Hyvinvointi

Rojun keskeltä rauhaan

Kun heität tavaraa pois, annat tilaa tunteille.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Johanna Kinnari/A-lehdet
3.6.2009 Voi hyvin

Koti heijastaa sisäistä tilaamme. Jos nurkat pursuavat roinaa, ajatuksetkin tuntuvat sekavilta. Turhasta roinasta irti päästäminen vapauttaa. Kun siivoat kotisi, siivoat samalla elämäsi.

 1. Ja alussa oli roju

Mistä ihmeestä kaikki tämä tavara on tänne kertynyt? Availen kotimme komeroita ja hämmästelen rojun määrää. On aika kutsua paikalle Space Clearing -konsultti Mari Porma.

Space Clearing on taitoa puhdistaa ja kirkastaa tilojen energiat. Rojun raivaaminen edistää energian virtaamista kodissa ja auttaa menemään elämässä eteenpäin. Mari on opiskellut kodin nurkkien putsausta ja energioiden kirkastamista legendaarisen feng shui -opettajan, Karen Kingstonin kursseilla. Kingstonin kirja Paikat kuntoon on oivallinen opas matkallamme rojusta rauhaan.

– Rojusta irti päästäminen ja Space Clearing tuovat potkua muutokseen. Koti alkaa taas tuntua omalta kodilta. Päämäärät selkiytyvät. Kun asiat ovat hoidossa ja paikat järjestyksessä, mielikin lepää, Mari kannustaa.

2. Mitä roina meistä kertoo?

Elämme maailmassa, jossa omistaminen on tärkeää. Tavaroiden ostaminen ja haaliminen kuuluvat kulttuuriimme. Mitä enemmän sen parempi.

– Jos tavaroista ei ala tietoisesti päästää irti, niitä kertyy kotiin yhä enemmän. Näin syntyy roina, joka tukkii energiavirrat. Kun kodin energiat ovat tukossa, elämäkin juuttuu paikalleen, Mari valaisee tunnustellessaan kädellään kotimme virtauksia.

– Jumiutunut energia tuntuu tahmaiselta ja raskaalta. Virtaava energia on eloisaa ja kevyttä. Näissä sarjakuva-albumeissa energia pulppuaa iloisesti. Miehesi siis todella arvostaa näitä. Myös täällä parvekkeella virtaa. Tämä on teille mieluisa ja tärkeä paikka. Tuo kirjahylly on liian täynnä kirjoja. Se on kuin muuri ja tuntuu raskaalta. Luopukaa sellaisista kirjoista, joilla ei ole teille enää merkitystä. Tavaroilla ja huonekaluilla tulisi olla tilaa hengittää.

Karen Kingstonin mukaan menneisyyteen kuuluvat kirjat estävät uusien ideoiden syntymisen omassa päässä. Ihminen voi pölyyntyä henkisesti.

3. Tutkimusmatka kodin romualueille

Retkeilen kodissamme Kingstonin ohjeilla kellarista kylpyhuoneeseen ja tutkin, minne romu kertyy. Kun löydän kohteen, ryhdyn raivaamaan. Kingston kehottaa kuulostelemaan omaa oloa muutosprosessin aikana. Tuleeko tukala tunne, jos ympärille ilmaantuu tyhjää tilaa tai yhtäkkiä on ylimääräistä aikaa? Jatkuvalla puuhastelulla voi vältellä hankalien asioiden kohtaamista kuten yksinäisyyden tunnetta tai läheisyyden pelkoa.

4. Käsiksi säilyttämisen vimmaan

Tavaroiden säilöminen voi kertoa kätketyistä tunteista. Tunteet ja rojut kannattaa nostaa päivänvaloon.

– Tavaravuoret peittävät pinnan alla olevia ongelmia. Turvattomuuden tunteen takia roinasta ei uskalleta luopua. Turhia esineitä säilytetään siksi, ettei luoteta tulevaisuuteen. Kaikkea pitää olla siltä varalta, jos jotain sattuu. Tällainen ajattelutapa juontaa juurensa pula-ajalta ja kulkee sukupolvelta toiselle, Mari arvelee.

Menneisyyden esineet sitovat meidätkin menneeseen. Säilytämme kohteliaisuudesta lahjatavaroita, joista emme pidä.

– Edelliseen elämänvaiheeseen liittyvät mielleyhtymät heräävät joka kerta, kun kuljet kodissasi menneisyyteesi kuuluvien tavaroiden ohi. Kipeät muistot aktivoituvat. Siitä ei ole välttämättä edes tietoinen. Kodin tulisi kuvastaa sitä ihmistä, joka olet nyt. Kannattaa vaalia hyviä ja kauniita muistoja. Säilytä kodissa tavaroita, jotka kohottavat ja ravitsevat sinua, Mari opastaa.

Kingstonin laskujen mukaan käytämme vain noin 20 prosenttia omistamistamme vaatteista säännöllisesti. Teen inventaarion vaatekaapissa. Nakkaan pois asusteet, joita en ole pannut päälle ainakaan pariin vuoteen. Kun vaatevarasto on sellainen, josta todella pitää, kaapista löytyy aina tilanteeseen sopiva asuste.

5. Siivotaan yhdessä

Lika ja pöly tukkivat kodin energioita. Siivouspäivästä voi tehdä hauskan leikin. Koko perhe ratsastaa yhdessä tekemisen aalloilla ja antaa energian virrata.

– Kun huolehdit kodistasi, huolehdit itsestäsi. Kiinnitä siivotessa huomio jokaiseen nurkkaan ja pieniinkin esineisiin. Siten osoitat rakkautta kaikelle elämässäsi. Kun siivoat, energia lähtee virtaamaan, ja asioita alkaa tapahtua elämässäsi, Mari tietää.

6. Tavaraa pois, tilaa tunteille

Tavaroiden raivaaminen nostaa pintaan tunteita. Kingstonin mukaan tunne-elämän solmut avautuvat, kun heittää rojua pois. Mari neuvoo kohtaamaan tunteet.

– Mitä sinussa tapahtuu, kun heität tavaraa pois? Mikä tunne nousee pintaan?

Heitän parvekkeelta suoraan roskiin kaksi vanhaa ja isoa mattoa. Näitä on pesty ja pidetty liki 15 vuotta. Raskaita mattoja on kannettu muuttokuormasta toiseen. Ymmärrän vihdoin, että matot ovat tulleet tiensä päähän. Olo on operaation jälkeen helpottunut. Kingston kuvaa prosessia kauniisti: ”Kun siis jotain ilmestyy elämääsi, nauti siitä ja päästä irti, kun sen aika on täysi. Niin yksinkertaista se on. Ei mitään tarvitse omistaa ikuisesti.”

Artikkeli on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2007.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt