Hyvinvointi

Mene kohti pelkojasi

Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen välttää rutiineja, koska ne köyhdyttävät elämää.

Teksti Heini Maksimainen
Kuvat Joonas Vuorinen
30.5.2016 Voi hyvin

1. Kun hoidat luontoa, se hoitaa ­sinua.

Keräämällä roskia luonnosta poistat samalla ihmisen itsekkyyden jälkiä. Saat hyvän mielen. Ulkoinen järjestys luo sisäistä järjestystä samoin kuin kotia siivo­tessa. ­Samalla liikut ja saat raitista ilmaa.

Kerään toisinaan roskia päästäkseni tasapainoon. Olen esimerkiksi poiminut pihalta tupakantumppeja ennen jännittävää haastattelua. Viime syksynä käsittelin erästä vaikeaa asiaa keräämällä roskia viikon ajan. Muistan, kuinka poimin maasta pihdeillä likaisen vaipan. Yhtäkkiä tunsin, miten vapauduin pahasta olosta.

2. Voita pelkosi.

Lähesty sitä, mitä pelkäät. Hanki aiheesta tietoa ja mene vaikka pelkoryhmään. Kun olet valmis kohtaamaan asian, huomaat, että elämä voi yllättää myönteisesti.

Kun minut pyydettiin ensimmäistä kertaa aamutelevision suoraan lähetykseen, kauhistuin. Samalla päätin, etten voi olla raukka, joka kieltäytyy pelon vuoksi. Onneksi mindfulnessista on ­ollut apua.

Kärsin nuorena synnytyspelosta. Yli kolmikymppisenä päätin mennä pelkoa kohti. Liityin Aktiivinen synnytys ­ry:hyn, keskustelin synnyttäneiden naisten kanssa, kirjoitin aiheesta ja osallistuin luonnonmukaisen synnyttämisen kurssille. Siellä tunsin vihdoin olevani valmis raskauteen. Olin pelännyt, että olisin kivun keskellä muiden armoilla, mutta kurssi sai minut luottamaan voimiini. Pian olinkin raskaana. En olisi uskonut, että synnyttäisin kaksi lasta ­ilman kipulääkkeitä.

3.Hanki elämääsi eri-ikäisiä ihmisiä.

Näin lavennat ajatteluasi ja saat elämääsi lisää iloa. Meillä on taipumus pystyttää turhia barrikadeja ja pyytää ­juttuihimme mukaan vain tietynlaisia, sopiviksi katsomiamme ihmisiä. Se kaventaa ajattelua.

Lapset ovat ­parempaa seuraa kuin kaavoihinsa kangistuneet aikuiset. Hyvä tapa päästä lasten seuraan on hankkiutua sijaiseksi päiväkotiin. Teen lastenhoitajan sijaisuuksia.

Roska päivässä -liikkeeseen kuuluu lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia eri kulttuureista. Myös koiria. ­Järjestämme ­mieheni ­kanssa bussipysä­keillä ”Auttaisitko minuutin tumppien keräämisessä?” -tempauksia. Etenkin 80–90-vuotiaat ovat valmiita auttamaan.

4.Tee luovuudesta osa arkea.

Ihminen ­toistaa usein ­samoja ­rutiineja. Se ­tekee elämästä köyhää. Aivot kaipaavat jumppaa ja mieli vaihtelua. Parhaat ideat eivät synny ­tuolissa vaan makuuasennossa tai luonnossa ­kävellessä.

Katso arkeasi luovasti. Minä esimerkiksi kerron mieheni kanssa automatkoilla jatkokertomusta, jota molemmat täydentävät vuorotellen. Niin matka kuluu kuin huomaamatta.

Luovuus lisääntyy yhdessä muiden kanssa. Eräällä jäsenellämme oli ­tapana heittää tupakantumpit maahan. Hän keksi ­alkaa panna ne filmipurkkiin. Syntyi idea koristelluista miniroskiksista, joihon voi tiputtaa vaikkapa purkan. Olemme myös maalanneet julkisissa tiloissa olevia roskapönttöjä houkuttelevammiksi.

Tuula-Maria Ahonen on 65-vuotias helsinkiläinen toimittaja. Hän on naimisissa, ja hänellä on 28- ja 24-vuotiaat lapset. Ahosen perustamaan Roska päivässä -liikkeeseen voi tutustua osoitteessa roskapaivassa.net.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2016

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi