Kauneus

Ravitse hiuksia ja ihoa

Ravitse hiuksia ja ihoa

Teksti Pinja Kääriäinen
15.6.2010 Voi hyvin

Ruokavalion puutokset näkyvät yleensä ensimmäisinä hiuksissa ja ihossa. Ravitse hiuksia ja ihoa päivittäin terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti vesipitoisia kasviksia ja hedelmiä, jotka ylläpitävät samalla vatsan toimintaa. Huomaat terveellisen ruokavalion vaikutukset heleästä ja raikkaasta ihosta sekä kiiltävistä ja tuuheista hiuksista!

 Tärkeitä ravintoaineita hiuksille ja iholle:

 - A-, C- ja E-vitamiinit sekä seleeni auttavat ehkäisemään ihon ennenaikaista vanhenemista, joka aiheutuu usein auringosta, solariumista, tupakansavusta sekä muista saasteista. Muista käyttää myös aurinkovoidetta ja hellehattua.

- B-vitamiinit ja niistä erityisesti biotiini ovat tärkeitä iholle. B-vitamiinit pitävät lisäksi kynnet vahvoina ja ehkäisevät hiusten ennenaikaista harmaantumista. B-vitamiineja saa täysjyväviljatuotteista, lihasta, maidosta, kalasta ja vihanneksista.

- Pii on tärkeä hivenaine ihon kimmoisuuden kannalta. Se vahvistaa sidekudoksia, kuten luita, kynsiä ja hiuksia. Se saattaa myös ehkäistä hiusten harmaantumista. Pääasiallisia lähteitä ovat kasvikset, täysjyväviljatuotteet ja meren antimet. 

- Rikki on välttämätön ravintoaine ihon, hiusten ja kynsien terveydelle. Sitä saa monista ruoista, etenkin proteiineista.

- Kuparia tarvitaan ihoon ja hiuksiin väriä antavan melaniinipigmentin valmistukseen, ja sitä on myös sidekudoksissa. Kuparin puutetta arvellaan melko yleiseksi ihmisillä, jotka syövät liikaa puhdistettuja ruoka-aineita, tosin kuparisten vesiputkien käyttö pehmeän veden alueilla lisää suuresti kuparin saantia.

- Välttämättömät, hyvät rasvahapot (eli omega-3 ja -6) auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon. Kosteusvoiteetkaan eivät auta ihan kuivumiseen, jos ruokavaliosta ei saada riittävästi välttämättömiä rasvahappoja.     

Lähde: Scott-Moncrieff, Christina: Luonnollista terveyttä 50+. Nauti elämästä, elä terveemmin, vanhene kauniisti. Mäkelä 2002.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt