Hyvinvointi

Oma koti kullan kallis

22 ajatusta oman kodin tärkeydestä - tunnistatko tunteet?

29.9.2009 Voi hyvin

Koska tanssi ja matkailu ovat intohimojani, kodissani näkyy niihin liittyviä asioita. Muistoja matkoilta, tanssitauluja ym. Jossain vaiheessa oivalsin, että tärkeitä esineitä ei tarvitse piilottaa komeroon, vaikkeivät ne varsinaisia sisustuselementtejä olisikaan.

Lämpimiä värejä, rakkaita esineitä, valokuvia, tauluja ja mukava löhöpaikka.

Kotini on linnani ja niinpä se on näköiseni. Minulla on paljon pokaaleita vitriineissä, sillä harrastan juoksua ja kilpailen. Myös tauluja on paljon, sillä sieluni lepää niitä katsellessa. Koriste-esineitä on jonkin verran ja verhot ja matot sävy sävyyn vaihdellen vuodenaikojen mukaan. Kukkia rakastan ja ostankin usein kimpun tuoreita kukkia pöydälle. Huonekalut on vaaleaa puuta, ja yleisilme on valoisa. Pidän paikat siistinä ja järjestyksessä, sillä se rauhoittaa mieleni. Piha on kivipuutarha, sillä pidän kivistä enkä halua käyttää aikaa pihan hoitoon.

Viihdyn hyvin huoneessani, jossa on olohuone, työhuone ja makuusoppi. Tein korkeasta vitriinistä väliseinän sängyn eteen ja lisäksi ostin vaalean sermin, joka tarvittaessa jakaa olohuoneen ja makuusopen mukavasti. Vitriinin takaosan päällystin kauniilla laskeutuvalla kankaalla. Olohuoneen ja eteisen välille virkkasin mustasta paperinarusta verhon. Tarpeettomana lojuneen vaalean, virkatun sänkypeiton olen laittanut vanhalle tummalla pöydälle liinaksi, ja se on aivan ihana!

Kotini näyttä juuri sellaiselta kuin haluankin. Olen yhdistellyt sopivassa määrin pinkkiä ja tumman ruskeaa. Harvinaista kyllä, opiskelijakämppäni tuntuu oikealta kodilta ja viihdyn siellä. Seinille olen kehystänyt erivärisin kehyksin Marilynin kuvia ja sekaan kuvia minusta ja ystävistäni. En kuitenkaan liikaa, haluan vain, että elämäni tärkeät ihmiset ovat näkyvilläni. Keittiössä on 50-luvun tunnelmaa, vaikka se onkin pari vuotta sitten remontoitu. Muun muassa pieni purkka-automaatti ja kehystettyjä vanhoja Coca-Cola-mainoksia ja muuta pientä mukavaa. Kylpyhuoneessani on haalean vaaleanpunaiset kaakelit, harmailla saumauksilla. Oikea tyttövessa!

Olemme saaneet paljon kehuja sisustuksestamme, sillä kodissamme on hyvin tasapainoiset ja rauhalliset värit, muttei kuitenkaan kylmät tai haaleat. Saman värin eri sävyillä on ihana leikkiä joka huoneessa!

Jostain syystä kotiimme kerääntyy jatkuvasti erilaisia kasoja: lehtipinoja, vaatekasoja, tekemättömien töiden kasoja. Parhaaksi keinoksi kotimme viihtyisyyden lisäämiseksi olenkin huomannut näiden kasojen välttämisen. Pyrin siivoamaan ne säännöllisesti pois energiaa viemästä. Toinen kotimme viihtyisyyttä eniten lisäävä tekijä on viihde-elektroniikan aiheuttaman äänimaiseman välttäminen. Olemme sopineet, että jos esim. perheessämme vain yksi katselee televisiota, hän käyttää kuulokkeita. Sama koskee radiota. Kolmas välttelyn kohde ovat liiat koriste-esineet sekä kuvat ja taulut seinillä. Tyhjyys antaa energiaa! Saman tekevät valkoiset tai keltaiset seinät.

Kodin henki muotoutuu kyllä paljon asukkaidensa hengestä. Kun mieli on hyvä, niin koti on hengeltään miellyttävä. Mutta jotta saa oman henkisen tilansa pidettyä hyvänä, pitää ympäristönkin miellyttää. Helppo keino ovat tunnelmavalot, kynttilät, takkatuli (ihan ehdoton juttu). Siitä kaikesta muodostuu kotiin pehmeä, rauhallinen, turvallinen henki olla ja elää.

Minun kodissani on valoisaa ja avaraa. Olen kerännyt kotiini vanhoja tavaroita, jotka olen sijoittanut yhteen huoneeseen. Suomalaisten muotoilijoiden lasiesineet ovat kodissani arvopaikalla. Viihtyvyyttä lisään viherkasveilla.

”Aika tavaran palkitsee”. Tuon allekirjoitan. Olen niin monta kertaa huomannut, kuinka vanhoista tavaroista saa uutta. Vanhat vichypullot, maito- ja kermapullot sekä kotikaljapullon olen litistyttänyt. Kuinka ihania seinäkoristeita niistä sainkaan. Vanhat huonekalut saavat uuden elämän, kun vähän stailaa niitä. Kodista tulee koti vanhaa ja uutta yhdistelemällä. Niin ja rahaa ei mene hukkaan.

Parasta sisustuksessa on selkeys ja toimivuus. Silloin ei saa olla kauheaa määrää pikkutavaraa huoneessa pölyä keräämässä ja vaikeuttamassa siivousta. Kun on selkeät huoneet ,se vaikuttaa mieleen stressiä poistavasti ja feng-shuikin tulee samalla, kun ei kompastele ylimääräisiin tavaroihin.

Sisustan kotiani järjestämällä olemassaolevia esineitä, huonekaluja ja verhoja uuteen järjestykseen uudella tavalla. En osta mitään uutta, vaan uudistan vanhaa vaan eri tavalla. Mieli piristyy jo pienelläkin muutoksella, ja ennen kaikkea ilman rahaa.

Kotini hengestä tuli todella hyvä, kun siivosin kaappeja. Kuvittelin, että kaapin ovet peittävät ylimääräiset rojut. Mutta kaappien siivous vaikutti uskomattoman paljon koko kodin henkeen. Kokeile!

Kotini henki on positiivinen. Värit ovat kodissa tärkeitä energian kohottajia. Oranssia ja vihreän eri sävyjä löytyy kodistani paljon. Olen myös maalaillut öljyväritöitä seinille. Minusta kamalinta on, jos kodissa on aivan valkoiset seinät ja niissä ei ole mitään. Kirpputorilta olen löytänyt myös paljon aarteita sisustukseen, samoin kierrätyskeskuksesta. Harrastan tuunaamista ja olenkin tehnyt itse lamppuja ym. Tärkeintä on, että kodissa viihtyvät kaikki ja tunnelma on luova ja positiivinen. Se tarkoittaa sitä ,että myös lapset saavat olla luovia eli maalata ja askarrella. Maaliroiske seinällä ei ole katastrofi vaan sen saa pois. Kerran annoin lapsille vapaat kädet maalata sormiväreillä vessassa. Se oli taidetta parhaimmillaan, ja voitte uskoa että lapset olivat onnellisia. Olihan vessassa putsaamista, mutta taide ja luovuus oli tärkeintä. Kaikki ihmettelevät, että meillä saa sängyllä jopa pomppia ja lapset rakastavat sitä ja minä taas rakastan lasten iloa.

Kodissani on paljon vanhoja, edesmenneiltä sukupolvilta periytyneitä muistotavaroita, kuten ikivanha kirstu, öljylamppuja ja muuta vanhan maalaistalon rekvisiittaa. Olen myös kolunnut kirpputoreja löytääkseni lisää iki-ihania Paula-tyttöaiheisia kahvipurkkeja. Kukat ja viherkasvit sekä kodikkuutta luovat tekstiilit ovat tärkeitä minulle. Punaista kissaa ja kahvintuoksua tietenkään unohtamatta!

Kotini henki on rento ja rempseä. Toivoisin siisteyttä, mutta tämän hetkiseen suurperhe-elämään se ei oikein kuulu. Omat pienet sisustukselliset rauhoittumispaikat auttavat luomaan edes hetken rauhaa ja harmoniaa. Kirjoihin uppoudun, kun tarvitsen enemmän omaa tilaa.

Kotini sisustus on yksinkertaisen tyylikästä. Puuta ja lempeitä värejä. Eläviä kukkia ja luonnosta piristystä vuodenaikojen mukaan. Maanläheistä, ei mitään keinotekoista eikä rihkamaa, ei mitään turhaa tavaraa. Melodista kaunista musiikkia taustalla, kynttilöitä hämärtyviin iltoihin ja mielenrauha sekä kiitollisuus kodin antamasta hyvästä olosta. Jokainen vieras viihtyy ja tulee uudelleen. Sitä toivon.

Kotini olohuone hehkuu lämpöä lähinnä viininpunaisen, vihreän eri sävyjen ja mustan yhdistelmillä. Keittiö puolestaan on lähes täysin sininen, ja eteistila punainen. Punaisen eri sävyt käyvät hyvin kämppääni, koska asunnossa on aika lailla erilaista puupintaa ja se tuntuu joskus suorastaan hehkuvan auringon ja punaisen ristitulessa.

Kotini henki on omasta mielestäni rauhallinen. Ei kaikki ehkä oikein sovi toistensa kanssa yhteen mutta ei sen aina lapsiperheessä tarvitsekaan. En ole erityisemmin miettinyt mitä tai millä tavalla sisustan. Olen vuosien varrella kerännyt minua kiinnostavia tavaroita ja saanut myös tuttavilta kaikenlaista. Omasta mielestäni viihtyvyyden tuo puhdas koti, jossa lapset voivat leikki omia leikkejään, eikä sillä, että ostetaan niin hienoja ja kalliita tavaroita että pelkää niiden särkyvän.

Olen pyrkinyt sisustamaan huoneet eri värein. Vierashuone on sininen, makuuhuone beige, olohuone punavivahteinen. Seinillä ei liikaa kamaa, ja muutenkin minimoin kaiken krääsän. Puhtaus antaa raikkautta. Kerran viikossa siivoamme mieheni kanssa kunnolla. Vaikka asummekin kahdestaan, pölyä kertyy. Siivouksen jälkeen on ihmeen ihana olo! Tuli takassa ja kynttilän valo tuo syksyiseen iltaan harmoniaa ja tunnelmaa. Televisio kiinni ja radiokin vain hiljaisella.

Remontoimme kodistamme avaramman ja valoisamman poistamalla pari seinää. Vaaleat värit sekä seinissä että lattiassa tekevät myös ihmeitä! Luonnonvalon eri suunnista luoma leikki teki kodista kuin uuden. Viihtyisyyttä tuli myös uuden ison sohvan myötä: siihen mahtuu löhöämään useampi kerrallaan. Tarkoin harkitut pienet esineet (useat kirppislöytöjä) tekevät kodistamme juuri sen meidän jutun. Viherkasvit olen myös valinnut ja sijoitellut tarkan harkinnan jälkeen. Lopputulos on niin viihtyisä, että emme malttaisi lähteä kotoa mihinkään ainakaan kovin pitkäksi aikaa.

Puhtaus, ekoteot, luonnonmateriaalien käyttö, kestävyys.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt