Ero

Palvele kumppaniasi, vältä ero

Eron voi ehkäistä, jos palvelee kumppaniaan ja haluaa ratkoa ongelmia, sanoo psykologi Jouni Luukkala. Joskus se ei auta. Näin tunnistat eron tarpeen.

Kun suhteessa ollaan huvin vuoksi, siltä odotetaan enemmän.

– Eroa ei tule, jos molemmilla on ­halu ja kyky ratkoa ongelmia, väittää psykologi ja Kukoistava parisuhde -kirjan kirjoittaja Jouni Luukkala.

Akuutteja ongelmia – alkoholismia tai väkivaltaa – lukuun ottamatta kriisit ovat normaali osa parisuhdetta. Ihmiset muuttuvat. Vaihdetaan kotia, vaihdetaan työtä, lähdetään lomalle, aloitetaan opinnot ja saadaan lapsia. Suurissa taitekohdissa tuntuu herkästi, että nyt ei mene hyvin.

– Silloin pitäisi haastaa itsensä miettimään, mitä elämässä nyt tapahtuu. Ovatko asiat oikeasti huonosti vai onko tämä normaali reaktio muutokseen? seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen neuvoo.

Hyvä suhde edellyttää monipuolista läheisyyttä. Siihen kuuluu tavallisesti myös tyydyttävä seksi­elämä.

Eritahtiset halut ovat yleinen syy etääntymiseen. Luukkalan ­mukaan ­hyvä parisuhde perustuu rakastaviin tekoihin.

– Kumppanien pitäisi palvella toisiaan: kun antaa niin saa. Voi sanoa, että minua ei nyt haluta, mutta voin palvella sinua. Vaikka pääni olisi ­täynnä ­työasioita, ­kädet ja suu toimivat, jos ­puolisoni haluaa seksiä, Luukkala sanoo.

Välillä sekään ei riitä. Näistä merkeistä tunnistat, onko ero paras ratkaisu.

Eron merkit

|1 | Mietit sitä koko ajan.

 Ajatteletko suuren osan ajasta ­suhteen ongelmia? ­Fantasioitko elämästä ­yksin? Anna ajatusten kulkea eteenpäin. Mitä ­pahaa ­tapahtuisi?

|2 | Suhteessa on enemmän huonoa kuin hyvää.

 Tutki eri vaihto­ehtoja. Mitä hyvää jäämisessä olisi? Entä lähtemisessä? Älä ­pelästy ajatuksiasi. Pohdinta vahvistaa itsetuntemustasi.

|3| Vitkuttelet päätöksen tekemistä.

Ota vastuu elämästäsi. Valittaminen on turvallista, hyppy tuntemattomaan ei. Yhtenä päivänä ­suhde tuntuu hyvältä, toisena hirveältä. Joskus on tehtävä päätös. Huomioi myös sen seuraukset.

|4 | Elättelet turhia toiveita.

Tunnista harhasi. Roikutko huonossa suhteessa? Miksi siedät pettymyksiä?  Elätätkö toivoa, että hän muuttuu? Tiedätkö sisimmässäsi, ettei suhde kestä?

|5 | Pelkäät, mitä muut ajattelevat.

Mieti identiteettiäsi. Ajatteletko, ettet ole eroavaa tyyppiä? Pohditko, mitä muut ajattelevat, jos eroat? Totuttele ajatukseen, että saatat erota. Se ei ole maailmanloppu.

Lähde: Ilona Rauhala: Eron keskellä. Otava 2015.

Juttu on julkaistu kokonaan Voi Hyvin -lehdessä 9/15.

  • Ilmestynyt lehdessä 09/2015
  • Julkaistu 18.11.2015
  354   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Eivät parisuhdeasiat ole noin yksinkertaisia. Ekassa liitossani kokeilin ihan kaikkea. Puoliso vain ei reagoinut mihinkään toivotulla tavalla, vaan piti etäisyyttä. Hän ei osannut sanoa, mikä oli pielessä, mutta hän vain ei halunnut olla kolmea metriä lähempänä minua. Viiden vuoden selibaatin - vastentahtoisen - ja loputtoman hellyydenkipeyden jälkeen jouduin myöntämään, että minä en voi tätä liittoa pelastaa. Lopulta mies sai sanottua, ettei hän oikeastaan koskaan ollut minua halunnutkaan, hän olisi halunnut olla minä! Kun moinen ei tietysti onnistunut, hän katkeroitui ja alkoi vältellä minua. Palveleminenko olisi auttanut?

Toinen aviomieheni taas oli unelmien mies vihkimiseen asti - ja sitten alkoi asteittain muuttua. Joi yhä enemmän. Salasi kaikki raha-asiansa minulta. Halusi tehdä kaikki päätökset yksin. Lopulta en osannut hänen mielestään mitään, olin tyhmä, ruma, idiootti... mitä milloinkin. Sitten alkoi rajoittaminen, mustasukkaisuus ja väkivalta. Mitä ystävällisempi olin hänelle - riitaa peläten - sitä vaativampi hän oli. Ainoat hetket joloin hän oli edes hetken siedettävä, olivat silloin, kun kerroin haluavani erota. Pian hän palasi vanhoihin uomiinsa ja jatkoi juomistaan, yhä enemmän salaa. Työpaikkakin meni. Muutin jo kerran poiskin lapsen kanssa, ja hän vakuutti oivaltaneensa, miten paha oli ollut. Uskoin ja muutin takaisin. Ei olisi kannattanut. Poliisit kävivät useamman kerran rauhoittelemassa häntä - ja heidän läsnäollessaan hän esitti täysin tietämätöntä, ja väitti minun hyökänneen hänen kimppuunsa. Onneksi häntä ei uskottu. Lopulta lähdimme turvakodin kautta pois, kun hän oli uhonnut, ettemme selviä hengissä jos vielä lähdemme kotoa. Olisiko tässäkin vain pitänyt palvella parisuhde kuntoon? Tuskin uskallan enää kolmatta kertaa naimisiin, mutta nämä ohjeet, ne toimivat vain jos kumppani on kypsä ja tasapainoinen ihminen.

Vierailija
# 13.5.2017 19:05   40   0 X Ilmoita asiaton viesti

Otsikko sai perumaan päätökseni tilata lehti. Kamalampaa sanavalintaa nykypäivään, jossa ihmissuhteiden kuuluisi perustua vapaaehtoisuuteen ja tasa-arvoon, ei olekaan. Palvella... Hyvässä suhteessa ei pidä palvella ketään. Jos tulee eteen tilanne, että pitäisi "palvella", on jossain muualla syy siihen ja se kuuluisi selvittää. Seksi on niin intiimi asia ja puoliso ei ole vessanpönttö, jonne tarpeita tehdään.

Vierailija
# 16.12.2015 10:59   157   0 X Ilmoita asiaton viesti

Onko kahdesti eronnut kirjan kirjoittaja oikea ihminen antamaan ohjeita ihmisille, miksi täytyy erota? Ottaisin hieman epäillen nämäkin ohjeet vastaan. Jokainen on oma persoonansa, ja pariskunnat samoin. Kenellä on enemmän sisua kantaa yhteistä taakkaa ajattelematta heti eroamista. Vaikeudetkin yhdistävät, elämä ei ole pelkkää onnea.Olisi liian tasaista.

Vierailija
# 11.12.2015 14:46   168   0 X Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä asiasta.
Eikä "jätetykkään " ihminen huono ole vaan kyse on yhteen sopimattomuudesta.
Asennoitua niin, että vielä on tulevaisuudessa hollillaan lovetukset...Mikäli elämänkumppania vierelleen kaipaa ja tarvitsee.
Saattaapi tulla yllätyksiä, että ollaankin hetkessä elämänkumppanin kanssa niin,että heilahtaa vaikka olisi ajatellut aivan toista.
Pitäkäähän toisistanne huolta.

*
# 26.11.2015 21:39   155   0 X Ilmoita asiaton viesti

Toi Rauhalan kirja on tosi hyvä. Se vahvistaa ajatusta siitä, että jättäjä ei ole huono ihminen.

Vierailijatar
# 21.11.2015 17:52   156   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, kyllä, kyllä, kyllä ja juu kyllä. Pelottaa vaan kun ei ole tukiverkostoa.

Vierailija
# 18.11.2015 23:34   158   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...