Tiinan blogi

Näin pääsin (melkein) irti sokerista

Olen koko ikäni rakastanut valkoista sokeria. Sitten jätin sen pinnallisista syistä melkein kokonaan - mutta miten ihmeessä?

Olin yrittänyt samaa ennenkin, monta kertaa. Jättänyt sokerin ja päättänyt tarmokkaasti, etten enää palaa karkkiaddiktiksi. Mutta aina kävi samalla tavalla - pian olin taas sokerin suurkuluttaja. 

Mutta nyt se on vihdoin tapahtunut, ainakin toistaiseksi - en syö valkoista sokeria juuri lainkaan. Mitä ihmettä? 

Suhtaudun epäilevästi hippijuttuihin, kuten väitteeseen, että kaikki ongelmat ja sairaudet häviävät, kunhan vain muuttaa ruokavaliotaan. Olen haastatatellut asiantuntijoita, joiden mukaan ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että sokeri aiheuttaisi iho-ongelmia.

Siispä olin ajatellut, että finnieni takana on jokin muu syy. Ja niin onkin, koska niitä alkoi ilmaantua vasta aikuisena. Ongelma on hormonaalinen. Siihen tavitaan usein myös lääkitystä, niin minkäkin.

Huomasin silti, että se johtuu muustakin - sokerista. En meinannut millään uskoa tätä. Kun työkaveri kertoi jättäneensä valkoisen sokerin iho-ongelmiensa takia, päätin huvikseni kokeilla. En odottanut ihmeitä, mutta ihmeitä seurasi. Näppyjen määrä väheni dramaattisesti.

Aikaisemmin näin ei ollut muistaakseni käynyt, tai sitten finnejä oli sen verran vähemmän, etten huomannut eroa.

Mutta sitten itse asiaan. Miten oikein pääsin irti sokerista, rakkaimmasta hemmottelukeinostani? 

Pinnalliset syyt ratkaisivat

Tiedän sokerista yhtä jos toista. Esimerkiksi sen, että se on liitetty useisiin sairauksiin, kehon tulehdukseen, aivojen terveyteen ja jopa syöpään. Tieto ei ole saanut minua muuttamaan käytöstäni. Olen jatkanut karkinsyöntiä täysin huolettomasti.

Vasta kun näin, miten sokeri konkreettisesti vaikutti ihooni, sain motivaatiota sen jättämiseen.

Ei siihen oikeastaan muuta tarvittu. En halunnut enempää finnejä, siinä se. Asia voi tietysti muuttua, kun tulee syksy ja pimeys, eikä iho voi yhtä hyvin kuin kesällä. Sokerilla on silti selkeä vaikutus. 

Ehkä yksi syy onnistumiseen on se, etten ole ehdoton. Kun olin lomalla, söin tietysti parina päivänä jäätelön. Kun syön aamupuuroa tai luonnonjugurttia iltalapaksi, lisään päälle vähän hunajaa. Toisinaan syön kuivattuja aprikooseja ja taateleita. Hedelmiä en ole jättänyt.

En kyttää valmiin ruoan sokerisisältöä enkä syynää fanaattisesti elintarvikkeiden piilosokerin määrää (toisaalta syön jo valmiiksi melko terveellisesti).

Alkoholin kanssa olen tehnyt vähän tutkimustyötä. Opin, että jos valkoviinin kohdalle ei ole merkitty hyllyssä sokerin grammamäärää, sokeria on alle 4 grammaa litrassa. Huomasin myös, että monissa oluissa ei ole lainkaan sokeria. Siis mitä! Aika opetella tykkäämään kaljasta.

Onnistuin, kun lakkasin yrittämästä

Jos tästä nyt jonkin kädenlämpöisen elämänviisauden voi muodostaa, sanoisin, että sokerista irti pääseminen kävi lopulta melkein itsestään. Ei ankarasti yrittämällä, ei sairauksilla pelottelemalla, ei itseruoskinnalla. Huomasin muutoksia konkreettisesti ja sain motivaatiota jatkaa.

Ehkä vielä ratkean, ehkei elämänmuutokseni ole lopullinen. Juuri nyt olen kuitenkin aika ylpeä itsestäni. 

Miten sinä onnistuit rimpuilemaan irti sokerikoukusta? Oliko muutos pysyvä vai väliaikainen?

  • Julkaistu 07.08.2017
  32   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Kesän kohokohta?:

Näistä keskustellaan

Olli posti rajattu preview

"Itsekuri on tylsää", sanoo Olli Posti. Hän tyrmää viralliset ravitsemussuositukset ja käännyttää seuraajiaan kuuntelemaan kehon viestejä.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

VH0417jami

Toimittaja Jaana-Mirjam Mustavuori rakastui tulisesti muusikko Serge Ghebaan Länsi-Afrikassa Beninissä.

Vh0913 riitatL

Nämä viisi neuvoa auttavat vapautumaan perfektionismista ja elämään tarpeeksi hyvää elämää.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.