Hyvinvointi

Palvele kumppaniasi, vältä ero

Eron voi ehkäistä, jos palvelee kumppaniaan ja haluaa ratkoa ongelmia, sanoo psykologi Jouni Luukkala. Joskus se ei auta. Näin tunnistat eron tarpeen.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Joakim Juvelén
18.11.2015 Voi hyvin

Kun suhteessa ollaan huvin vuoksi, siltä odotetaan enemmän.

– Eroa ei tule, jos molemmilla on ­halu ja kyky ratkoa ongelmia, väittää psykologi ja Kukoistava parisuhde -kirjan kirjoittaja Jouni Luukkala.

Akuutteja ongelmia – alkoholismia tai väkivaltaa – lukuun ottamatta kriisit ovat normaali osa parisuhdetta. Ihmiset muuttuvat. Vaihdetaan kotia, vaihdetaan työtä, lähdetään lomalle, aloitetaan opinnot ja saadaan lapsia. Suurissa taitekohdissa tuntuu herkästi, että nyt ei mene hyvin.

– Silloin pitäisi haastaa itsensä miettimään, mitä elämässä nyt tapahtuu. Ovatko asiat oikeasti huonosti vai onko tämä normaali reaktio muutokseen? seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen neuvoo.

Hyvä suhde edellyttää monipuolista läheisyyttä. Siihen kuuluu tavallisesti myös tyydyttävä seksi­elämä.

Eritahtiset halut ovat yleinen syy etääntymiseen. Luukkalan ­mukaan ­hyvä parisuhde perustuu rakastaviin tekoihin.

– Kumppanien pitäisi palvella toisiaan: kun antaa niin saa. Voi sanoa, että minua ei nyt haluta, mutta voin palvella sinua. Vaikka pääni olisi ­täynnä ­työasioita, ­kädet ja suu toimivat, jos ­puolisoni haluaa seksiä, Luukkala sanoo.

Välillä sekään ei riitä. Näistä merkeistä tunnistat, onko ero paras ratkaisu.

Eron merkit

|1 | Mietit sitä koko ajan.

 Ajatteletko suuren osan ajasta ­suhteen ongelmia? ­Fantasioitko elämästä ­yksin? Anna ajatusten kulkea eteenpäin. Mitä ­pahaa ­tapahtuisi?

|2 | Suhteessa on enemmän huonoa kuin hyvää.

 Tutki eri vaihto­ehtoja. Mitä hyvää jäämisessä olisi? Entä lähtemisessä? Älä ­pelästy ajatuksiasi. Pohdinta vahvistaa itsetuntemustasi.

|3| Vitkuttelet päätöksen tekemistä.

Ota vastuu elämästäsi. Valittaminen on turvallista, hyppy tuntemattomaan ei. Yhtenä päivänä ­suhde tuntuu hyvältä, toisena hirveältä. Joskus on tehtävä päätös. Huomioi myös sen seuraukset.

|4 | Elättelet turhia toiveita.

Tunnista harhasi. Roikutko huonossa suhteessa? Miksi siedät pettymyksiä?  Elätätkö toivoa, että hän muuttuu? Tiedätkö sisimmässäsi, ettei suhde kestä?

|5 | Pelkäät, mitä muut ajattelevat.

Mieti identiteettiäsi. Ajatteletko, ettet ole eroavaa tyyppiä? Pohditko, mitä muut ajattelevat, jos eroat? Totuttele ajatukseen, että saatat erota. Se ei ole maailmanloppu.

Lähde: Ilona Rauhala: Eron keskellä. Otava 2015.

Juttu on julkaistu kokonaan Voi Hyvin -lehdessä 9/2015.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt