Terveys

Nyt Tutkittua: Seleeni korjaa biologisen kellon rytmiä

Solujen häiriintynyt biologinen kello korjaantuu seleenillä.

Teksti Timo Lehto
27.8.2010 Voi hyvin

New Jerseyn yliopiston tekemässä tutkimuksessa nisäkkäiden yksittäisiä soluja altistettiin kerta-annoksena syöpää aiheuttaville kemikaaleille. Tämän seurauksena solujen biologisen kellon todettiin häiriintyneen samaan tapaan kuin vuorotyötä tekevillä on todettu tapahtuvan. Kun soluille annettiin seleeniä, niiden biologinen rytmi palautui normaaliksi.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että vuorotyö ei vaikuta häiritsevästi pelkästään uni-valverytmiin vaan myös hyvin syvälle solu- ja geenitasolle asti. Esimerkiksi vuorotyötä tekevillä naisilla esiintyy enemmän rintasyöpää kuin muilla. ”Tämä tutkimus on merkittävä, koska se osoittaa, miten biologisen kellon häiriintyminen altistaa syövälle ja miten tilannetta voidaan korjata esimerkiksi seleeni-ravintotehosteiden avulla”. Asian varmistamiseksi vaaditaan lisätutkimuksia myös vuorotöitä tekevillä ihmisillä.

Fang, M. Z. & Zang, X. & Zarbl, H. :Methylselenocysteine Resets the Rhythmic Expression of  Circadian and Growth-Regulatory Genes Disrupted by Nitrosomethylurea In vivo. Cancer Prevention Research. Published OnlineFirst April 27, doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-09-0170; (2010).

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi