Terveys

Säröjä sielun peilissä

Sjögrenin syndrooma kuivattaa silmiä. Anna-Sofia Mustonen on joskus huutanut silmäkivusta.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Johanna Kinnari
14.12.2015 Voi hyvin

Anna-Sofia Mustonen nukkuu ­yönsä laskettelulasit päässä. Aamulla puoli­toistavuotias tytär Mila koputtaa ­kevyesti laseihin ja herättää äidin.

Anna-Sofian puoliso Sami on vitsaillut, että vaimo harrastaa öisin laihialaista laskettelua. Vitsailu on tarpeen. Silmät kuivuvat niin rajusti, että Anna-­Sofia tiputtelee silmätippoja pitkin päivää ja myös öisin. Vaarallisimpia ovat sarveiskalvon haavaumat, jotka pitää hoitaa hyvin. Silmät tulehtuvat helposti.

Homeasunto pahensi silmäoireita

Silmäoireet alkoivat ­lukiossa. Piilolasit hankasivat, ja ripsi­väri ­kirveli. Tilanne paheni dramaattisesti, kun nuori­pari muutti yhteen ­neljä vuotta sitten. Asunnossa oli hometta.

– Vain pari tuntia muuton jälkeen silmiini sattui jo niin paljon, että teki mieli huutaa. Oireet olivat järkyttävät. Istuin lattialla ja itkin kylmäkääreet silmillä.

Perhe sinnitteli ­asunnossa kolmisen ­kuukautta ja muutti pois. Anna-Sofian silmät alkoivat reagoida herkästi kaikkeen.

Silmät eivät siedä laminaattia, muovimattoja eivätkä voimakasta ilmastointia. Vain parketti, luonnonmateriaalit ja kalusteet, joista suojakemikaalit ovat kuluneet käytössä pois, sopivat.

– Silmilläni on kallis maku, Anna-Sofia hymähtää.

Takana on yhdeksän asunnon vaihtoa.

– Arjestani on tullut ­monimutkaista. Synnytyksen jälkeen tilanne ­paheni ­entisestään. Asumme nyt vanhempieni asunnossa, jossa on hyvät materiaalit. Haaveenamme on ostaa tämä koti.

Kauppojen valot kirvelevät silmissä

Anna-Sofia yritti tehdä sairaanhoitajan sijaisuuksia äitiysloman jälkeen, mutta silmät ärtyivät töissä. Kauppojen kirkkaat valot kirvelevät, ja autolla ajaminen on hankalaa. Anna-­Sofialle on ehdotettu jopa sairaseläkettä. Yllättävän voimakkaasti reagoivia silmiä on tutkittu runsaasti. Eräässä kokeessa mitattiin silmän normaalia kosteutta, ja arvoksi saatiin nolla.

Kerran kyynelkanavat tulpattiin, jotta neste pysyisi silmissä, mutta Anna-­Sofia sai tulpista allergisen reaktion.

Diagnoosina Sjögrenin syndrooma

Nyt mysteeri on viimein ratkeamassa. Anna-­Sofialla on todennäköisesti Sjögrenin oireyhtymä, joka on reumasairaus. Tyypillisiä oireita ovat silmien ja limakalvojen kuivuminen. Syndroomaa hoidetaan ­kortisonilla.

Lue lisää Sjögrenin oireyhtymän oireista.

Sairastuneet ovat yleensä jo 50-vuo­tiaita. Anna-Sofia kärsii ainoastaan silmien oireista. Hänen on ollut vaikeinta hyväksyä avuttomuutensa. Sairaanhoitajana Anna-Sofia haluaisi auttaa muita.

– Olen päämäärätietoinen ja aktiivinen. Nyt tilanne sotii luonnettani vastaan. Kaikki on mennyt päälaelleen. Haaveilen vain siitä, että voisin elää normaalia arkea.

Vertaistuki auttaa

Perhe ja ystävät ovat olleet ­suurena apuna. Puoliso on vitsaillut, että minkä asian ympärillä sitten pyörittäisiin, jos ei olisi näitä vaimon silmiä.

– Huumori on tärkeää, mutta on ­tämä koetellut parisuhdetta ja kaikkien ­hermoja. Välillä itkettää, välillä naurattaa.

Anna-Sofia on menossa tapaamaan ­ravitsemusterapeuttia. Ensin kokeillaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. Se saattaa rauhoittaa tulehdusta.

Paljon on auttanut myös blogi Herkkä elämä, jonka Anna-Sofia perusti kesällä. Bloggaaja joutuu tosin miettimään tekstin ensin tarkasti päässään. Kirjoitushetken tulee olla mahdollisimman lyhyt, koska silmät eivät pidä päätetyöskentelystä.

– Olen saanut paljon palautetta. ­Monet painiskelevat jonkin hankalan vaivan kanssa. Vertaistuki on mahtavaa!

Näin huolehdit silmistäsi

1. Katso kauas

Päätteen ääressä työskentelevän tulisi lepuuttaa simiään noin puolen tunnin välein. Katso kauas ja venyttele. Sulje silmät hetkeksi. Niskajännitykset heijastuvat myös silmiin.

2. Ruoki näköä

Mustikka parantaa silmien verenkiertoa. Verkkokalvolle tärkeää A-vitamiinia saa esimerkiksi porkkanasta. Silmät pitävät myös kalasta, pähkinöistä ja kasviksista. 

3. Kostuta oikein

Silmien huuhtelu poistaa niiden luontaista suojakerrosta ja kuivattaa. Kuiviin silmiin kannattaa ostaa apteekista silmätippoja. Puhtaat kertakäyttöpipetit ovat parhaita.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 9/2015.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi