Hyvinvointi

Sandra-koiran kaksi elämää

Hiljaista surua ja kärsimystä. "Kuva tiivistää tunteet", sanoo Sandran kuvannut Heidi Strengell. Mikä on eläimen arvo?

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Heidi Strengell
21.2.2018 Voi hyvin

Sandra-koira löydettiin tienvarresta Malagasta. Se oli jäänyt auton alle. Toinen takajalka piti amputoida. Tyypillinen metsästyskoiran kohtalo Espanjassa.

– Koiriin suhtaudutaan pahimmillaan kertakäyttötavaroina. Huonoksi havaittuja metsästyskoiria hirtetään ja pahoinpidellään. Se on osa brutaalia machokulttuuria, valokuvaaja Heidi Strengell kertoo.

Onneksi loukkaantunut Sandra päätyi hylättyjä koiria hoitavan suomalaispariskunnan hoiviin. Siitä tuli rakastettu kotikoira, joka asui sekä Suomessa että Espanjassa. Kolmella jalalla kävelevä galgo pysyi hyvin pystyssä ja tasapainossa. Nykyään pariskunta auttaa hylättyjä koiria Espanjassa.

Heidi Strengell on pitänyt kaksi valokuvanäyttelyä hylätyistä koirista. Kuvausidean hän keksi yllättävän läheltä. Heidi ulkoilutti ystävän kanssa Rapsu-koiraansa ja mietti kuumeisesti, mihin teemaan tarttuisi. Nuorelle kuvaajalle oli tarjottu näyttelypaikkaa hyvästä galleriasta Helsingissä.

– Kun palasin kotiin, tajusin heti. Rapsu!

Heidi oli hankkinut sekarotuisen hurmurin Espanjasta. Rapsu on rescue-koira, hylätty ja pelastettu kuten Sandrakin. Strengell lähti kuvaamaan Rapsun kohtalotovereita.

– Osasin odottaa, että vastassa on aika kamalia juttuja, kun saavuin Malagan isoon koiratarhaan.

Kamera suojasi. Heidi on ammattikuvaaja ja teki töitä. Silti aina joskus kyyneleet valuivat pitkin poskia, kun hän laski kameran käsistään.

– Mietin, mitä kaikkea koira on kokenut ja kuinka paljon se on kärsinyt. Näissä koirakuvissa en halua kaunistella totuutta enkä toisaalta mässäillä julmuudella. Pyrin rehellisyyteen. Haluan esittää koirat yksilöinä massan sijaan. ♥

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt