Tiinan blogi

Onko tekemisilläsi mitään väliä?

Ihan varmasti on. Mikset siis olisi itsestäsi ylpeämpi ja sanoisi sitä myös ääneen?

Terve vaan! Olin kaksi kuukautta työkierrossa ja unohdin sanoa heippa. Anteeksi. Oli kaikenlaista pientä, mikä unohtui. Mutta nyt olen taas täällä.

Kokemus oli hauska. Pääsin tekemään erilaisia hommia ja tutustumaan toisenlaiseen tiimiin. Ennen kaikkea kiinnitin huomiota yhteen asiaan: työporukka oli äärimmäisen ylpeä itsestään ja työstään. 

Oikeastaan sillä ei ole edes väliä, missä työskentelin. Eikä sillä, oliko erityiseen ylpeyttä aihetta, olivatko muut ihmiset samaa mieltä tai oliko työ jotenkin parempaa tai arvostettavampaa kuin muiden.

Olennaista oli se, että he olivat itse sitä mieltä, että ylpeyteen on syytä. Se näkyi pienissä asioissa. Siinä, miten he puhuivat työstään, miten he sitä suunnittelivat ja miten he siihen suhtautuivat. 

Tämä tuntui mullistavalta. Ei siksi, ettei omassa työporukassani osattaisi olla ylpeitä. Tavallaan osaammekin, mutta muistammeko sanoa tai ajatella sitä riittävän usein? Ainakaan minä en, läheskään aina. Pikemminkin puhun epäkohdista, siitä mikä on huonosti, minkä olisin voinut tehdä paremmin.

Ylpeys ei ole leuhkimista

Oletko sinä ylpeä työstäsi? Tai jos et ole töissä, katsotko arkeasi ylpeänä, tyytyväisenä itseesi? Tuntuuko sinusta siltä, että panoksellasi on väliä? 

"Meidän täytyy tuntea, että teemme jotain, millä on tarkoitus. Emme voi kukoistaa ilman kokemusta merkityksellisyydestä", kirjoittaa psykoterapeutti Renée der Vloodt brittiläisessä Breathe-hyvinvointilehdessä.

Sepä se. Eikä kyse ole leuhkimisesta. Siitä, että tuntisi olevansa jotenkin parempi kuin muut. Ettei näkisi itseään ja tekemisiään realistisessa valossa, että olisi ylioptimistinen hölmö, joka ei kykene kriittiseen ajatteluun.

Jokainen haluaa tuntea tekevänsä jotain tärkeää. Koska mitä väliä millään muuten on? Miksi tehdä yhtään mitään, jos siitä ei voi olla ylpeä?

Ei ole liioittelua kertoa ylpeydestään myös ääneen. Kokeile. Mieti ainakin kolme asiaa, jotka saat tekemisilläsi aikaan. Autatko muita? Teetkö jonkun elämästä helpompaa? Annatko ihmisille uusia ajatuksia? Oletko konkari, joka voi opettaa toisia? Oletko hionut työprosessisi huippuunsa? 

Jos olet vastuussa muiden työstä, muistatko kertoa heille, miten merkityksellinen heidän panoksensa on? Että heitä tarvitaan? Että tällä kaikella, mitä me teemme, on tarkoitus? 

Jos et keksi kertakaikkiaan kykene olemaan ylpeä siitä, mitä teet, voit ehkä miettiä, pitäisikö sinun olla jossain muualla ja tehdä jotain ihan muuta. Ei siinäkään mitään pahaa ole.

Mutta tee se ylpeästi. Kukaan muu ei osaa tehdä sitä niinkuin sinä.

  • Julkaistu 11.04.2017

Artikkelin avainsanat

elämäntaito, merkitys, motivaatio, työ, ylpeys
  57   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hyvä ja tarpeellinen muistutus!

Satu
# 12.4.2017 09:04   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...