Hyvinvointi

Puhkea uuteen kukkaan, uskalla uudistua!

Itseä koskevat uskomukset ja leimat voivat rajoittaa. Syksy on uusien juttujen aikaa. Lähde kokeilemaan!

Teksti Anna Tommola
3.9.2015 Voi hyvin

Lapset kasvavat ja kehittyvät luonnostaan. Aikuinen sen sijaan voi helposti jumittua toistamaan vain tuttuja kuvioita. Oletko tarponut samaa polkua vuodesta toiseen? Käyttänyt aina mustia vaatteita? Sisustanut samalla tavalla? Lähtenyt juhlista järkevästi ajoissa? Seurustellut aina samanhenkisten ihmisten kanssa? Käännä kurssia! Kokeile jotain yllättävää.

Tutustu oman persoonasi eri puoliin. Meistä jokaisesta on moneen menoon. Itsessä voi olla ominaisuuksia, joita ei ole koskaan keksinyt. Ei kannata jäädä muuttumattoman minäkäsityksen vangiksi. Ujosta voi kuoriutua sosiaalinen ihminen ja päin vastoin. Minuus muodostuu kokemuksista ja muuttuu iän myötä.

Persoonallisuus- ja motivaatiopsykologi Brian R. Littlen  mukaan rajojaan voi venyttää paljonkin, kun siihen on vahva kannustin. Tärkeät henkilökohtaiset pyrkimykset ja arvot saavat toimimaan vastoin itselle luontevinta reagointitapaa. Se ei ole teeskentelyä, kun se nousee ihmisestä itsestään. Cambridgessa, Oxfordissa ja Harvardissa opettanut Little vetää itsekin roolia. Introvertista professorista kuoriutuu luennoilla ulospäin suuntautunut showmies. Värikäs esiintyminen on tietoinen tapa saada kontakti kuulijoihin.

Little erottaakin ihmisen pysyvät piirteet ja ­”vapaat piirteet” eli sen osan luonnetta, johon pystymme vaikuttamaan. Vaikka perustemperamentti ei muutu, ­itsestään voi kaivaa esiin uusia puolia.

Kukaan ei ole aina johdonmukainen, mutta toiset pysyvät selvemmin saman oloisina eri ­seurassa. Jotkut taas muovautuvat tilanteen ­mukaan kuin kameleontit. Molemmista strategioista voi ­Littlen mukaan olla etua: jatkuvuus vahvistaa minäkäsitystä, joustavuus auttaa luomaan yhteyttä toisenlaisiin ihmisiin. Vasta täydellinen jähmeys tai häilyvyys voi haitata hyvinvointia ja sosiaalisia suhteita.

Tässä tienviittoja muuttumisleikkiin:

1. Kehitä itseäsi.

Ajatteletko, ettet voi tehdä jotakin siksi, että olet niin kiivas, ujo tai laiska? Koska olet kärsimätön, sinun on turha yrittää kirjoittaa kirjaa. Tai koska olet herkkä, sinun on parempi pysyä omissa oloissasi. Tai jos olet äkkipikainen, saat suuttua herkästi. Itseään saa suojella ja sietokykyään kunnioittaa. On totta, että mitä paremmin tavoitteesi sopivat ­taipumuksiisi, sitä helpommin saavutat ne. Itseä koskevat uskomukset ja leimat voivat myös rajoittaa. Elämä on muutosta ja opettelua. Mitkä asiat ovat niin tärkeitä, että haluat tavoitella niitä riippumatta luonteestasi? Miten voisit kehittyä, että olisit mukavampaa seuraa?

2. Hyväksy eri puolesi.

On monta tapaa olla oma itsensä. Käyttäytymisemme vaihtelee tilanteen ja seuran mukaan. Erilaiset työt, harrastukset ja kaveri­porukat nostavat eri piirteitä esiin. Ne voivat elää sovussa rinnakkain, ja voit silti tuntea itsesi tasapainoiseksi ihmiseksi. Toistenkin käyttäytymistä on helpompi ymmärtää, kun näkee heidät monipuolisina ja joskus ristiriitaisina ihmisinä.

3. Erota muiden toiveet omistasi.  

Usein neuvotaan kuuntelemaan sisintään, ei muiden mielipiteitä. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Kukapa ei toisinaan olisi itsensäkin kanssa eri mieltä?

Tarkkaile, milloin jokin toimintatapa tuntuu vieraalta tai nousee vain muiden odotuksista. ­Annatko niiden rajoittaa kehittymistäsi? Joskus tuttu ihminen voi pitää teeskentelynä käytöstä, joka tuo sinusta esiin hänelle vieraan puolen. Sitten se alkaa: ”Mitä sinulle on tapahtunut, et ole ollenkaan se sama ­vanha…” ­Lokeroimme toisia herkästi, mutta kaikilla on lupa muuttua.

4. Keskity elämiseen.

Uskot sitten sieluun, ydinminään tai johonkin muuhun, jatkuva todellisen ­minuuden jahtaaminen on hukkaan ­heitettyä ­aikaa. Tunnemme perus­luonteemme yleensä  hyvin, mutta itsetuntemus ei tutkitusti juuri lisäänny vanhemmiten, vaikka niin ajatellaankin. Kannattaa siis keskittyä elämään ja tähän hetkeen. Suuntaa katse ulos: Mikä kaikki maailmassa on kiinnostavaa ja hienoa? Mihin haluat ympärilläsi vaikuttaa? Miten voisit tulla paremmin toimeen muiden kanssa ja auttaa heitä?

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 5/2015

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt