Treeni ja ravinto

Mehevät kaalit maistuvat sadonkorjuupöydässä

Kotimaiset kaalit ovat kasvisten loppukesäistä aatelia. Niiden hovineitoina hehkeät kasvikset ja yrtit luovat täydellisiä makuja.

Kuvat Juha Juntto
5.4.2018 Voi hyvin

Kaalien lisäksi ihania ruokia syntyy muistakin kauden raaka-aineista, kuten kurpitsasta. Syksyn sienisadosta valmistetut pasteijat kruunaavat keittoaterian. Kukkakaali hautuu meheväksi yhdessä fenkolin kanssa, ja rapea kyssäkaali täydentää kokonaisuuden. Jälkiruokana voi nautiskella ihanan kirpeätä puolukkapiirasta lämmittävän chilikaakaon kera.

Kaalit ovat ravitsevia ja edullisia kasviksia, joita voi lämpimästi suositella ruokapöytään päivittäin. Kaalikasvit sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja kalsiumia. Useat kaalit maistuvat kypsentämättöminä, mutta kevyt marinointi mehevöittää kaalit ja tekee niistä helpommin sulavia.

Kukka-, parsa- ja ruusukaalit ovat sellaisenaan todella maukkaita kovan kypsiksi höyrytettyinä. Vedessä keittäminen tekee kaaleista vetisempiä ja tuhoaa samalla runsaammin C-vitamiinia, joka liukenee veteen. Keräkaalit maistuvat raasteissa ja haudutetuissa padoissa ja uuniruoissa. Kiinankaalista voi valmistaa vaikka kasvispihvejä, ja se sopii hyvin keittoihin, kaalikääryleisiin, patoihin ja wokkiruokiin.

Syksyn satoa

Kiinankaali-kasvispihvit

Kukkakaali-fenkoligratiini

Yrteillä höystetty kesäkurpitsakeitto

Sienipasteijat

Kaalia ja papuja intialaisittain

Sadonkorjuun vihreitä kasviksia ja seesaminsiemeniä

Kyssäkaalisalaatti ja paprika-pinjansiemenkastike

Punakaali-viinimarjasalaatti

Puolukka-omenamuropiiras

Chilikaakao

Teksti: Tuija Ruuska

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt