Hyvinvointi

Ritva Loppi: Pysy liikkeellä ja muista olla kiitollinen

Aamujumppa ja myönteisyys pitävät 80-vuotiaan luontaistuotekauppiaan kunnossa.

Teksti Eija Huusari
Kuvat Harri Hemmilä
17.5.2016 Voi hyvin

1. Jumppaa aamuisin.

Viimeistään kasikymppisenä huomaa, miten tärkeää on ­venytellä ja ­jumpata ennen ylösnousua. Astut sängystä huomattavasti vetreämpänä. Nivelten jäykkyys vähenee ja veren­kierto paranee. Jumppaan joka aamu. Pyörittelen käsiä ja nilkkoja, ajan selälläni polkupyörää ja haritan sormia ja varpaita. ­Lopuksi venyttelen pitkään. Kissakin voi hyvin, kun venyttelee herättyään.

Pidä unirytmi ­tasaisena. Käyn yleensä nukkumaan kymppiuutisten jälkeen ja herään kuudelta, oli pyhä tai arki. Kun et kanna turhia murheita, ­nukut paremmin. ­Ystävät nauravat, että Ritva nukahtaa jo, kun saa toisen jalan sänkyyn. Arvelen sen johtuvan siitä, ­etten juuri koskaan murehdi.

2. Ole kiitollinen ja peloton.

Positiivinen ajattelu pitää ihmisen elämässä kiinni. Koeta ­aina ajatella asiat parhain päin. Kun meillä on kaupassa ­hiljaisempi kausi ja myyjät alkavat hermoilla, ­sanon heille, että huomenna saattaa olla aivan toisenlainen päivä.

Lähden joka aamu töihin kiitollisena. On ihanaa, ­että minulla on ­työpaikka, jonne mennä. Etenkin murheisiin työ on ollut parasta lääkettä. Miten soisinkaan, että kaikilla, jotka töitä haluavat tehdä, olisi siihen mahdollisuus.

Mitään ei kannata pelätä. En ole koskaan pelännyt kuolemaa tai sairastumista. Olin 10-vuotias, kun isäni ­menehtyi syöpään. Se oli pitkän sairauden jälkeen helpotus. Samaan kuoli myös aviomieheni. Olimme ­olleet naimisissa 49 vuotta ja 7 ­kuukautta. Lähtö oli rauhallinen ja kaunis.

En pelkää piruja enkä ihmisiä. Uskallan kävellä iltaisin kaupungin keskustassa. Käytän taksia vain silloin, jos palaan kotiin yömyöhällä.

3.Tarjoa aikaa ihmisille.

Muille pitää olla avoin. Suhtaudu heihin ­positiivisesti. ­Ketään ei tarvitse nöyristellä, ­olemme kaikki samanlaisia. Kutsun ystäviä usein syömään. Laitan esimerkiksi lämpimiä voileipiä, joiden kanssa juomme hyvää viiniä. Matkailemme neljän naisen ­sinkkuporukalla kerran vuodessa ulkomailla.

Reissaan paljon ja olen aina tyytyväinen, että lähdin. Arjesta pääsee paljon paremmin eroon, kun matkustaa kauas. Kannattaa olla seurallinen. Nautin suuresti, kun saan ­keskustella asiak­kaiden kanssa. Pidän ihmisistä. Mieli­piteiden vaihto on palkitsevaa: näkemykseni avartuvat. Monet ihmiset ovat huumorintajuisia. Mikäs sen mukavampaa kuin nauraa kunnolla. Nauru pidentää ikää.

Vain silloin hermostun, jos huomaan, että joku valehtelee tai moittii tuotteitamme turhaan. Saatan tarvittaessa olla hyvinkin äkäinen akka. Tyhjästä ei saa narista, mutta joskus pitää sanoa asiat suoraan niin kuin ne ovat!

4. Anna vällyjen heilua.

Jos mahdollista, älä välttele seksiä. Se on luonnollinen asia. Seksuaalisuus on tärkeä osa ihmistä, eikä se häviä vanhemmiten. Mummujen ja vaarien seksielämässä ei ole mitään hävettävää.

Olin itse naimisissa hyvän miehen kanssa. Meillä riitti lämpöä ja ­rakkautta lähes puoli vuosisataa. Toivoisin ­tällaista parisuhdetta muillekin.

Avun pyytämistä ei pidä hävetä. ­Onneksi miehetkin uskaltavat nykyisin hakea apua petiongelmiin. He tulevat ­kysymään lisäravinteita, jotka auttaisivat. Siitä olen hyvin iloinen.

Raahelainen Ritva Loppi jäi leskeksi 11 vuotta sitten ja on asunut sen jälkeen yksin. Hänellä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 3/2016

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt