Terveys

Näin vältät jouluähkyn

Bloggaajamme Johanna Koivu kysyi ravitsemusasiantuntijalta, miten välttää jouluähky.

Kuvat Heikki Mahlamäki
20.12.2015 Voi hyvin

Jouluähky ja mitä sille voi tehdä!

Kävin hakemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin vinkit siihen, kuinka syödä viisaasti jouluna.

Useimmat meistä varmasti ovat kokeneet sen, kuinka pyhinä tulee syötyä reilusti enemmän kuin normaaliarkena.

On niin nautinnollista oikein ahmimalla ahmia kaikkia niitä ihania juhlaruokia, mitä ollaan rakkaudella pitkään valmisteltu. Istua joulupöydässä hyvässä seurassa pitkään ja hartaasti. Syödä suolaisen jälkeen makeaa. Ja sitten taas vähän suolaista. Ja sitten taas vähän konvehteja. Ja mikäs sen ihanampaa!

Harmittavaa tässä kuviossa vaan on se syömiseen liittyvä syyllisyys, joka monelle iskee juhlan jälkeisenä morkkiksena.

Mutta ei hätää! Patrikilla oli hyviä vinkkejä siihen, kuinka tätä kuviota saisi järkeistettyä! Kävin tapaamassa häntä erään kilpirauhasluennon yhteydessä ja tälläisen vastauksen sain kysymykseeni: Pahinta, mitä tehdä jouluna, on olla syömättä päivällä mitään tai syödä hyvin vähän, koska tässä on ateriarytmi heti pielessä. Hän kehoitti syömään hyvän aamiaisen ja lounaan, jotka pitävät verensokerit tasaisena jouluateriaan asti. Ja mitä tulee siihen ylensyömisestä aiheutuvaan morkkikseen, niin hänen mukaansa hyvään syömiseen kuuluu se, että välillä syödään hyvin ja välillä ei. Ja se, että jouluna syö enemmän, on AIDOSTI okei. Että oppii syömään hyvällä omallatunnolla, on tärkeä ja opeteltavissa oleva asia!

Hyvin toimiva nälänsäätely hoitaa kyllä homman - se vaikuttaa automaattisesti niin, että seuraavina päivinä nälkä on vähäisempi ja tasapaino syömisessä säilyy. Henkilö, joka stressaa syömisestä, ei koe normaalia nälänsäätelyä. Hänen kroppansa ei toimi näin, koska kehosta puuttuu ns. automaattiset tasoittajat. Stressaaja rajoittaa syömisiään joulun jälkeen, mutta morkkiksen voimin. Siksipä olisi tärkeää pitää ateriarytmi tasaisena ja nauttia syömisestä ilman huonoa omaatuntoa - vaikka se ähky sitten lopulta iskisikin!

Nautinnollista joulua kaikille! <3 <3

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt