Kaalien lisäksi ihania ruokia syntyy muistakin kauden raaka-aineista, kuten kurpitsasta. Syksyn sienisadosta valmistetut pasteijat kruunaavat keittoaterian. Kukkakaali hautuu meheväksi yhdessä fenkolin kanssa, ja rapea kyssäkaali täydentää kokonaisuuden. Jälkiruokana voi nautiskella ihanan kirpeätä puolukkapiirasta lämmittävän chilikaakaon kera.
Kaalit ovat ravitsevia ja edullisia kasviksia, joita voi lämpimästi suositella ruokapöytään päivittäin. Kaalikasvit sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja kalsiumia. Useat kaalit maistuvat kypsentämättöminä, mutta kevyt marinointi mehevöittää kaalit ja tekee niistä helpommin sulavia.
Kukka-, parsa- ja ruusukaalit ovat sellaisenaan todella maukkaita kovan kypsiksi höyrytettyinä. Vedessä keittäminen tekee kaaleista vetisempiä ja tuhoaa samalla runsaammin C-vitamiinia, joka liukenee veteen. Keräkaalit maistuvat raasteissa ja haudutetuissa padoissa ja uuniruoissa. Kiinankaalista voi valmistaa vaikka kasvispihvejä, ja se sopii hyvin keittoihin, kaalikääryleisiin, patoihin ja wokkiruokiin.
Syksyn satoa
Yrteillä höystetty kesäkurpitsakeitto
Kaalia ja papuja intialaisittain
Sadonkorjuun vihreitä kasviksia ja seesaminsiemeniä
Kyssäkaalisalaatti ja paprika-pinjansiemenkastike
Teksti: Tuija Ruuska