Hyvinvointi

"Olen kasvanut ihmisenä"

Kristiina Komulainen tuntee nyt itsensä paremmin kuin koskaan, mutta se on vaatinut irtioton menneeseen. Lue, mitä tärkeää Kristiina on oivaltanut.

Teksti Tellervo Uljas
Kuvat Kirsi Tuura
17.9.2014 Voi hyvin

Juontaja, toimittaja Kristiina Komulainen on iloinen: eilinen ihmissuhdekonflikti ei saanutkaan häntä menettämään hermojaan, vaikka siinä iskettiin arkoihin paikkoihin. Kristiina tuntee oppineensa jotakin tärkeää.

– Tyypillisesti olisin ollut jo vetämässä ajatuksen tasolla ranteita auki, mutta yllätyksekseni pysyinkin rauhallisena. Kehotin itseäni antamaan olla ja lopulta nukahdin tyynellä mielellä, hän sanoo.

– Ymmärsin, etten enää mene palasiksi tällaisesta. Osaan käsitellä asiat asioina sotkematta niihin tunteita. Mietin, että olen kasvanut. Olen ottanut elämässä ison harppauksen eteenpäin. Hyvä Kristiina!

Kristiina näyttää käteensä kuulakärkikynällä kirjoittamaansa uutta mottoa: Uskalla pelätä.

– Kun oman pelkonsa tiedostaa, sitä voi alkaa käsitellä. Uskon, että ihmisen ainoa tie kasvuun on omien pelkojensa haastamisessa ja ylittämisessä.

Rohkeutta Kristiina on tarvinnut katsoessaan ajoittain itseään peiliin. Läpikäymällä asiat hän on päässyt lähemmäksi itseään kuin koskaan aiemmin.

– Toisaalta ajattelen: voiko mikään asia olla koskaan täysin loppuun käsitelty? Meissä on monia kerroksia. Käsitellyt asiat uinuvat unohduksissa, mutta oikeassa tilanteessa oikeasta narusta vedettäessä nukkuvan karhun voi herättää kuitenkin eloon, hän uskoo.

Ihminen oppii tuntemaan itsensä päivä päivältä paremmin. Nuorena on naiivilla tavalla oma itsensä, vanhana viisaampi kuin koskaan.

– Eräs tuttuni määritteli kerran osuvasti ihmisen tehtävän tässä maailmassa. Hän sanoi, että elämän tarkoitus on tulla ihmiseksi, joka olen.

Nämä ovat Kristiinan 7 oivallusta

1. Katso peiliin.

Jokaisella on omat oppiläksynsä. Jos emme usko pienistä töytäisyistä, lopulta niskaan tippuu flyygeli. Jokaisella on kohtansa, jossa on katsottava peiliin ja nähtävä kipupisteensä.

2. Tee päätöksiä.

Välitilassa on raskasta elää. Jos päätöstä on vaikea tehdä, kannattaa tehdä jokin ihan muu valinta. Parisuhdeongelmissa voi aloittaa vaikka uuden harrastuksen ja huomata vähän ajan päästä, että se toinen juttu auttaa ja limittyy lopulta myös siihen isoon kokonaisuuteen.

3. Sano suoraan.

Joskus vieressä olija näkee asiat paremmin. Jokaisella olisi hyvä olla ympärillään ihminen, joka sanoo asioista tarvittaessa suoraan. Voivottelusta ja empatiasta on joskus hyötyä, mutta tosipaikan tullen tarvitaan herätystä ja ravistelua.

4. Ole rehellinen.

Itseään on pystyttävä katsomaan peiliin ratkaisuja tehdessään. Esimerkiksi johtajan tärkein ominaisuus on oikeudenmukaisuus. Pomo saa olla myös tiukka ja vaativa, kunhan on rehellinen.

5. Usko itseesi.

Nuorena rakensin onneni ja itseluottamukseni parisuhteen varaan. Mutta mitä sitten, kun yhdessä rakennettu muuri hajoaa? Olen ymmärtänyt, että onni ja tasapaino löytyvät itsestä. Kun luottaa itseensä, toiseen ei tarvitse takertua eikä hänen menettämistään tarvitse pelätä.

6. Luota tukiverkkoon.

Minulla on ollut elämäni varrella monta ihmistä, jotka ovat nostaneet minua, kun olen meinannut vajota veden alle. Edesmenneen Kirkan vaimo Paula Nummela ja Idols-tuomarina toiminut Nanna Mikkonen ovat sparranneet minua. Myös Skotlannissa asuva ystäväni Suvi ja insinööripuolelta tehtaan johdossa oleva ystäväni ovat avanneet tärkeitä näkökulmia. Myös omilta alaisiltani opin jatkuvasti.

7. Säilytä kepeys.

Moni unohtaa aikuistumisen myötä kepeyden. Vaikka vanhemmaksi tulo kasvattaa ihmisenä eniten, kannattaa vastuusta huolimatta säilyttää pilke silmäkulmassa.

Lue juttu kokonaisuudessaan Voi Hyvin -lehdestä 6/2014.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt