Treeni ja ravinto

Polje Peltsin perässä!

Nyt kannattaa kaivaa pyörä esiin ja hurauttaa luontopoluille. Töidenkin jälkeen ehtii nautiskelemaan. Kannustajana toimii Peltsi Peltola.

Teksti Päivi Anttila
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta
13.7.2016 Voi hyvin

Mikko ”Peltsi” Peltola, 42, toimittaja-juontaja, Helsinki.

Pyöräily on rentoa rääkkiä

”Minulla on edelleen tallessa vaalean­vihreä lastenpyörä, ­jonka sain 4-vuotiaana. Pyöräilyinnostus ­alkoi siitä, kun apupyörät irrotettiin. Nyt omistan maastopyörän, fatbiken eli läski­pyörän, kevyen cyclocross-pyörän ja triathlonia varten maantiepyörän.

Pyöräilen työmatkani, parikymmentä kilometriä leppoisaa metsätietä. Se on ekotekoni, vaikken autoilua vastustakaan. Kunto nousee hyötyliikunnalla.

Maastopyöräilyssä taas viehättää lajin fyysisyys. Tykkään ajaa vaikeita polkuja, joissa on juurakkoa ja haastavia kallionmuotoja. Niillä kun taiteilee ilman maakosketusta, tulee mahtava olo. Nilsiän Tahkolla olen käynyt 13 vuonna kisaamassa ammattilaisten peesissä. Siellä tavoitteeni on ajaa 240 kilometrin reitti. Siinä voi tulla jo äitiä ikävä.

Unelmani on päästä pyöräilemään Käsivarren Lapin erämaahan. 40 kilometrin tiettömän taipaleen päässä ovat Suomen kalaisimmat harjusjoet.

Italian Gardajärvellä voi ajaa aamupäivän pelkkää nousua. Sitten vähennetään hieman ilmanpainetta renkaista ja lasketellaan alaspäin kilometritolkulla.

Vaikka tykkään fyysisestä rääkistä, työmatkakuntoilun voi aloittaa pehmeästi. Noviisi voi aloitella ajamalla ensin kerran pari viikossa. Sykkeen ei tarvitse nousta yli 130:n.

Ihan halvinta pyörää en ostaisi. Satula ei saa olla liian pehmeä, ja sen asento pitää säätää heti miellyttäväksi. Vaihteiden määrä, käsi- vai jalkajarrut ja kypärän malli ovat makuasioita."

Parhaita reittejä

1. Ahvenanmaan tasainen maasto sopii hyvin retkipyöräilyyn. Majapaikkojen etäisyydet ovat inhimillisiä ja rannat lähellä. Tarjolla on paketteja, joihin sisältyvät pyörä, ruoat ja majoitus.

2. Turun saariston Rengastie lauttoineen sopii kesä­reitiksi retkipyöräilijälle, joka nauttii merimaisemasta ja kiireettömyydestä. Matkaa kertyy yhteensä 250 km.

saaristonrengastie.fi

3. Syötteen kansallispuistossa Pohjois­Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa on nimettyjä maastopyöräilyreittejä yhteensä 80 km. Voit vuokrata pyörän ja varata oppaan ryhmälle. ­

luontoon.fi/syote

4. Jos rento meininki kiinnostaa, Tahko on kesällä maasto­pyöräilijän mekka.

tahko.com

Näin ajat oikein

1. Jaa painoa

Harjoittele painon jakamista pyörän päälle. Pidä alamäissä paino takapyö­rällä, jotta et lennä tangon yli. Satulan laskeminen voi auttaa.

2. Rukkaa vaihteita

Löydä oikea vaihde ylämäkeen ­kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Liian kevyt sutii ja liian raskaalla et jaksa polkea.

3. Säädä tankoa

Pidä ranteet suorassa linjassa käsivarsiin nähden, niin ne eivät rasitu ajon aikana. Säädä ohjaus­tanko oikeaan asentoon.

4. Palaudu

Selkään tulee maastossa iskuja, ja niskat rasittuvat. Harrasta vasta­painoksi muuta liikuntaa: juokse, verryttele tai ­kokeile yin-joogaa.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2016

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt