Hyvinvointi

Näin selviät surusta

Sari Hannelius jäi leskeksi ja joutui kriisiin. Tässä hänen neuvonsa vaikeuksista selviämiseen.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat Kirsi Tuura
29.1.2015 Voi hyvin

1. Usko tulevaisuuteen.

Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa.  Sanonta on pitänyt paikkansa minun elämässäni. Jäin neljä vuotta sitten leskeksi. Yksin jääminen tuntui kipuna kehossa ja korvien välissäkin ja heitteli tuntei­tani kuin kaarnalaivaa laineilla.

Leskeys jätti todellisen minäni varjoonsa. Viime kesänä heräsin miettimään, mitä teen elämälläni. Jäänkö suremaan vai katsonko eteenpäin?

Valitsin tulevaisuuden. Myin kerrostaloasuntoni Helsin­gissä ja muutin yksin omakotitaloon Hankoon. Se oli minulle täysin vieras paikkakunta ja ihmiset vieraita. Talviaikaan hiljainen, meren ja luonnon ympäröimä kaupunki on loistava paikka suurille ajatuksille. Ellen olisi jäänyt yksin, en ehkä koskaan olisi tehnyt näin suurta muutosta.

2. Älä pelkää synkkyyttä.

Jokaisella meistä menee välillä paremmin, välillä huonommin. Kummatkin tilanteet kuuluvat elämään eikä synkkiä hetkiä pidä pelätä. Kompastuskiviä tarvitaan, ne vahvistavat. Synkistä mietteistä ja takaiskuista selviää. Ellet selviä yksin, kannattaa hakea apua. Menneen syksyn aikana opiskelin mielenterveystaitoja Suomen Mielenterveysseuran mielen-terveyden ensiapukursseilla.

Emmin pitkään osallistumistani, sillä kakkoskurssin aiheet ovat rankkoja: masennusta, traumaattisia kriisejä ja itsetuhoisuutta. Omassa elämässäkin oli leskeyden vuoksi tarpeeksi haasteita. Onneksi lähdin mukaan. Nyt osaan lähestyä rajujakin asioita ja kohtaloita ja niitä kokeneita ihmisiä avoimesti.

3. Pidä huolta itsestäsi.

Kukaan ei voi sanoa sinulle, mikä sinulle on hyväksi. Se pitää oivaltaa itse. Kiireessä pohdiskelu on hankalaa. Aiemmassa elämässäni en ehtinyt miettiä omaa hyvinvointiani. Nyt keskityn hyvinvointiini ulkoi­lemalla. Uin luonnonvesissä ympäri vuoden ja syön terveellisesti. Pyrin nukkumaan riittävästi. Terveet elämäntavat eivät estä kriisejä, mutta hyvä­kuntoisena selviän niistä paremmin.

Mieleltään terve ihminen on sinut itsensä kanssa. Hän on kiinnostunut myös läheistensä henkisestä hyvin­voinnista. Pelkästään oman navan ympärillä pyöriminen ei tee hyvää. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö itsestä ja myös omasta kehosta pitäisi huolehtia. Keho ja mieli ovat yhtä.

4. Anna toiselle, saat itselle.

Vaihdan mielelläni kuulumisia tuntemattomien kanssa. Välittämiseen ja toisen ihmisen huomioon ottamiseen ei tarvita suuria tekoja.  Lyhyt juttuhetki

voi olla yksinäisen ihmisen ainoa yhteys toiseen ihmiseen pitkään aikaan. Het­kestä jää hyvä mieli kummallekin.

Ensiapukurssien ansiosta rohkenen mennä keskusteluissa pintaa syvemmälle. Voin kysyä vieraalta ihmiseltä, onko kaikki hyvin. Mitä enemmän näitä asioita kysytään, sitä matalammaksi tulee kynnys vastata niihin rehellisesti.

Lapsille sanotaan, ettei vieraille saa puhua. Ohjeen on tarkoitus suojella lasta, mutta samalla se kasvattaa meistä ihmisiä, jotka eivät piittaa toisistaan.

Kukaan ei pärjää täällä yksin. Ihmisen mieli on vaarassa ilman ihmissuhteita. Olemme vastuussa toisistamme.

Sari Hannelius, 49, on lähihoitaja ja seksuaalineuvoja. Sari vetää mielenterveyden ensiapukursseja.

Lue lisää: mielenterveysseura.fi/koulutukset/mielenterveyden_ensiapu

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi