Anna Huovinen
17.8.2011 Voi hyvin

Veli-Matti Toivosen elämästä kiire ja stressi poistuivat 22 vuotta sitten. Hän seisoi silloin lontoolaisen kirjakaupan edessä ja piteli kädessään kirjaa, joka tulisi mullistamaan hänen elämänsä. Kirja oli amerikkalaisten tutkijoiden Richard Bandlerin ja John Grinderin teos Frogs into Princes. Se käsitteli NLP:tä eli neurolingvististä ohjelmointia (engl. neuro-linguistic programming).

– Kirjan väitteet olivat niin hurjia, että minun oli pakko lähteä selvittämään, mitkä niistä olivat totta ja mitkä eivät. Bandlerin ja Grinderin kirjassa kaikki oli hyvin loogista ja järkeenkäypää, ja silti kukaan ei ollut koskaan ennen tarjonnut niin konkreettisia keinoja elämänhallintaan.

Stressi vaihtui tehokkuudeksi

Yksinkertaisuudessaan NLP on metodi, jonka avulla voi oppia ymmärtämään itseään ja muita aiempaa paremmin. Se opettaa, miksi muut käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät ja miksi ihminen tuntee, ajattelee ja toimii kuten toimii. NLP:n peruspyrkimys on ymmärtää, mikä meitä motivoi ja miten arvot ja uskomukset vaikuttavat käyttäytymiseemme.

NLP lähtee oletuksesta, että jokaisessa on riittävästi potentiaalia hyvään elämään, se pitää vain saada käyttöön. Elämää haittaavista uskomuksista ja ajattelutavoista pyritään eroon. NLP ei ole ideologia eikä maailmankuva, vaan eräänlainen käyttäytymismalli, pakillinen konkreettisia tekniikoita, joilla jokainen voi parantaa elämänlaatuaan.

Ennen tutustumistaan mullistavaan kirjaan Toivonen oli tehnyt vuosia töitä psykoterapeuttina. Häntä oli pitkään vaivannut se, ettei hän pystynyt auttamaan potilaitaan kunnolla.

– Kuuntelin, nyökkäilin ja yritin tarjota ratkaisuja, mutta usein jäi tunne, että jotain tästä puuttuu.

Toivonen lähti ”odysseialle”, törmäsi NLP:hen ja järkyttyi. Hän opiskeli intohimoisesti lisää ja hakeutui useisiin NLP-koulutuksiin. Aluksi Toivonen luuli löytäneensä uuden työkalun terapeutin ammattiin, mutta huomasi sitten, että suurin muutos tapahtuikin hänessä itsessään.

– Olin vahvasti velvollisuusihminen. Samalla minussa eli voimakkaana uskomus, että jos saan jotain tärkeää, menetän sen.

Jo ensimmäisen ”präkkärin” eli NLP Practitioner -koulutuksen jälkeen Toivonen lakkasi suorittamasta. Hän pääsi eroon vahvasta tarpeestaan miellyttää. Hän ryhtyi tekemään asioita, joista itse piti ja alkoi suhtautua välttämättömyyksiin eri tavalla.

Terapeuttina Toivonen oli tottunut tonkimaan ihmisten menneisyyksiä. NLP:n myötä hän alkoi ajatella, että vain nykyhetkellä on väliä.

– Kysymys siitä, mistä mikäkin johtuu, ei ole kovin merkittävä. Usein jäljet johtavat lapsuuteen, mutta NLP:ssä ajatellaan, että muutetaan se: tehdään minulle onnellinen lapsuus.

Hiljalleen Toivosen olemus ja energiataso muuttuivat. Kiire, stressi ja epävarmuus hävisivät. Tilalle tulivat itsevarmuus ja tehokkuus – siitäkin huolimatta, että yöunet lyhenivät kymmenestä tunnista seitsemään.

– NLP on muuttanut elämässäni kaiken ja monta kertaa. Ensin hävisivät hankalat asiakkaat, sitten avioliittoni parani. Minusta tuli pehmeämpi ja joustavampi. En ole enää niin särmikäs kuin ennen, mutta samalla olen enemmän oma itseni.

Lue lisää Veli-Matti Toivosen ajatuksia Voi hyvin -lehdestä 6/2011.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt