Henkilöt

Miltä elämänmuutos tuntuu?

Elämänmuutoksen tehnyt Olga Pohjola kertoo, miltä muutoksen tekeminen tuntuu. Lue myös 10 neuvoa, joista on apua elämänmuutoksissa.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Johanna Kinnari
17.9.2014 | Päivitetty 11.12.2023 | Voi hyvin

Elämänmuutoksestaan Voi Hyvin -lehdessä 6/2014 kertova Olga Pohjola hyppäsi oravanpyörästä hevosen selkään. Elokuva- ja tv-työt vaihtuivat talikkoon ja metsäretkiin, ja koti siirtyi Helsingistä Sotkamoon. Muutos pelasti lähes hengen.

Ajatus elämänmuutoksesta alkoi itää pikkuhiljaa. Hän puhui Sotkamoon muutosta aviopuolisonsa, musiikkimanageri Ewo Pohjolan kanssa ensin leikin tasolla, koska seutu oli tuttua ja siellä asui ystäviä. Kun Sotkamo siinteli mielessä, Olgan olo koheni.

Kallion 47 neliön yksiö vaihtui 150 neliön kaksikerroksiseksi Sotkamon huvilaksi. Järveen on kuistin portailta 15 metriä. Vettä voi katsella olohuoneen sohvalta.

Kun Olga lopetti elokuva- ja tv-työt, hänellä ei ollut vielä aavistustakaan, mihin hän ryhtyisi. Ensimmäisen pestin hän sai Benettonin vaatekaupasta Sotkamon keskustasta. Ystävä tarjosi myyjän töitä. Ja Olga otti.

– Se oli virkistävää. Niin erilaista kuin vain voi olla. Panin kaupan oven kiinni viideltä. Työpäivä oli siinä, Olga sanoo.

Tältä elämänmuutos on Olgasta tuntunut

Yllätyin eniten siitä… kuinka nopeasti kiireen tuntu hävisi.

Läheiset ihmiset… tukivat valintaani ja ovat pysyneet läheisinä välimatkasta huolimatta. Paras ystäväni ja veljeni asuvat Helsingissä. Äiti asuu Kuusankoskella lapsuudenkodissani.

Muutos maksoi... paljon ja otin suuria riskejä. On tontti- ja talovelkaa. Otin taloudellista vastuuta harteilleni lähtemällä yrittäjäksi hevosalalle. Eläminen täällä on tosin halvempaa kuin Helsingissä.

Sain elämänmuutoksen ansiosta... mielenrauhani takaisin.

Olisinpa tiennyt… synkimpinä aikoina, kuinka onnellinen vielä joskus olen.

Nautin nykyään siitä… kun aamulla avaan verhot ja katson järven pintaa. Kun kuulen hevosten tyytyväisen rouskutuksen ja päivän työ on tehty.

Menetin muutoksen takia... mahdollisuuden tavata vanhoja ystäviäni niin usein kuin haluaisin.

Olen oppinut… hyväksymään kaikki valintani – en hyvinä, huonoina, oikeina tai väärinä, vaan sopivina kulloiseenkin tilanteeseen. Elämä ja entinen työ Helsingissä johtivat minut sinne missä olen nyt.

Näin elämänmuutos onnistuu

Näin Olga Pohjola kommentoi muutostaan:

– Hallitsen aikatauluni ja teen kaikki päätökset. Tämä on oma stressini. Olen oppinut vetämään rajat, koska kukaan muu ei sitä voi toisen puolesta tehdä.

– Tulot ovat pudonneet valtavasti. Mutta en murehdi asioita niin paljon kuin ennen. Ei ole päivääkään, että olisin halunnut takaisin Helsinkiin.

Jos Olgan esimerkki innostaa, seuraavassa listassa on 10 neuvoa, joista on apua elämänmuutoksissa.

1. Tunne itsesi.

Muutos onnistuu vain, kun olet sinut itsesi kanssa. Ensimmäiseksi pysähdy ja kysy: Mitä minussa tapahtuu juuri­ nyt? Mistä nämä tunteet kertovat? Aito muutostarve kumpuaa ihmisen syvimmistä toiveista ja omista arvoista. Jos esimerkiksi teet työtä, joka alkaa sotia arvojasi vastaan, olo muuttuu vähitellen tukalaksi. Tilanne vaatii toimintaa.

2. Valitse suunta, mutta ­romuta haavekuvat.

Nykyisyys näyttää varmasti kurjalta, kun sitä vertaa pilvi­linnoihin. Tutkiskele itseä­si ja unelmiasi jalat tukevasti maassa. Oletko valmis muuttamaan paikka­kuntaa tai laskemaan tulotasoasi? Huteran pilvilinnan tunnistaa rakentajasta: se on joku muu kuin sinä. Silloin kuvittelet itsesi vaikkapa mukavasti eläväksi taiteilijaksi, vaikka vain harrastat akvarelli­maalausta. Aidon haaveilun käsikirjoittaja olet sinä itse, lahjoinesi ja puutteinesi.

3. Mieti, oletko valmis taka­iskuihin.

Isot muutokset vaativat monta askelta. Loppu­tulos voi olla aivan muuta kuin ajattelit. Paljonko kestät epävarmuutta tai pettymyksiä?

4. Etsi tukea.

Keskustele ihmisten kanssa, jotka ovat tehneet samansuuntaisia ratkaisuja. Tai etsi itsellesi ammattisparraaja. Elämän­muutos­valmentajia löytyy netistä hakusanoilla: elämäntaidon valmennus ja life coach. Monet kertovat henkilökohtaisista muutoksistaan blogeissaan (blogilista.fi). Tukitiimin voit koota vaikkapa muutamasta hyvästä ystävästä tai kollegasta, jotka sitoutuvat prosessiin.

5. Älä muuta kaikkea kerralla.

Mieti, mikä nykyisessä elämässäsi on arvokasta. Mistä haluat pitää kiinni? Minkä aika on jo ohi?

6. Kasvata rohkeutta pienin askelin.

Mene ensin laulu­kurssille ja etene pikkuhiljaa esiintyjäksi. Omaa elämää voi muuttaa tekemällä pieniä muutoksia. Piristäisikö uusi harrastus? Tai auttaisiko etätyöpäivä? Kaikkien ei tarvitse muuttaa ulkomaille tai vaihtaa alaa. Rupattele lähikaupassa tai lähde lavatansseihin.

7. Varaudu kertomaan muille.

Joku pettyy sinuun varmasti: kollega, työporukka, puoliso, tuttu naapuri, lapsi, ystävä, yhteisö tai harrastusryhmä. Mitä menitkään tekemään! Oletko valmis vastaamaan? Muutokset vaikuttavat aina myös muihin. Ole ennen muuta uskollinen itsellesi. Toteuta unelmiasi. Siitä hyötyvät lopulta kaikki.

8. Luota intuitioosi.

Tämä on vaikeaa, koska intuitio sekoittuu helposti toiveisiin ja ajatuksiin. Kun mietit muutosta, miten kehosi reagoi? Kiihtyykö vai syveneekö hengityksesi? Mitä kehosi kertoo nykyisestä elämästäsi? Kireyttä ja univaikeuksia vai rentoutta ja normaali verenpaine? Keho puhuu aina totta. Mieli lörpöttelee.

9. Tarkista talous.

Rahaa ilmestyy harvoin tyhjästä. Tee realistiset laskelmat.

10. Anna mennä!

Vaikka kaikki menisi pieleen, et häviä mitään. Kaikesta voi oppia. Eniten ihminen oppii virheistään. Suurin menetys on elämätön elämä. Sitä ei saa takaisin. Muista, että elämänmuutos on seikkailu. Haluatko seikkailla?

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 6/2014.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt