Hyvinvointi

Seitsemän askelta onnellisempaan elämään

Onni on arjessa, mutta sitä voi olla vaikea löytää. Nämä seitsemän onnen palasta auttavat näkemään onnen paremmin.

Teksti Markku Ojanen
Kuvat Riikka Kantinkoski
15.11.2013 Voi hyvin

Onnen pala 1

Elämä on arvoituksellista. Arvoituksellisuus tekee elämästä vaihtelevaa ja mielenkiintoista.

Onnellisuus ei ole kuin viimeinen palapelin pala, joka pannaan paikoilleen. Onnellisuuden palaset ovat sikin sokin pitkin elämän pöytää. Välillä käteen tulee oikealta tuntuvia palasia, välillä kaikki on hukassa. Kokemusten ansiosta tiedät jotakin siitä, mikä kohottaa mielialaa lyhyellä aikavälillä. Tulevan onnen ennakointi on kuitenkin vaikeaa.

Onnen pala 2

Ei ole mitään erillistä onnellisuutta, vaan onni löytyy arkisten asioiden keskeltä. 

Onnellisuutta ei voi tavoitella suoraan, sillä onnellinen elämä koostuu asioista, joita täytyy tavoitella niiden itsensä vuoksi. Onnellisuus liittyy aina johonkin toimintaan tai ihmissuhteisiin.

Onnen pala 3

Onnellisuus ei ole kiinni rahasta tai menestyksestä.

Ihminen on onnellinen, kun hän on tyytyväinen siihen, mitä hänellä on. Jos koko ajan haluaa lisää, sitoo itsensä tyytymättömyyteen. Usein tekeminen tyydyttää enemmän kuin lopputulos.

Onnen pala 4

Nopeat valitsijat ovat tyytyväisempiä valintoihinsa ja lopulta myös elämäänsä. Tyydytään hyvään ja lopetetaan parhaan mahdollisen etsiminen!

Valintojen määrä on kasvanut niin suureksi, että se synnyttää valinta-ahdistusta ja valintojen jälkeistä katumusta. Maksimoijat haluavat aina valita parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Se on kuitenkin nykyisin mahdotonta.

Onnen pala 5

Hallinnan kokemus edistää onnellisuutta, mutta emme koskaan voi hallita kaikkea.

Länsimainen ihminen tuskailee itsenäisyyden ja yhdessäolon välillä. Läheisyys vaatii aina omien tarpeiden hillintää ja toisen huomioon ottamista. Silloin on mahdotonta olla täysin riippumaton. ”Ota elämäsi omiin käsiisi”, on kulttuurimme antama kehotus. Kyse on kuitenkin hallinnan harhasta, sillä monet asiat rajoittavat ihmisen mahdollisuutta hallita elämäänsä.

Onnen pala 6

Kaikilla on elämässä ikäviä asioita. Onnellisuus on kuin muurin takana niiltä suojassa.

Onnellisuus on merkillisen huomaamatonta, kun taas kielteiset tunteet eivät tahdo jättää rauhaan. Selitys on siinä, että kielteiset asiat merkitsevät usein todellista vaaraa tai uhkaa. Ne on otettava huomioon toisin kuin myönteiset, joiden sivuuttaminen ei ole yhtä vaarallista.

Onnen pala 7

Elämässä on kysymys yhteisestä onnesta.

Tämä yksinkertainen tahtoo arjen hyörinässä unohtua. Niinkin vaatimattomalta kuulostava ohje kuin ”ole aina vähän ystävällisempi kuin on tarpeen” – edes silloin tällöin – auttaa yhteisen onnen saavuttamisessa.

Muistathan, että elämän muuttaminen vaatii innostusta ja paneutumista. Se voi onnistua vain, jos elämä ei ole liian kiireistä tai stressaavaa, sillä tahdon lihaksen pitää saada rauhoittua. Toiseksi muutos edellyttää konkreettisia tavoitteita. On hyvä lähteä liikkeelle asia kerrallaan, sillä tahdon lihasta ei saa kuormittaa liikaa.

Lue koko juttu Onnen palaset Voi hyvin -lehden numerosta 4/2013.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt