Hyvinvointi

Saat olla heikko

Usko hyvään, uskalla pyytää apua, pysy tyynenä. Näin neuvoo Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen, joka selvisi väkivaltaisesta avioliitosta.

Teksti Martta Kaukonen
Kuvat Jouni Harala
14.10.2015 Voi hyvin

1. Saat olla heikko.

Aina ei tarvitse ­selvitä. Voit olla heikko ja ­palata kotiin keräämään voimia.

Asuin parikymppi­senä Zimbabwessa ja Yhdysvalloissa. Suoritin Ohiossa ansiolentäjän lupa­kirjan ja lähdin hakemaan töitä New Yorkista. Jouduinkin hanttihommiin. Välillä minulla ei ollut duunia ollenkaan.

Minulla oli kova näyttämisen halu. Olin välillä todella tiukoilla. En kertonut perheelleni, että rahat olivat lopussa. En luovuttanut, ettei kukaan olisi päässyt sanomaan mitään.

Näin viisikymppisenä katselen nuorta itseäni ja ajattelen, että hänen olisi ollut parempi tulla kotiin jo aiemmin.

2.Usko hyvään ­ihmisissä.

Tuomitse ­pahat teot, älä ­ihmistä. Me kaikki ­pystymme ­pahaan. Silti pitää säilyttää usko ihmisiin.

Tajusin tämän työssäni väkivaltaa kokeneiden tyttöjen ja naisten parissa Naisten Linjan toiminnanjohtajana.

Kun puhun naisen kanssa, jonka mies on pahoinpidellyt hänet, on tärkeää, ­etten tuomitse miestä vaan väkivallan. Uhria voi helpottaa, että hän saa vaalia puolisostaan edes yhtä hyvää muistoa. Traumasta selviämisessä on olennaista, että pystyy yhä uskomaan ihmisiin.

Huonoihin olosuhteisiin ei kuitenkaan pidä tyytyä. Olisinpa tajunnut parikymppisenä ajoissa avoliitossani, että väkivalta vie lopulta kyvyn tehdä päätöksiä. Silloin jää vangiksi elämään, jossa omat mielipiteet, toiveet ja halut katoavat.

Se oli tilanne, jota olisi pitänyt juosta pakoon ja lujaa. Olen kuitenkin iloinen, että ymmärrän kokemuksieni ansiosta, miksi lähteminen ei ole aina yksinkertaista.

3. Ole tyyni, älä ­kynnysmatto.

Olosuhteet muuttuvat. Jos annat niiden vaikuttaa, olet niiden armoilla. Kun perusmielialasi on tyyni, muutokset ­e­ivät saa sinua pois ­tasapainosta.

Olosuhteet eivät ole juuri koskaan täydelliset. Aina jokin mättää. Aina. Opettelen edelleen hyväksymään sitä.

Välillä pelkkä tyyneys ei riitä. Kun ­palasin nuorena takaisin Suomeen, minua kohdeltiin kuin epäonnistujaa. Työvoimatoimistossa asioiminen oli nöyryyttävää. Selvisin sinnikkyydellä.

Eniten auttoi raivo. Olin pirun ­vihainen. Sain siitä kummasti pontta, kun rakentelin haurasta itsetuntoani ja tulevaisuuttani. Opin, että raivo on ­alkuvoima, joka antaa paljon energiaa.

Nykyään suutun harvemmin ja vain todella hyvästä syystä. Kaipaan joskus vanhaa ystävääni raivoa.

4. Tutustu itseesi.

Ystävysty ­itsesi kanssa. Joudut viettämään koko elämäsi omassa seurassasi.

Kärsin pitkään kovasta miellyttämisen halusta. En uskaltanut jättää väliin edes työpaikan kahvitunteja, ettei kukaan ajattelisi, että olen ylimielinen. Olin omaksunut muiden käsityksen itsestäni kyseenalaistamatta sitä.

Inhoan ylimielisyyttä. Nuorena turvauduin siihen, kun olin epävarma. Ylimielisyys on kypsymättömyyttä.

Enää en pelkää niin paljon, ettei ­minusta pidetä. Jos olen lyhytsanainen, minulta saa kysyä, painaako jokin.

Kävin kymmenen vuotta ­terapiassa ja tutustuin pikkuhiljaa itseeni. Se ei ­ollut mitään kivaa retriitissä meditointia vaan raakaa työtä.

Nyt olen itseni paras ­kaveri. Minussa on sankariainesta!

Pia Puu Oksanen, 50, on sosiaalipsykologi ja Amnestyn naisten oikeuksien asiantuntija. Oksanen harrastaa tanssia ja kuorolaulua.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 7/15.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt