Tiinan blogi

Mitä olen oppinut koiriltani

Koirani ovat mahtavia life coacheja. Nämä ohjeet he ovat antaneet minulle.

On kaksi tyyppiä, joihin en koskaan kyllästy. Chihuahuani Timi ja Niku.

En usein muista, miten vanhoja he jo ovat. Niku  on yhdeksän, Timi on puoli vuotta vanhempi. Molemmat ovat säästyneet suuremmilta terveyshuolilta. He ovat innokkaita ja reippaita kuin pennut.

He eivät kuitenkaan ole kovin koiramaisia. Kun kaivan valjaat kaapista, Timi ja Niku eivät riennä innokkaina eteiseen. Sen sijaan he piiloutuvat pöydän alle tai heittäytyvät selälleen. He eivät myöskään ole niitä koiria, jotka nuolevat jokaisen vastaantulijan naamaa.

Timi ja Niku ovat vähän kuin kissoja. Hieman passiivisia, epäluuloisia ja ujoja – mutta aina kilttejä.

Olen oppinut heiltä pari tärkeää asiaa, vaikken osaakaan neuvoja aina noudattaa.

Niku (vas.) ja Timi unohtavat kielteiset asiat hetkessä.

1. Ole aina valmis rapsutukseen

Ei ole sellaista hetkeä, jolloin koirani olisivat liian väsyneitä tai kiireisiä heittäytymään lattialle nauttimaan rapsutuksesta. Heillä on aina aikaa hellyyteen. Myös silloin, kun he kellivät vielä unrenpöpperössä taljallaan. Okei, olen hereillä. Saa paijata!

2. Unohda kielteiset asiat hetkessä

Pahanmakuinen lääke, yllättävä tälli ohimoon, ankara komennus ­­– vaikka koirani joutuisivat kuinka ikävään tilanteeseen, hetken päästä se on unohdettu. Rivakka koko vartalon ravistus auttaa. Prrr. Huh, miten inhottavaa. No, se siitä.

Mitä sitten syötäisiin?

3. Innostu pienestä

Yksi Timin ja Nikun lempiasioista on kinkkuleikki. Ensin he odottavat kärsivällisesti etäämmällä, kun piilotan pieniä kinkunpaloja asuntoon. Sitten sanon: vapaa. Mikä löytämisen riemu! Yhtä innostuneita he ovat joka kerta, kun astun ovesta sisään. Kukaan muu ei ole yhtä vilpittömän iloinen näkemisestäni.

4. Älä luota jokaiseen vastaantulijaan

Myönteisyydestään huolimatta koirani ovat varovaisia uusien koirien ja ihmisten kanssa. Eihän sitä koskaan voi tietää, kuka on oikeasti inhottava. Luotettavaksi havaittujen tyyppien kylkeen he kaivautuvat oitis.

5. Nuku, kun olet väsynyt

Tee sitä vaikka monta kertaa päivässä, jos tarve vaatii. Heittäydy pitkäksesi, hengitä syvään ja rentoudu. Aina ei tarvitse olla aktiivinen tai tehokas. 

6. Ole empaattinen

Timi ja Niku aistivat, jos minulla on paha mieli. He katsovat minua huolestuneina ja tulevat lähelle, nuolaisevat rohkaisevasti. Älä välitä siitä ikävästä tyypistä. Kaikki järjestyy. Olet hyvässä seurassa. Tule lepäämään.

7. Anna anteeksi

Välillä teen virheitä koirieni kanssa. Ärähdän, että koita nyt Timi löytää se kakkapaikka, minulla on kiire töihin. Timi ei käsitä kiireettäni. Vaikka olen töykeä ja kylmä, hän ei ota sitä pahalla. Tuntuu kuin hän sanoisi: ymmärrän, että sinulla on nyt vaikeaa. Olet stressaantunut. Ei se mitään. Huomenna on parempi päivä. Syyllisyys ankaruudestani on tehnyt hyvää. Pyrin parempaan.

8. Pysähdy haistelemaan ilmaa

Tuolta tuulee jokin outo tuoksu. Haistatko sen? Mistä se tulee? Katsotaanpa hetki taivasta ja unohdetaan, että ollaan kävelyllä. Eikö olekin kaunis ilta? 

9. Luota intuitioosi

Jos tuntuu siltä, että hampaiden rassaaminen lähentelee kidutusta, pistä hanttiin. Rimpuile niin pitkään, kun kehosi jaksaa. Usko sisimpäsi syvään tuntumaan. Älä pelkää haukkua liian lähelle tulevaa vierasta koiraa. Uskalla kertoa mielipiteesi.

10. Tartu tilaisuuteen heti

Kun kinkunpala on maassa, älä kysy, mistä se on tullut tai saako sen ottaa. Syö se. Syö se heti. Tilaisuus voi olla kohta ohitse. Ei kannata tuhlata aikaa turhaan jahkailuun.

  • Julkaistu 14.04.2016
  95   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118uni

Moni elää niin kierroksilla, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi. Auttaisiko höyhenin koristeltu unisieppari?

VH0712 Anne lindholm

Unet ovat viisaita oppaita. Niitä kannattaa tutkia ja kuunnella. Unet viitoittavat tietä eteenpäin.

Tiinan blogi uusi

Kun isännöitsijä ei vastannut lukuisiin soittopyyntöihini, tajusin, miten helppoa on väistellä vastuuta palveluiden sähköistyessä.

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...