Hyvinvointi

Oletko koukussa tunteisiin?

Hurjat haasteet ja tunnekuohut voivat piristää harmaata arkea ja synnyttää tunteen voimasta ja energiasta. Tunteista voi myös tulla riippuvaiseksi.

Teksti Jaana-Mirjam Mustavuori
Kuvat Istock
21.8.2017 Voi hyvin

On ihmisiä, jotka hakevat potkua elämään ­jatkuvista, vaihtuvista suhteista. Osa saa voiman tunnetta kiukusta ja jatkuvasta jännityksen hakemisesta.

Toiset haluavat juopua suurista tunteista ruudun ääressä. Monet viihdeohjelmat, elokuvat, televisiosarjat sekä sosiaalinen media tarjoavat humalluttavia tunne-elämyksiä. Tunteet tekevät kauppansa.

Itse kaipasin nuorempana jatkuvasti ylimääräisiä tunnehuikkia. Matkustin paljon Euroopassa, Aasiassa ja ­Afrikassa, ahmin taiteen ja luonnon tarjoamia huippukokemuksia, ja elämäni oli täynnä juovuttavaa ihmissuhdedraamaa.

Tunsin olevani ­entistä energisempi, kun tunteet kuohuivat suurina ja voimakkaina. Lopulta väsähdin täysin. Jatkuvasti ryöppyävät tunteet veivät valtavasti energiaa ja tekivät minusta lopulta pelkän reaktiivisen pinnan, ulkoa ohjautuvan sätkynuken. Menetin yhteyden sisimpääni.

Mikä tunteissa vetoaa?

Yhteistä kaikille tunneriippuvuuden muodoille on pakottava tarve juopua voimakkaista elämyksistä. Miksi tunteminen tuottaa niin suurta tyydytystä? Miksi se on niin viihdyttävää ja koukuttavaa?

– Tunteet ovat energiaa. Ne pitävät ihmisen elinvoimaisena ja tuoreena. Sen takia ne voivat olla niin koukuttavia. Jos tunne tuo ison mielihyvän, sitä haluaa lisää, ja lopulta voi tulla riippuvaiseksi tunteista, sanoo psykoterapeutti Kirsi Hiilamo.

Terve tunne-elämä

Millaista sitten on terve ja tasapainoinen tunne-elämä, johon ei liity riippuvuutta voimakkaista tunne-elämyksistä?

– Tasapainoiseen tunne-elämään liittyy kyky sietää kaikenlaisia tunteita, myös pettymyksen, ikävystymisen ja ahdistuksen tunteita. Se on kykyä sietää tavallista arkea, jossa ei tapahdu mitään ­ihmeellistä.

Terve tunne-elämä on vaihtelua ihanan ja kamalan, tyynen ja myrskyn välillä. Se on halua ja tahtoa olla välillä tasaisessa vedessä ja välillä rohkeutta ikään kuin ratsastaa aalloilla. Tasapainoiseen tunne-elämään liittyy itsensä ja elämän ­hyväksyminen sellaisena kuin se on.

– Kohtuudessahan se taivas on. Elämä on jatkuvaa ristiriidan sietämistä. Tasapainoinen tunne-elämä edellyttää kykyä säädellä omia tunnereaktioita ja rauhoittaa itsensä eri elämäntilanteissa. 

7 keinoa päästä irti tunneriippuvuudesta:

1.Pidä tunnepäiväkirjaa

Kirjoita tunteesi ylös, kun koet tarvetta ilmaista vihaa, ahdistusta, rakkautta, innostusta tai mitä tahansa tunnetta.

Joskus on vaikea sanoittaa, miltä tuntuu. Kirjoittamalla

voit saada kiinni siitä, mikä

tunne on kulloinkin kyseessä.

2. Puhu luotetulle

Hanki aktiivinen kuuntelija, jonka kanssa voit peilata tunteitasi. Näin tapahtumat, joissa tunteet ovat heränneet, saattavat avautua ja selviää, miltä sinusta todella on tuntunut tietyssä tilanteessa.

Kun puhut ystävälle, ota vastuu tunteistasi. Älä sano, että hän sai minut tuntemaan niin tai näin vaan että minä tunnen näin.  

3. Tartu siveltimeen

Maalaa tunteesi paperille. Näin saat etäisyyttä tunteisiisi, ja niihin sisältyvä pakottava toimintaimpulssi saattaa hellittää.  S

4. Tanssi tunteen kanssa

Laita musiikki päälle ja ­tanssi, niin tutustut tunteeseen. ­Samalla huomaat, miten ne

tulevat ja menevät kuin aallot.  

5. Kirjoita kirje

Jos elämässäsi on voimakkaita tunteita aiheuttava ihminen, kirjoita hänelle kirje. Voit ilmaista kaikessa rauhassa kaiken sen, mitä tunnet tätä ihmistä kohtaan, oli hän sitten oma puoliso tai edesmennyt vanhempi. Kun kirje on valmis, tunteesi ovat tulleet todellisemmiksi. Voit pitää kirjeen omana tietonasi. Sitä ei tarvitse näyttää kenellekään.

6. Hae vertaistukea

Puhumalla tunteistasi opit tuntemaan itseäsi. Kuuntelemalla muita opit ymmärtämään toisten tunteita.

7. Ota aikalisä

Kun tulee voimakas ­tunnekuohu, ota vähintään 15 minuutin aikalisä. Anna itsesi rauhoittua ennen kuin päätät, mitä teet tai teetkö mitään. Voit lähteä silloin kävelylle tai kuunnella rauhoittavaa musiikkia.

Lue lisää: Jaana-Mirjam Mustavuori: Tunnevirrassa – Ymmärrä tunteita. 21 näkökulmaa tunteisiin. Viisas Elämä, 2017.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 6/2017

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi