Näillä konsteilla lääkäri Emilia Vuorisalmi sai oman bakteerikannan kuntoon:
- Syö runsaasti probiootteja sisältäviä ruokia eli kefiiriä ja hapanmaitotuotteita, kuten makeuttamatonta turkkilaista jogurttia, hapankaalia, hapankurkkuja, kombuchaa, kimchiä ja hapatettua kalaa, esimerkiksi hapansilakkaa.
- Vältä gluteenia ja sokeria, joista molemmat altistavat tulehdukselle ja vaikuttavasti negatiivisesti suolen bakteeritasapainoon.
- Suosi proteiinipitoista, mielellään ulkona vapaana kasvatettua lihaa, kanaa ja kalaa.
- Syö vähäsokerisia kasviksia, kuten avokadoa, sitruunaa, tomaattia, kurpitsaa, sipulia, bataattia ja perunaa.
- Kuluta runsaasti hyvälaatuisia rasvoja, kuten oliiviöljyä, seesamiöljyä, kookosöljyä, luomuvoita, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä.
- Nauti kohtuudella kahvista, teestä ja tummasta suklaasta, sillä niiden sisältämien polyphenolien on todettu kohtuudella käytettynä edistävän optimaalisen suolistotasapainon syntyä.
- Pidä huolta riittävästä liikunnasta ja unesta. Anna mielelle aikaa levätä.
Lue Emilia Vuorisalmen kolumni Mielenterveys alkaa suolesta Voi hyvin -lehdestä 5/2016.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat