Hyvinvointi

Onko rakkaushermosi kireällä?

Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi kertoo, miten saat hermostosi rentoutumaan.

Teksti Emilia Vuorisalmi
Kuvat A-lehdet arkisto, A-lehtien kuva-arkisto
27.6.2017 Voi hyvin

Rintaranka on jumissa, sydän tykyttää ja mieli on levoton. On vaikea keskittyä eikä nukahtaminen onnistu, kun ajatukset kiertävät kehää. Päivisin hermot ovat kireällä ja ylireagoit kärkkäästi. Kaikki tuntuu vaikealta ja ahdistavalta. Kuulostaako tutulta?

Sanonnalla ”hermot kireällä” on tieteellinen tausta. Vagushermon toiminta liittyy olennaisesti näihin oireisiin. Nimesimme sen kerran tiimissä rakkaushermoksi, sillä sen normaali toiminta auttaa meitä kokemaan enemmän rakkauden hetkiä. Ne taas parantavat vagushermon toimintaa.

Vagushermo kiertää kehoa aivoista alavatsaan. Sen hermosäikeet ulottuvat useimpiin sisä­elimiin. Hermo huolehtii niin sydämen, ruoansulatuksen kuin hengityksen parhaasta toimin­nasta. Närästys, ­epämääräiset vatsa­oireet, sydämen tykytys ja ­ahdistus voivat kaikki viestiä huonosti ­toimivasta ­vagushermosta.

Vagushermon tärkein tehtävä on palauttaa keho lepää ja sulattele -tilaan, jossa olo on rauhallinen ja elimistö ­palautuu rasituksesta.

Pystymme näkemään isoja kokonaisuuksia ja löytämään luovia ratkaisuja. Meidän on helpompi kuunnella sisäistä ääntämme ja muistaa, mikä on oikeasti tärkeää.

Sydänsurut, ­pitkittynyt epävarmuus, krooninen unen­puute tai niska-hartiaseudun lihaskireydet voivat saada vagushermoon jumiin. Silloin hermosto menee helpommin taistele ja ­pakene -tilaan ja pysyy siellä tavallista pidempään.

Olemme epäluuloisia ja ahdistumme helposti. Maailma näyttää mustavalkoiselta. Pienetkin asiat saattavat tuntua elämän ja kuoleman kysymyksiltä.

Haastavina aikoina oma hermostoni oli pitkään epätasapainossa. Kärsin monista mainitsemistani oireista. Kun opin, miten voin tehostaa vagushermon toimintaa, olo helpotti.

Oli tärkeää ymmärtää, miksi tietyt tilanteet ­pelottavat ja ahdistavat. Mietin, mitkä asiat tuovat minulle turvallisuutta, ja pyrin lisäämään niitä arkeeni. Hyvän ystävän äänen kuuleminen puhelimessa saattoi riittää tasapainottamaan hermoston kiireisen ja stressaavan päivän jälkeen.

Luonnossa liikkuminen, syvähengitys ja laulaminen ovat hyviä kei­noja rauhoittaa kehoa. Vagushermoa voi vahvistaa nauramalla, halailemalla ja suutelemalla. Kylmä suihku tai avanto tehostavat sen toimintaa.

Itse olen vannonut kylmien ­suihkujen nimeen jo teini-iästä. Seuraavan kerran, kun koet hermosi olevan kireällä, kokeile, mikä keino toimii sinulle parhaiten.

Emilia Vuorisalmen kolumni on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 4/2017.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi