Tiinan blogi uusi

Pienennätkö sinäkin itseäsi?

Ei minusta ole siihen, en ole riittävän kokenut, en ole tarpeeksi hyvä. Väärät uskomukset estävät etenkin naisia etenemästä. Niistä voi päästä eroon.

Heti ensimmäisellä sivulla tuntui, että tämä kirja on kirjoitettu minulle. Työkaverini oli lainannut minulle Tara Mohrin kirjan Playing Big sanoen, että se oli tehnyt häneen vaikutuksen. Olin niin tohkeissani, etten edes malttanut lukea kirjaa loppuun ennen kuin koin tarvetta tulla tänne hehkuttamaan sitä.

Mohr kertoo kirjassa asiakkaistaan, jotka kärsivät samasta ongelmasta. He pienensivät itseään eivätkä uskoneet mahdollisuuksiinsa. Mohr käyttää ilmausta playing small. Se tarkoittaa suurin piirtein sitä, ettei ihminen toteuta potentiaaliaan, että hän tyytyy vähempään kuin mitä ansaitsisi, että hän valitsee turvallisen mutta merkityksettömän vaihtoehdon. Kaikki asiakkaat olivat naisia. 

"Kirjoitin tämän kirjan, koska halusin, että sinä muutat maailmaamme", Mohr kirjoittaa.

Tunsin, kuinka liikutuksen kyynelet nousivat silmiini. Tajusin, että olin itsekin tehnyt samaa kuin Mohrin asiakkaat. Pelannut varman päälle, pelännyt muutosta, pelännyt etten osaa tai riitä tai ole riittävän hyvä. Ennen kaikkea pelännyt epäonnistumista.

Mohrin mielestä naiset väheksyvät itseään siksi, että yhteiskunta on vaatinut heitä tekemään niin. Naiset ovat oppineet miellyttämään, aistimaan herkästi muiden  tunnetiloja, olemaan harmittomia, asettamaan muiden tarpeet omiensa edelle. He ovat oppineet välttämään veneen keikuttamista, jotta eivät vaikuttaisi hankalilta ja jotta kukaan ei suuttuisi.

Mohr on amerikkalainen, ja työelämän tasa-arvo on siellä Suomeen verrattuna monissa asioissa lapsenkengissä. Naiset eivät esimerkiksi voi pitää suomalaistyylistä äitiyslomaa eivätkä laittaa lapsiaan kunnalliseen päivähoitoon. Vaikka perhevapaauudistus ei mennyt tällä hallituskaudella läpi, moni asia on Suomessa paremmin.

Silti Mohrin sanoissa oli jotain hyvin tuttua, hyvin tunnistettavaa. Löysin sanoista itseni.

Kuunteletko sisäistä kriitikkoasi vai mentoriasi?

Kirjassa on helppoja tehtäviä, joiden avulla voi opetella "pelaamaan isommin". Mohr puhuu sisäisestä kriitikosta, jonka äänen merkitystä voi pienentää antamalla sille oman persoonan. Näin kriitikosta tulee inhimillinen ja vähemmän pelottava. 

Sisäistä kriitikkoa ei pidä edes yrittää voittaa eikä vaientaa. Se on osa sinua, joskin pelokas, negatiivinen ja ylikriittinen osa. Kun opit, ettei tuo ääni ole yhtä kuin sinä, pääset eteenpäin. Opit, että ääntä voi kuunnella mutta sen ei tarvitse sanella valintojasi. Voit sanoa: kiitos tästä, mutta aion silti tehdä sen, mikä pelottaa.

Toinen mielikuvaharjoitus oli sisäisen mentorin hahmottelu. Mohr kehottaa miettimään, minkälainen olisi ihanneminäsi tulevaisuudessa. Minkälainen haluaisit olla 20 vuoden päästä? Missä asuisit, mitä tekisit, miltä näyttäisit? Ennen kaikkea - mitä tuo ihanneihminen sanoisi sinulle nyt? Tässä hetkessä, kun epäröit siirtojasi ja stressaat epäonnistumistasi? 

 Aloin miettiä, minkälainen minun sisäinen mentorini olisi. Ensin mieleeni tuli särmikäs viisikymppinen nainen, joka on pukeutunut valkoiseen, ruskettunut ulkomailla ja treenannut vartalonsa timmiksi. Tuo hahmo alkoi tuntua liian tutulta - tunnistin siinä vähän takakireän joogaohjaajan parin vuoden takaa. En haluaisi olla takakireä ja täydellinen.

Tulevaisuuden ihanneminäni olisi oppinut ottamaan rennosti. Hän olisi saavuttanut mielenrauhan ja opetellut elämään pienen sotkun kanssa. Hän olisi rohkea ja lempeä. Hän asuisi Helsingin kattojen yllä ja hymyilisi kauniisti. Hän nauttisi työstään mutta ei antaisi sen määritellä itseään. Hän sanoisi nykyiselle minälleni: älä pelkää. Uskalla. Se kantaa.

Sisäisen kutsumuksen löytäminen

Vaikeimpia osia kirjasta oli kappale, jossa puhutaan kutsumuksesta. Asiasta, jonka ajatteleminen herättää turhautumista ja akuuttia tuskaa. Tuskaa siksi, että maailmassa on virhe ja se pitää korjata.

Itselleni tällaisia kutsumuksia ovat esimerkiksi tasa-arvon ja vähemmistöjen oikeuksien edistäminen, heikompien puolustaminen, naisten tsemppaaminen ja empatian lisääminen maailmassa. Keksin myös pienempiä intohimoja: rap-musiikki, tanssiminen, piirtäminen, laulaminen, katukulttuuri.

Työssäni pystyn toki toteuttamaankin kutsumustani. Olen saanut kirjoittaa rohkeista naisista, yhteiskunnan ongelmista, empatiasta ja mielen hyvinvoinnista. Olen pitänyt asioita pinnalla myös omassa lähipiirissäni.

Aloin silti miettiä, miksi en anna näille kutsumuksille vielä lisää tilaa. Miksi täytän mieleni hermoilulla enkä sillä, mikä kuohuttaa tunteita hyvällä tavalla?

En tiedä. Tai tiedän, osittain juuri niistä syistä, jotka Mohr kirjassaan mainitsee. Epäonnistumisen pelko, varman päälle pelaaminen, jopa laiskuus, tylsistyminen ja autopilotilla toimiminen. Enkä syytä itseäni. Ei Mohrkaan siihen kannusta. Päinvastoin. 

Mutta kirja teki jo jotain merkittävää: se herätti ajatuksia. Ehkä tämä pieni töytäisy johtaa johonkin suurempaan. Ehkä se saa minut toimimaan toisin. Pelaamaan isommin.

Tara Mohrista ja hänen kirjastaan voit lukea lisää täältä.

  • Julkaistu 13.02.2018
  86   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...