Hyvinvointi

Seppo-possu nukkuu kainalossa

Minipossu on persoonallinen lemmikki. Jos possu ei pidä jostain, se kiljuu.

Teksti Laura Rantanen
Kuvat Jussi Vierimaa
17.3.2015 Voi hyvin

Forssalaiset Timo ja Marjorie Simola elelevät yhdessä Seppo-possun kanssa. Näin he kertovat lemmikistään:

”Halusimme lemmikkieläimen, mutta sopivan lajin valinta oli vaikeaa. Mietimme, mikä olisi ahne eläin, joka ei vaatisi kauheasti aktiviteetteja. Kuvailu vastasi possun rotumääritelmää. Seppo tekee tomaatin takia mitä tahansa. Seppo on nelikuinen minipossu, vietnamilaisen roikkovatsasian ja villisian risteytys. Se ei kauheasti hötkyile. Se jaksaa kävellä kaupungilla kilometrin – sitten onkin jo kiire kotiin.

Valjaissa kävelevä Seppo herättää vastaantulijoiden kiinnostuksen. Ihmiset ajavat ensin pyörällä ohi, vilkaisevat narun päähän, jarruttavat ja tulevat takaisin kysymään, ovatko he nähneet oikein. Onko se todella sika? Seppoa haluttaisiin rapsuttaa kuten koiraa, mutta sikaa ei juuri voi rapsuttaa, koska se on niin reviiritietoinen. Sika tunnistaa omat ihmisensä ja tulee luokse, kun se tahtoo rapsutuksia. Jos meille tulee vieraita kylään, he ostavat rapsutushetken antamalla Sepolle herkkuja. Syömisen ajan saa rapsuttaa. Kun vanhempani tulevat käymään, Seppo saattaa mennä niskakarvat pystyssä heitä vastaan: Keitä te olette? Hihnakävelyllä käymme joka päivä. Kovin kylmällä Seppo saattaa tehdä ovella pakin, käy vain äkkiä pissalla ja palaa takaisin sisälle.

Possu on itsenäinen ja nopea oppija, mutta siltä puuttuu koirilla oleva halu miellyttää ihmistä. Ahneus auttaa yhteistyössä possun kanssa. Hihnakävelyt saavat meidätkin liikkeelle. Sepon kanssa kävely on taukoa kaikesta muusta, ja lähdemme usein koko perhe ulos. Silloin ollaan läsnä ja kerrotaan päivän tapahtumat. Seppo röhkii koko ajan kulkiessaan, joten ei ihme, että ihmiset tulevat hyvälle tuulelle. Seppo haluaa olla siellä, missä me muutkin. Iltaisin Seppo kiljuu lattialla, että sänkyyn, ja kun se on nostettu sinne, kaikki on hyvin. Seppo nukkuu kainalossa peiton alla. Täysikasvuisena siitä tulee noin 50-kiloinen. Sitten meillä on sängyssä unissaan röhkivä sika."

Juttu on julkaistu Voi Hyvin lehdessä 8/2014

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi