Hyvinvointi

Hennalla on pysyvä koti asuntovaunussa: ”Tästä vaunustakin voisi leikata saman tien kolme metriä, ja edelleen eläisin ihan tyytyväisenä”

Henna Hintsala kyllästyi vuokralla asumiseen ja kerrostalon ääniin. Hän muutti asuntovaunuun.

Teksti Liisa Louhela
11.4.2018 Voi hyvin

Ajatus asuntovaunun hankkimisesta lähti, kun kolmikymppinen Henna Hintsala kyllästyi vuokralla asumiseen ja alkoi miettiä oman asunnon ostamista. Ison lainan ottaminen ei houkutellut. Sisko heitti ilmaan ajatuksen asuntovaunusta, johon yksin asuva mahtuisi hyvin.

– Lähdin mukaan ajatusleikkiin, Henna kertoo.

Kerrostalon äänet häiritsivät Hennaa, joka joutui usein heräämään töihin aamuvarhaisella. Vaunu löytyi yllättävän näppärästi autokauppiaana työskennelleen veljen avulla. Ehdottomia kriteereitä ei ollut paljon: vesikiertolämmitys, hyvät eristykset talviasumiseen ja leveä sänky. Pian kerrostalon äänet vaihtuivat vaunuun kantautuviin luonnon ääniin.

– Isoin ja yllättävin asia oli, etteivät ne häiritse.

Toisin kuin vaikkapa hissin äänet kerrostalossa, luonnon äänet eivät ole säännönmukaisia tai aina samanlaisia.

– Siksi ne eivät ärsytä. Turha huutaa puulle, että älä liiku siinä tuulessa, Henna nauraa.

"Toivottavasti vaihtoehtoiset asumismuodot yleistyvät tulevaisuudessa", Henna sanoo.

Luonto on luksusta

Leirintäalueella paistaa aurinko. Pihalla vierailijaa vastassa ovat monet pikkulinnut. Orava pakenee vierasta kulkijaa vaunun takana olevaan koivikkoon.

Vaikka ympärillä on useita asuntovaunuja, tunnelma Hennan vaunussa on rauhallinen, melkein kuin olisi saapunut mökille.

– Sitä tuntee ja havaitsee luonnon koko ajan ympärillään. Edelleen se hämmästyttää. Se tuo asumiseen tosi paljon hetkessä elämisen tuntua ja sisältöä, Henna sanoo.

Orava on etuteltan perusvieras. Uteliaat ja rohkeat talitiaiset käyvät ovella usein. Asuntovaunuelämän huippuhetket liittyvätkin juuri luontoelämyksiin.

– Ikkunan edessä on puolen metrin päässä pihapensas, jonka päälle linnut tulevat sukimaan itseään. Minulla on oma tarkkailukoppi tässä.

Kun Henna muutti vaunuun, hän lainaisi vanhat huonekalunsa tuttavilleen. Tavarasta luopuminen tuntui hyvältä.

– Tavaraa voisi olla vielä paljon nykyistä vähemmän. Tämä vetää niin paljon tavaraa, ettei kaikkea edes tarvitse. Asuntovaunuun muuttavan ei tarvitse miettiä uuden pöydän tai sohvakaluston hankintaa, koska kiintokalusteet tulevat vaunun mukana.

Henna on harkinnut lintukirjan ostamista. Ikkunasta näkee tiuhaan vaihtuvia lajeja.

Ihana nukkumispaikka

Vaunua hankkiessa Hennan toivomuslistalla oli hyvä sänky. Vaunussa on erityisen ihanaa nukkua.

– Voin säätää lämpötilan mukavan viileäksi. Päivällä ja yöllä on eri lämpötila. Täällä nukkuu ihan hullun hyvin.

Kun ihmiset kuulivat Hennan ratkaisusta, reaktiot olivat usein hämmentyneitä. Hennalta kysyttiin jopa asumisen laillisuudesta. Useat pitivät yksin asuvaa nuorta naista rohkeana. Pimeän ja yksin olemisen pelosta Henna onkin keskustellut viime vuosina ihmisten kanssa paljon.

– Olen huomannut, kuinka paljon ihmiset pelkäävätkään pimeää ja muita vieraita uhkia.

Myrskytuulten mukana pelot tulivat aluksi öisin pari kertaa Hennankin mieleen. Pian ne kuitenkin rauhoittuivat. Asuntovaunussa elävällä ei ole enempää syytä pelätä kuin vaikkapa omakotitalon asukkaalla.

Kanssaihmisiä hämmästytti myös vapaaehtoinen muutto pieneen tilaan. Voiko siten elää?

– Ihmisillä on vähän tietoa ja toisaalta kaikennäköisiä mielikuvia, että tämä olisi pieni, likainen ja kylmä loukko.

Asuntovaunun tilat riittävät Hennalle mainiosti.

Kodissa on neliöitä 18. Seitsemän ja puolen metrin pituinen vaunu on yllättäen Hennan mukaan yhdelle ylimitoitettu. Ei ole lainkaan tavatonta, että ihmiset vaihtavat vaununsa pienempään.

– Tästä vaunustakin voisi leikata saman tien kolme metriä, ja edelleen eläisin ihan tyytyväisenä.

Pitääkö olla paljon tilaa?

Henna haluaa haastaa pohtimaan, tarvitseeko tilaa välttämättä niin paljon kuin kuvittelee.

– Jos ihmiset kokeilisivat asuntovaunuasumista, he saattaisivat huomata, kuinka vähän tilaa he lopulta tarvitsevat.

Siten kävi Hennallekin.

Harrastukset ovat muualla, joten ne eivät vie tilaa kotona. Ajatus oli lohduttava, kun Henna alussa mietti, onko tilaa liian vähän. Nykyään Henna kotiin palatessaan pikemminkin hämmästelee, miten tämä olikaan näin iso. Vaunu ei koskaan tunnu ahtaalta.

– Jos mielestä pyyhittäisiin valmiit ajatukset tilan ja tavaran tarpeesta, ehkä huomaisi, että tässä on kaikki. Ei tarvitse kävellä ees taas, vaan voi ottaa kolme askelta tuonne ja toiset tuonne ja siinä on kaikki.

Vaunussa pystyy vaikuttamaan kuluihinkin. Kiinteisiin kuluihin kuuluu vain vaunupaikan vuokra. Pidemmille matkoille lähtiessä lämmitys laitetaan kiinni, jotta juoksevat asuinkulut nollautuvat.

Henna on sisustanut 18 neliön vaununsa lämpimän sävyisillä tekstiileillä.

Paljon aikaa pihalla

Asuntovaunun asukas viettää paljon aikaa pihalla. Huoltorakennusta tiuhaan käyttävä Henna on tietoinen säänvaihteluista, myös pukeutuminen riippuu nykyisin sääoloista.

– Säiden vaihtelun huomaa kaikesta: ilmasta, valosta ja äänistä. Niin paljon helpommin hoksaa, mikä vuodenaika on, mikä on tavallista ja mikä erikoista.

Luonnonläheisyys tuli aluksi yllätyksenä. Henna kuvailee, että tuntuu kuin olisi kuorten sisällä keskellä luontoa.

– Kaikki vaikuttaa, kuten vaikka se, miten sade kuuluu tai tuuli. Olen alkanut muodostaa erilaisia suhteita tuuleen.

Henna on huomannut, ettei hän aina löydä kokemilleen asioille sanoja.

– Oikeastaan pitäisi alkaa luoda tai etsiä sanoja, miten kuvailla tätä kaikkea. Näitä kokemuksia, joita ei normaalisti kuvailla.

Ilmankosteus ei ole vain ilmankosteutta, vaan on monenlaista vaihtelevaa kosteutta.

Kahden renkaan varassa oleva asuntovaunu liikkuu tuulen tahdissa. Puuskittaisen myrskytuulen aikaan tuntuu kuin joku pukkaisi vaunua kyljestä. Myös vesi- ja lumisade tarvitsisivat monipuolisemman termistön.

– Asuntovaunun katolle satavan lumen määrän, kovuuden ja pehmeyden voi kuulla. Vaunun katon ja seinien läpi kuulee ja aistii kaiken.

Hennan mielestä on mukavaa, että luonto on niin lähellä.

Sauna tuo ihmiset yhteen

Saunominen on asuntovaunu-alueella sosiaalista, kun kahdesti viikossa lämpiävälle saunavuorolle liittyvät myös muut vaunujen omistajat.

– Muuten saa olla hyvin omassa rauhassa, ja asuntovaunut ovat omaa privaattialuetta. Viikonloppuisin ihmiset saattavat grillata ja pelata yhdessä pihalla.

Toisin kuin useissa kerrostaloissa, leirintäalueella tervehditään helpommin niin tuttuja kuin tuntemattomiakin.

– Huoltotiloissa moikkaan lähes poikkeuksetta kaikkia. Myös apua saa helposti, ja kynnys sen kysymiseen on pieni.

Mitä kerrostalon mukavuuksia asuntovaunussa elävä on jäänyt kaipaamaan?

– En kyllä muista kaivanneeni mitään! Joskus saatoin kaivata kukkia ja kasveja. Mutta oli ihan oma valintani, etten voinut pitää kukkia, koska en pitänyt vaunussa lämpöä silloin, kun en siellä ollut.

Hennan mukaan vaunussa ei tarvitse juuri luopua nykyajan mukavuuksista.

– Tämä ei ole niitä kaikkein ekologisimpia asumisvaihtoehtoja mutta saattaisi tuoda omalla tavalla liikkumavaraa ja hyvinvointia jonkun toisenkin elämään, kunhan vain hoksaa, että tämmöinenkin asuminen on mahdollista.

Vuoden vuokrapaikan leirintäalueelta saa hinnalla, jolla kaupungissa maksaisi parin kuukauden vuokran. Oma asuntovaunu on tullut hyvin edulliseksi.

Asuntovaunussa elämä ei välttämättä vaadi autoakaan. Henna vietti ensimmäisen vuotensa vaunussa ilman autoa. Tarpeen vaatiessa hän lainasi autoa ystäviltään.

Viat pitää korjata heti

Elämä vaunussa on opettanut käytännön taitoja. Vaunussa asumisen Henna kertoo olevan lähellä omakotitaloasumista, koska kaikesta tulee huolehtia itse, lämmityksestä korjaukseen.

– Vaunu vain on herkempi, koska se on heikompaa tekoa kuin talo ja eristyskin on pienempää. Lämmityksen katkeaminen talvella johtaa tosi nopeasti kylmään. Aina pitää toimia heti, eikä voi odotella, että joku tulisi auttamaan.

Aluksi ilman tietoa ja tarvittavia välineitä nopeasti toimiminen aiheutti stressiä. Nykyään Henna ei stressaa ongelmien edessä. Laitteiden korjaus aiheuttaa korkeintaan pientä kiroilua. Vuodet asuntovaunussa ovat siis olleet opettavaisia?

– Vaunussa asuminen vaatii ja opettaa omatoimisuutta. Rautakaupassa tai varaosaliikkeessä on asioitava, vaikkei tietäisi termejä tai välttämättä edes osia, joita on etsimässä.

Tulevaisuus on avoin, mutta haaveissa siintää ajatus omasta leirintä-alueesta.

– Tällä kokemuksella tiedän heti, mitä leirintäalueessa pitää parantaa. Kehittämisideoita on paljon.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 7/2014.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt