Hyvinvointi

Älä ainakaan riitele näin - 9 tapaa polttaa siltoja

Konfliktit kuuluvat elämään. Varmoja keinoja riidellä huonosti ovat syyttely, mököttäminen ja ilkeily. Älä ainakaan riitele näin.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Emma Keiu
11.4.2016 Voi hyvin

Miksi riidellään, kun rauhallinen rinnakkaiselo olisi mukavaa. Terapeutti Päivi Niemi sanoo, että riitelemällä pystytetään ja päivitetään raja-aitoja. Riitely on hyvä ja tarpeellinen osa elämää, eikä riitoja pidä pelätä. Elämässä tarvitaan hyvää aggressiota. Se on voima, jolla asioita muutetaan.

Aggressio vaatii kuitenkin taitoa. Voiman väärinkäyttö voi johtaa henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan. Mököttäminen on Niemen mukaan henkistä väkivaltaa.

Myös kouluttaja ja konfliktien sovittelija Hanna Savannan mielestä riitoja tarvitaan.

– Konflikti on lahja. Se kertoo, ettei jonkun osapuolen tärkeä tarve tyydyty. Riitoja tai pahaa mieltä ei missään tapauksessa kannata lakaista maton alle. Niitä tulee ­käsitellä rakentavasti, jotta halutut muutokset saadaan ­aikaan.

Konflikteissa ei ole mitään häpeämistä, syttyvät ne sitten työpaikalla tai perheessä.

– Harmi, että konflikteihin suhtaudutaan usein jopa häveten. Ne ovat luonnollisia ihmisten välisiä tilanteita, joita elämä meille tarjoaa. Olisi hienoa, jos sovittelijan käyttö olisi osa kulttuuriamme, niin työpaikoilla kuin yksityiselämässäkin.

Älä ainakaan riitele näin

1. Syytä ja syyttele. Älä anna toiselle suunvuoroa. Tykitä täysillä suu vaahdossa. Olet viaton uhri, joka ei koskaan itse toimi väärin.

2. Korota ääntä. Huuda ja jatka haukkumista pitkään. Kerro, miten oikeassa olet. Näkökulmasi on aukoton.

3. Muista pahalla. Kaivele vanhoja asioita. Muistele murhaavasti menneitä. Palaa vuosien taakse ja näyttele tilanne elävästi uudelleen.

4. Ole ilkeä. Etsi heikkoja kohtia ja osu niihin tarkasti. Pilkkaa, ivaa ja loukkaa. Jos ideat loppuvat, ota alkoholia. Juo paljon.

5. Häivy kesken. Poistu paikalta ja paiskaa ovi perässä kiinni. Pue takki päälle, jos ulkona on kylmä. Älä vastaa viesteihin. Sulje kännykkä.

6. Mökätä. Turjota sohvalla ääneti. Chattaile kaverien kanssa. Jatka mykkäkoulua. Älä puhu mitään viiteen viikkoon.

7. Ilmeile. Mulkoile ja pyörittele silmiäsi. Tuhahtele. Kiristele hampaita, purista kädet nyrkkiin. Sano, ettei sinua mikään vaivaa.

8. Pelaa kierosti. Uhkaa erolla tai perinnöllä. Et saa ropoakaan! Uhkaa julkisuudella. Kerron kaiken Facebookissa! Nolaan sinut maailman silmissä!

9. Etsi liittolaisia. Hanki lisää sotajoukkoja tueksesi. Parjaa vastustajaa muiden kanssa joko selän edessä tai takana. Ala suunnitella kostoa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt