Tiinan blogi uusi

Minkälainen ihminen elää lian ja sotkun keskellä?

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Muutimme juuri uuteen asuntoon. Iloa varjosti se, että kaappien alta ja pimeistä nurkista paljastui likaa, joka näytti kertyneen vuosikausien saatossa. 

Oksetti, ärsytti ja ahdisti. Hinkkasimme pintoja ja kauhistelimme, kuinka joku voi elää näin. 

Olen siisteyden suhteen jossain määrin neuroottinen, myönnän sen. Mutta tällä kertaa ei ollut kyse neuroottisuudesta. Asuntoa oli selvästi laiminlyöty.

Aloin miettiä siisteyttä ja likaa psykologiselta kannalta. Miten jollekin kasvaa toleranssi kaaosta ja likaisuutta kohtaan? Voiko siihen todella tottua? Minkälaista elämä on lian ja sotkun keskellä? Eikö itseä inhota? Miten se vaikuttaa mielenterveyteen? 

Sotku voi kertoa mielenterveysongelmista

Edustan siisteysasioissa tietynlaista ääripätä: en pysty syömään rauhassa, jos keittiö ei ole siivottu ja asunto raivattu irtaimesta tavarasta. Sellaisesta jäykkyydestä olisi tietysti pyrittävä eroon.

Irtain tavara ja lika ovat tosin kaksi eri asiaa. Tunnen ihmisiä, jotka ovat huolettomia tavaroiden järjestyksen suhteen mutta käyttävät tuntikausia keittiönkaappien ja vessan hinkkaamiseen.

Psychology Today -lehdessä uutisoitujen tutkimusten mukaan sotkuinen koti vaikuttaa hyvinvointiin. Se voi aiheuttaa vierauden tunnetta, johtaa epäterveellisempään syömiseen ja jopa heikentää ajattelua.

Valviran mukaan kuntien terveysviranomaisille tulevissa valituksissa asunnon siivottomuuden taustalla on usein sairauksia tai mielenterveyden häiriöitä. 

Kyseessä ei siis ole vain henkisen selkärangan tai itsekurin puute vaan ongelmat, joihin ihmien tarvitsee apua.

Mutta olen nähnyt myös koteja, joissa ihan tavalliset, näennäisesti hyvinvoivat ihmiset asuvat hirveän sekasorron ja likaisten astiaröykkiöiden keskellä. Miten ihmeessä he pystyvät siihen?

Miten olisi ammattisiivooja?

Ymmärrän toki, että sotku ja likaisuus voivat liittyä tiettyyn elämäntilanteeseen, kuten vanhuuteen tai lapsiperheen kiireiseen arkeen. On tasa-arvo-ongelma, että kodin siivousvastuu kasautuu edelleen useammin naisille kuin miehille. 

Tajuan senkin, ettei kaikilla ole varaa ammattisiivoojaan. Toisaalta sellaisen voi tilata kotiinsa halvimmillaan 30 eurolla tunti. Se ei ole paljon. Itse olen jotenkin nuuka asian suhteen: en ole koskaan käyttänyt siivoojan palveluita, vaikka ehkä olisi pitänyt. 

En nimittäin todellakaan nauti siivoamisesta. Se on ärsyttävää ja puuduttavaa hommaa, jonka mielelläni jättäisin jonkun toisen tehtäväksi.

Vaihtoehto ei kuitenkaan ole se, että luopuisin nurkkien jynssäämisestä. En pystyisi asumaan kodissa, jonka pääasukkaita ovat lika ja siivottomuus.

Toisaalta on myös tutkimuksia, joiden mukaan sotku kielii luovuudesta tai jopa neroudesta. Itse olen mielihyvin keskiverto, jos nerous merkitsee oksettavaa elinympäristöä. 

Siisteys ei ole vain nipottamista. Se on itsestä ja omaisuudestaan huolehtimista, epäterveellisten bakteerien torjumista ja mielenrauhan säilyttämistä. Jos tämä ajatus tekee minusta takakireän, se sopii hyvin. Mieluummin tiukkapipo kuin nerokas mutta saastainen sottapytty.

  • Julkaistu 23.01.2018
  179   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hei

Kiitos palautteesta! Tuolla taisinkin mainita, että on ongelma, eträ olwn neuroottinen siisteyden suhteen. Asunto sen sijaan ei ollut mitenkään normaalisti likainen, vaan lattioita ja kaappien sisäpintoja peitti vuosien rasvakerros aikamoisine lieveilmiöineen. Se ei ole kivaa, kun muuttaa uuteen asuntoon.

Sen sijaan epäjärjestyksen keskellä rauhassa eläviä ihmisiä ihailen. He pystyvät suhtautumaan elämään rennosti. Pinttynyt lika on kuitenkin mielestäni eri asia eikä kerro rentoudesta. Se ei yksinkertaisesti ole terveellistä.

Ystävällisesti

Tiina

Kirjoittaja Tiina
# 7.2.2018 09:47   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olipa harvinaisen huono kirjoitus.

Vierailija
# 3.2.2018 13:42   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kuulostat aika neuroottiselta. Se että koti ei ole täydellisen puunattu ei tee kenestäkään "saastaista" sottapyttyä. Ja että asunnosta oli kaappien alta löytynyt likaa? Ja se "oksetti" sinua? Kodissanne saattoi asua ihan tavallinen, onnellinen perhe joka käytti osan vapaa-ajastaan muuhun kuin kaapinalusten hinkkaamiseen.
Ymmärrän kyllä että siistissä kodissa on kiva olla, mutta avoin inhosi niitä kohtaan joilla on eri elämäntyyli kuin sinulla, on hieman huolestuttavaa.

Vierailija
# 30.1.2018 01:41   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Tunnistan itseni hyvin siitä, että pystyn varsin hyvin elämään lian ja sotkun keskellä, toisinaan. Se on nimittäin juuri silloin, kun intohimoisimmillani keskityn täysillä johokin asiaan. En näe enkä kuule muuta, keskityn täysillä. Sama pätee, kun lasten kanssa uppoudun tekemään asioita. Eläydyn. Olen läsnä. Olen onnellinen. Silloin en todellakaan näe likaisia vaatteita, tahroja maassa, leikin timmellyksestä syntyttä sotkua.
Toisaalta taas onnettomimmillani ja hermostuksissani olen juuri sillion, kun tahdon siisteyttä ympärilleni. Ehkä silloin kun ulkopuolelta tuleva kiireen tuntu vie tilaa omalta sisäiseltä maailmalta, elämältä. Puunaan keittiön tasoja tai siivoan lattialta leluja, huolin lasten vaatteiden puhtautta.

Mikä on normaalia? Jos ihminen on pääosin tyytyväinen elämäänsä, eikö se ole pääasia?

Vierailija
# 27.1.2018 13:56   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olipa defensiivistä tekstiä. Vastaus kysymykseesi siitä minkälainen ihminen - niin IHMINEN. Ehkä sinun pitäisi tutkia mistä kategorisointitarpeesi pohjimmiltaan johtuu. Se tosin vaatii astumista pois omalta siistiltä vyöhykkeeltä.

Vierailija
# 24.1.2018 22:04   9   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kysely

Miten rentoudut parhaiten?:

Näistä keskustellaan

VH0118astrid

Kirjailija Astrid Lindgren säilytti lapsenmielisyytensä loppuun asti. Hän kipusi koivuun vielä 80-vuotiaana.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

Tiinan blogi uusi

Sanotaan, että sotkuinen työpöytä on nerouden merkki. Ylenpalttinen sotku ja lika voivat kuitenkin kertoa pahoista ongelmista.

Vh4 12 terveys

Gynekologi Maija Kajanin mukaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia hoidetaan Suomessa huonosti. Oireita voidaan helpottaa monin tavoin.

Lukijoiden mietelause

Onko sinulla joku itse keksimä miete, jonka haluaisit jakaa muillekin? Lähettämällä mietelauseesi meille osallistut upean kalenterin arvontaan.

Oletko nähnyt kummituksia tai muita henkiolentoja? Lukijat kertovat parhaat kummitustarinansa. Kerro sinäkin omasi.

Kauppa

Netissä ja eri puolilla Suomea on monia ihania eko- ja luomupuoteja.

3lehti

Voi hyvin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Lehti kannustaa pitämään mielen energisenä, kehon...