Hyvinvointi

Neljä askelta onnellisuuteen

Kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen neuvoo nauttimaan yksinolosta ja seikkailemaan.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Jouni Harala
11.11.2015 Voi hyvin

1}Älä hillitse itseäsi.

On turha välittää siitä, mitä ihmiset puhuvat. He puhuvat joka tapauksessa. Toteuta itseäsi miten haluat, kunhan et satuta muita.

Teininä Hämeessä kaikki ­tytöt halusivat naimisiin. Minä uneksin ­hotellihuoneista vieraissa maissa. En mukautunut perinteiseen naisen rooliin.

Elin ahdistavassa maalaistalossa, jossa ryypättiin ja tapeltiin. Elämä oli rajoitettua. Mitään ei voinut tehdä, etteivät ihmiset puhuisi. Minua pahoinpideltiin. Peitin ­jäljet helteellä poolon alle.

Kun istuin ulkovessassa ovi auki, näin pellon, suon ja sen takana pikitien. Ajattelin, että se vie minut joskus pois täältä. Lähdin heti kun pystyin. Sen jälkeen olen tehnyt mitä haluan.

2}Nauti yksinolosta.

Opettele olemaan yksin. Kun uskaltaa olla silmäkkäin itsensä kanssa, saa voimaa ja tasapainoa. Onneton on ihminen, joka ei osaa ­istua huoneessaan omassa rauhassaan.

 Minulla on poikaystävä, joka laittaa minulle ruokaa ja rakastaa tiskaamista. Kun vien hänelle pussin pyykkiä, saan vaatteet silitettyinä takaisin.

Olemme olleet yhdessä 20 vuotta. Hän asuu torin toisella puolella. En mistään hinnasta asuisi hänen kanssaan samassa osoitteessa.

Nuorena elin kuusi vuotta ­avoliitossa. Yhtenä päivänä havahduin: miksi tuo ihminen hengittää minun ­asunnossani? Minulle tulee säännöllisesti fyysinen tarve olla yksin.

Kolmikymppisenä minulta ­kyseltiin lapsista. Kyllä sinä naiseutesi löydät, työkaveri sanoi. Se loukkasi. En ole saanut perinteistä perhemallia enkä ­halunnut lapsia. Olen löytänyt oman tieni.

3}Lakkaa ­valittamasta.

Ihmiset valittavat liian pienestä. Pitää olla reipas ja positiivinen. Asiat voisivat olla huonommin. Kuten Arto Melleri kirjoitti: ”Tämä paikka voi olla taivas tai hauta, valitse vain.”

Ei kannata hankkia itselleen hanka­lan ihmisen mainetta. Ei silti pidä ­mielistellä.

Lapsena valitin, kun piti mennä ­aamulla lypsylle navettaan. Nykyisin en valita juuri koskaan.  Ajattelen vain, että herranjumala elämäni on ihanaa! Jokainen vuosi on entistä parempi.

Tietysti olen vihainen epäoikeudenmukaisuudesta. Täytyy osata pitää puolensa ja auttaa niitä, joita kohdellaan väärin.

Muista myös palkita itsesi. Palkitsen itseäni kirjoilla, kylpylöillä ja leffoilla. Moni hemmottelee itseään liian harvoin.

4}Seikkaile ja puhu tuntemattomille.

Lähde kotoa, harrasta, osallistu, puhu vieraille. Ole vapaa.

On itsestä kiinni, onnistuuko se. ­Ihminen on luovimmillaan keksiessään verukkeita, miksei voi. Älä sorru sovinnaisuuteen. Onnellisia ovat ne, joiden ei tarvitse selitellä kulkemisiaan.

12-vuotiaana hiihdin metsien poikki katsomaan Aulangon valoja. Lempikappaleeni oli Lännen Lokari, joka päättyy sanoihin ”Vapaus se varmasti voittaa.”

Olen kiertänyt Alaskan tunturit, Australian, Yhdysvallat ja kaikki mahdolliset paikat. Ihmisen pitäisi saada olla aina matkalla. Matkustaminen pitää ­virkeänä.

Ympäröi itsesi hyvillä ihmisillä, ­jotka kannustavat. Myös keski-iässä voi ­ystävystyä syvästi. Olen löytänyt ystäviä ympäri maailmaa, kun olen ollut utelias, hyväntuulinen ja avoin.

Jos joku on sinulle kateellinen, on ­parasta häipyä ja vaihtaa seuraa. ♥

Taija Tuominen, 53, on luovan kirjoittamisen opettaja ja kirjailija. Hän asuu Hämeenlinnassa.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 8/15.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt