Hyvinvointi

Onnen ainekset eri maissa

Millaisista aineksista hyvä elämä koostuu? Kolme ihmistä Nicaraguasta, Somalimaasta ja Ugandasta kertoo.

8.10.2013 Voi hyvin

Millaisista aineksista hyvä elämä koostuu? Kolme ihmistä Nicaraguasta, Somalimaasta ja Ugandasta kertoo. Haastatellut ovat Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeiden osallistujia. Solidaarisuus on suomalainen kehitysyhteis­työjärjestö, joka puurtaa naisten ja miesten välisen tasa-arvon, ihmisarvoisen toimeentulon ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi Nicaraguassa, Ugandassa ja Somalimaassa. 

Haastatellut ovat Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeiden osallistujia. Solidaarisuus on suomalainen kehitysyhteis­työjärjestö, joka puurtaa naisten ja miesten välisen tasa-arvon, ihmisarvoisen toimeentulon ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi Nicaraguassa, Ugandassa ja Somalimaassa.  

Lenin Cardenas, Nicaragua

Millaisista asioista hyvä elämä mielestäsi koostuu?

Hyvä elämä syntyy siitä, että saa toteuttaa unelmansa. Minulla on vaimo, jonka kanssa pystyn jakamaan ilot ja surut. Ratkomme ongelmat yhdessä ja pidämme toisistamme huolta. Teemme työtä, josta tulee rahaa kohtuulliseen toimeentuloon.

Millaisia esteitä hyvän elämän tiellä on?

 Nicaraguan talous kompastelee lamasta toiseen. Eläminen on epävarmalla pohjalla. Koskaan ei jää rahaa säästöön, vaikka sairastumisen varalle.

Millaisia hyvän elämän ohjeita antaisit muille?

Kamppailkaa unelmienne puolesta, älkää väsykö kesken. Jos rupeatte tekemään jotakin, tehkää se hyvin loppuun saakka. Yrittäkää myös asettua toisten asemaan, jotta tiedätte, miltä heistä voi tuntua. Silloin kaikkien elämä on vähän parempaa.

Amina Hussein Abokor Yusuf, Somalimaa

Millaisista asioista hyvä elämä mielestäsi koostuu?

Hyvät, arkipäivään kuuluvat tavalliset asiat, kuten ruoanlaitto, naapureiden ja lasten kanssa jutteleminen, tekevät minut onnelliseksi. 

Millaisia esteitä hyvän elämän tiellä on?

Ihmiset, jotka ovat sijoittaneet paljon ja menettäneet kaiken, eivät ole onnellisia vaan katkeria.

Millaisia hyvän elämän ohjeita antaisit muille?

Uusien asioiden opiskelu, tavoitteiden asettaminen elämälle ja toisista välittäminen ovat tärkeitä asioita. Lasteni pitää totella neuvojani. Jos he vaikka polttavat tupakkaa neuvoistani huolimatta, olen vihainen ja onneton.

Nankya Urusura, Uganda

Millaisista asioista hyvä elämä mielestäsi koostuu?

Kolme tärkeintä edellytystä ovat riittävä ravinto, terveenä pysyminen ja mahdollisuus elää rauhassa ilman pelkoa. Viisi kahdeksasta lapsestani on kuollut, minkä vuoksi huolehdin heidän lapsistaan. Lapsenlapset tarvitsevat monia asioita. 

Millaisia esteitä hyvän elämän tiellä on?

En ole niin tarmokas. Koulu­maksujen perään kysellään ja ruokaa tulisi olla pöydässä, kun lapset tulevat koulusta kotiin. Jumala on kuitenkin suonut minulle hyvän elämän, koska olen elänyt pitkään.

Millaisia hyvän elämän ohjeita antaisit muille?

Nuoria neuvoisin olemaan huolehtimatta liikaa. Jos on töissä ja tienaa rahaa, ei ole syytä huoleen. Vaikka et saisikaan koulutustasi vastaavaa työtä, tee silti jotain työtä.

Teksti ja kuvat: Jukka Pakkala, Nicaragua; Airi Kähärä, Somalimaa; Inkeri Auramaa, Uganda

Lue koko juttu Voi hyvin -lehdestä 8/2013

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt