Tiesitkö, että lähelläsi levittäytyy hyvinvoinnin lähde, jonka rohdoilla voit hoitaa itseäsi? Se ei usein edes maksa mitään.
Luonnossa kasvaa lukuisia terveyttä parantavia kasveja. Mutta miksi kannattaa popsia vaikkapa mustikoita, kun erilaisia ravintolisiä ja vitamiinivalmisteitakin löytyy?
– Hyvää tekevät ainesosat imeytyvät yleensä paremmin ruoasta kuin purkista. Ravintolisissä on monesti paljon apuaineita mutta ei niinkään sitä, mikä tehoaa. Luonnontuotteet ovat siis parempaa tavaraa, perustelee kasvitieteilijä ja professori Sinikka Piippo.
Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia kasvikunnan antimien hyvää tekevistä vaikutuksista.
Nokkonen
Mikä? Suomalainen superyrtti.
Mihin auttaa? Vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvointiin. Sopii ruoansulatus-
elimistön, suoliston ja reumaattisten vaivojen hoitoon sekä ehkäisee aivojen rappeutumista. Auttaa myös heinänuhaan.
Mihin perustuu? Nokkosessa on vitamiineja, kivennäisaineita ja fenoleja. Siinä on myös folaatteja, joka on yksi B-vitamiineista. Juuri folaattien riittävä saanti pitää aivot kunnossa.
Käytä näin: Tee nokkosenlehdistä teetä. Ripottele sitä kuivattuna ruokiin ja käytä leivonnassa. Nokkonen maistuu niin sämpylöissä, letuissa kuin uunivihannesten mausteena.
Mustikka
Mikä? Lähimetsästä tuttu kanervakasvi.
Mihin auttaa? Parantaa verisuonten kuntoa. Verenpaine laskee ja ihminen jopa näkee paremmin. Legendan mukaan lentäjät söivät sota-aikana mustikoita nähdäkseen paremmin hämärässä. Saattaa avittaa myös muistia.
Mihin perustuu? Mustikassa on antosyaaneja. Ne ovat fenolisia ainesosia, jotka parantavat silmien kollageenirakennetta ja verenkiertoa. Näin silmät eivät väsy yhtä herkästi ja sekä yönäkö että kyky sopeutua kirkkaaseen valoon paranee.
Käytä näin: Terveyshyötyjen saamiseksi syö mustikkaa vähintään 1,5 desilitraa päivässä.
Voikukka
Mikä? Usein rikkaruohona pidetty villikasvi.
Mihin auttaa? Muun muassa luuston ja silmien kuntoon.
Parantaa maksan ja sapen toimintaa, rentouttaa ja ruokkii suoliston hyviä bakteereja. Voikukka lisää virtsaneritystä ja sitä käytetään puhdistamaan elimistöä.
Mihin perustuu? Sisältää paljon C-vitamiinia, karotenoideja ja kalsiumia. Elimistöä puhdistavat kalium, lehtien katkeroaineet
ja juurista löytyvä inuliini.
Käytä näin: Voikukasta voi syödä kaiken muun paitsi kukkavarren. Kokeile kukkia leivontaan ja
raakana salaattiin. Tee kukista
simaa ja viiniä ja juurista kahvia.
Lakka
Mikä? Myös hillana ja suomuuraimena tunnetun suokasvin marja.
Mihin auttaa? Torjuu tulehduksia ja ehkäisee flunssia.
Mihin perustuu? Lakassa on runsaasti C-vitamiinia, karotenoideja sekä bakteerien kasvua estäviä ellagitanniineja.
Käytä näin: Syö tuoreena sellaisenaan. Säilyy parhaiten pakastettuna.
Kuusi
Mikä? Kuusen pihka ja keväällä kasvavat nuoret versot eli kuusenkerkät.
Mihin auttaa? Kerkkä desinfioi hengitystiet lenssun iskiessä. Pihkaa voi käyttää ulkoisesti haavojen parantamiseen.
Mihin perustuu? Kuusenkerkissä on paljon C-vitamiinia, hartseja, karotenoideja ja fenoleita. Pihkalla on antimikrobisia ominaisuuksia.
Käytä näin: Kuusenkerkästä tehdään usein siirappia (kuten Vogelin Santasapina) tai teenkaltaista juomaa. Sitä voi myös silputa salaattiin. Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Käytä pihkaa vain ulkoisesti.
Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2017